«Προϋπόθεση για να λειτουργεί το κράτος ως σύγχρονο ευρωπαϊκό, είναι να αξιολογούνται οι λειτουργοί του. Αυτό δεν συνεπάγεται απαραίτητα και απόλυση, αλλά σίγουρα επιβάλλει κυρώσεις.»
Αυτά δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτης» της Κύπρου, μιλώντας στη δημοσιογράφο Στέλλα Στυλιανού.
Ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε ότι «Εμείς και στην προηγούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος κάναμε το καθήκον μας, αλλά οι ιδεολογικές αγκυλώσεις της Αριστεράς και οι εσωκομματικές ισορροπίες στο ΠΑΣΟΚ μας καθήλωσαν». Επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω σε σχέση με άλλες χώρες που έχουν προχωρήσει στη δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, τονίζοντας την ανάγκη για πρόοδο και μεταρρύθμιση ώστε να μην καταδικαστεί η χώρα σε μια ακόμη δεκαετία στασιμότητας.
Απαντώντας σχετικά με τα παραρτήματα ιδιωτικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους από το Φθινόπωρο του 2025, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «Ήδη 12+1 κορυφαία διεθνή πανεπιστήμια από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Βρετανία και άλλες χώρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Τα αποτελέσματα αναμένονται εντός καλοκαιριού μετά την έγκριση από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης.»
Σχετικά με το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ σημείωσε ότι αποτελεί κοινό ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Δεν υπάρχει καμία μετατόπιση στον σχεδιασμό υλοποίησης αυτού του έργου ούτε εκ μέρους μας ούτε εκ μέρους της ΕΕ. Το έργο θα προχωρήσει σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εταιρείας.»
Όσον αφορά το Κυπριακό ζήτημα, ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε πως είναι κορυφαία προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική: «Υποστηρίζουμε σταθερά την επανένωση της νήσου βάσει διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.» Αναφέρθηκε επίσης στις πρόσφατες θετικές εξελίξεις όπως η άτυπη συνάντηση στη Γενεύη.
«Η κλιμακούμενη ρητορική περί “λύσης δύο κρατών” είναι ανιστόρητη και δεν συμβάλλει στις προσπάθειες εύρεσης βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.