«Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσία και οι αργοί ρυθμοί των διαπραγματεύσεων για την ειρηνική λύση»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία δεν αναμένει γρήγορες ”προόδους” στις συνομιλίες για τη διευθέτηση της σύγκρουσης

Καμία Άμεση Λύση στην Ουκρανική Κρίση

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε χθες,Τρίτη,ότι δεν υπάρχουν προοπτικές για γρήγορη επίλυση της σύγκρουσης με την Ουκρανία. Η δήλωση αυτή ήρθε μετά από τις πρόσφατες συνομιλίες που διεξήχθησαν τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι οποίες δεν απέφεραν καρπούς. Σε απάντηση αυτής της κατάστασης,το Κίεβο επανέλαβε την έκκλησή του προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ενώ ο ρωσικός στρατός φαίνεται να έχει πλεονέκτημα στο πεδίο των μαχών λόγω καλύτερης εκπαίδευσης και εξοπλισμού, το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι καθυστερεί σκόπιμα τις διπλωματικές διαδικασίες. Η Ρωσία απορρίπτει την πρόταση του Κιέβου για άνευ όρων εκεχειρία, θεωρώντας ότι αυτό θα δώσει χρόνο στην Ουκρανία να ενισχύσει τον στρατό της με τη βοήθεια των Δυτικών συμμάχων. «Η Ρωσία (…) πρέπει πραγματικά να νιώσει ότι η συνέχιση του πολέμου θα έχει καταστροφικές συνέπειες»,δήλωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι μέσω Telegram μετά από νέες ρωσικές επιθέσεις εναντίον ουκρανικών περιοχών.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έστειλε τον επικεφαλής του γραφείου του Αντρίι Γερμάκ στις Ηνωμένες Πολιτείες για να μεταφέρει αυτό το μήνυμα στον Αμερικανό αξιωματούχο Στιβ Γουίτκοφ.Μετά τη συνάντηση αυτή, ο Γερμάκ ανέφερε σε ανάρτησή του πως «μόνο οι αυστηρές κυρώσεις μπορούν να αναγκάσουν τη Ρωσία σε σοβαρές διαπραγματεύσεις», προσθέτοντας ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί τις διαπραγματεύσεις ως μέσο για να αποφύγει τις αμερικανικές κυρώσεις.

Το Κίεβο ζητά από την Οάσιγκτον νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας ώστε αυτή να δεχθεί μια πλήρη εκεχειρία· ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε μέχρι στιγμής τέτοιου είδους ενέργειες λέγοντας πως μπορεί να δυσκολεύσουν μια ειρηνευτική συμφωνία.

Διαπραγματεύσεις στη Συνάντηση της Κωνσταντινούπολης

Tη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση μέσα σε δύο εβδομάδες μεταξύ Ρώσιων και Ουκρανών στην Τουρκία με στόχο την ειρηνευτική διαδικασία. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, η Μόσχα απέρριψε ξανά την πρόταση των Ευρωπαίων και του Κιέβου για άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών διάρκειας 30 ημερών. «Θα ήταν λάθος κανείς να περιμένει άμεσα αποτελέσματα», σχολίασε χθες ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ προσθέτοντας πως το ζήτημα είναι πολύ περίπλοκο και απαιτεί λύσεις στα βαθύτερα αίτια που προκάλεσαν τη σύγκρουση.

Η ρωσσική αντιπροσωπεία παρέδωσε στους εκπροσώπους της Ουκρανίας ένα μνημόνιο ζητώντας τους να αποσύρουν τα στρατεύματα τους από τέσσερις περιοχές που διεκδικεί η Ρωσία πριν συμφωνηθεί οποιαδήποτε εκεχειρία. Το Кίєво θεωρεί αυτούς τους όρους απαράδεκτους και απαιτεί αποχώρηση των ρωσσικών δυνάμεων καθώς επίσης συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφαλείας από δυτικούς συμμάχους.

Eπιπλέον, ο γραμματέας Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού επισκέφθηκε πρόσφατα την Πιονγιάνγκ όπου συναντήθηκε με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Ким Γιοнγκ-Ουν προκειμένου όπως αναφέρουν τα ρωσσικά μέσα ενημέρωσης «να τιμήσουν τους κορεατικούς μαχητές που συμμετείχαν στη liberación de la región de Kursk».

Pλήγματα συνεχίζονται στο πεδίο μάχης

Eπί τόπου οι επιθέσεις συνεχίζονται αδιάλειπτα καθώς η Ρωσία ασκεί πίεση στην ουκρανο-ρωσσική μεθοριακή περιοχή Σούμι εδώ και αρκετές εβδομάδες.Χθες Τρίτη σημειώθηκαν θανάσιμοι τραυματισμοί τεσσάρων ανθρώπων λόγω πλήγματος πυροβολικού στη συγκεκριμένη πόλη ενώ άλλοι είκοσι τραυματίστηκαν σοβαρά.

Η Μόσχα δηλώνει πως σκοπεύει να δημιουργήσει μια «ουδέτερη ζώνη» στη Σούμι ώστε ν’ αποφευχθούν πιθανές εισβολές ουκρανων στρατιωτών στο έδαφος της ενώ χθες κατέλαβε άλλη μία πόλη εκείνη την επαρχία.
Από πλευράς τους οι ουκρανοί συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους εντός ρωσσικού εδάφους: ανέλαβαν ευθύνη για επίθεση με εκρηκτικά στη γέφυρα που οδηγεί προς την Кριμαία.
Επιπλέον η Μόσκva κατηγόρησε επίσης χθες το Кίєβo σχετικά με εκρήξεις που σημειώθηκαν το προηγούμενο σαββατοκύριακο προκαλώντας κατάρρευση δύο γεφυρών στη χώρα αυτή όπου έχασαν ζωή επτά άνθρωποι κι άλλοι εκατό13 τραυματίστηκαν σοβαρά.

Scroll to Top