«Επαναστατική Ανακάλυψη: Ιάπωνες Επιστήμονες Δημιουργούν Πλαστικό που Διαλύεται σε Ώρες στη Θάλασσα»

Αλλάζουν τα δεδομένα για την μόλυνση των ωκεανών: Επιστήμονες στην Ιαπωνία δημιούργησαν πλαστικό που διαλύεται εντός ωρών στη θάλασσα

Καινοτόμο Πλαστικό που Διαλύεται στο Θαλάσσιο Νερό Αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία

Μια ελπιδοφόρα λύση για την κρίση της ρύπανσης στους ωκεανούς και την προστασία της θαλάσσιας ζωής φαίνεται να έχει ανακαλυφθεί από επιστήμονες στην Ιαπωνία. Δημιούργησαν ένα νέο τύπο πλαστικού που διαλύεται σε θαλασσινό νερό μέσα σε λίγες ώρες. Αν και οι ερευνητές έχουν ασχοληθεί με βιοδιασπώμενα υλικά εδώ και αρκετό καιρό, η ομάδα του Κέντρου Επιστήμης Αναδυόμενης Ύλης RIKEN σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Τόκιο δηλώνει ότι το νέο τους προϊόν αποδομείται πολύ πιο γρήγορα χωρίς να αφήνει υπολείμματα.

Σε πειράματα που διεξήχθησαν σε εργαστήριο κοντά στο Τόκιο, παρουσίασαν ένα κομμάτι αυτού του πλαστικού να εξαφανίζεται μέσα σε ένα δοχείο αλμυρού νερού μετά από περίπου μία ώρα ανάδευσης.

Ο επικεφαλής της έρευνας,Τακούζο Αΐντα,ανέφερε ότι αν και δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένα σχέδια για εμπορική αξιοποίηση του υλικού,η δουλειά τους έχει προσελκύσει σημαντικό ενδιαφέρον από τον τομέα των συσκευασιών. Οι επιστήμονες παγκοσμίως προσπαθούν να βρουν νέες λύσεις για την αυξανόμενη κρίση των πλαστικών αποβλήτων, μια προσπάθεια που ενισχύεται από εκστρατείες ευαισθητοποίησης όπως η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Η Ρύπανση Από Πλαστά Υλικά Αυξάνεται

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, η ρύπανση λόγω πλαστικών αναμένεται να τριπλασιαστεί μέχρι το 2040, προσθέτοντας μεταξύ 23-37 εκατομμυρίων τόνων αποβλήτων στους ωκεανούς κάθε χρόνο. «Τα παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα επιλογής του πλανήτη στον οποίο θα μεγαλώσουν. Είναι ευθύνη μας ως επιστήμονες να διατηρήσουμε το καλύτερο δυνατό περιβάλλον για αυτά», δήλωσε ο Αΐντα.

Ο Ιάπωνας ερευνητής επεσήμανε ότι αυτό το νέο υλικό είναι εξίσου ανθεκτικό με τα παραδοσιακά πετροχημικά πλα plastics αλλά μπορεί να διαλυθεί στα αρχικά συστατικά του όταν έρθει σε επαφή με αλάτι. Αυτά τα συστατικά μπορούν στη συνέχεια να υποστούν φυσική επεξεργασία από βακτήρια χωρίς τον κίνδυνο δημιουργίας μικροπλαστικών που απειλούν τη θαλάσσα ζωή και εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα.

Επιπλέον, καθώς υπάρχει αλάτι στο έδαφος επίσης, ένα κομμάτι αυτού του υλικού μεγέθους περίπου πέντε εκατοστά μπορεί να αποικοδομηθεί στη ξηρά μετά από περισσότερες από 200 ώρες. Το νέο αυτό υλικό μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί όπως τα συμβατικά πλα plastics όταν καλυφθεί κατάλληλα; αυτή τη στιγμή η ομάδα επικεντρώνεται στις καλύτερες τεχνικές επικάλυψης σύμφωνα με τον Αΐντα.

Tο συγκεκριμένο πλα plastic είναι μη τοξικό και μη εύφλεκτο ενώ δεν εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διάλυσης.

Scroll to Top