Συνάντηση Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες
Οι υπουργοί Άμυνας των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ συγκεντρώνονται σήμερα, Πέμπτη, στις Βρυξέλλες, με σκοπό να εξετάσουν πώς θα ανταποκριθούν στην απαίτηση του Αμερικανού προεδρικού ηγέτη Ντόναλντ Τραμπ για μια σημαντική αύξηση των αμυντικών δαπανών.Αυτή η συνάντηση έρχεται ενόψει της κρίσιμης διάσκεψης της Συμμαχίας που έχει προγραμματιστεί για τις 24 και 25 Ιουνίου στη Χάγη.
Ο Τραμπ έχει ζητήσει από τους συμμάχους των ΗΠΑ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ,σε σύγκριση με τον τρέχοντα στόχο που είναι το 2%. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι ευρωπαϊκές χώρες κατανοούν ότι η αύξηση της χρηματοδότησης για την άμυνα είναι το τίμημα για τη διασφάλιση της δέσμευσης των ΗΠΑ στην ασφάλεια της Ευρώπης. Το κύριο ζητούμενο είναι ο Τραμπ να μπορέσει να παρουσιαστεί με μια «νίκη» στη σύνοδο, επιδεικνύοντας πρόοδο προς τον στόχο του 5%.
«Πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, την Τετάρτη. «Ένα νέο σχέδιο επενδύσεων στον τομέα της άμυνας θα αποτελέσει κεντρικό θέμα στη διάσκεψη της Χάγης», πρόσθεσε. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Reuters, ο Ρούτε προτείνει έναν συμβιβαστικό στόχο: αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 3,5% του ΑΕΠ και επιπλέον 1,5% σε σχετικές δαπάνες ασφαλείας.
Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες αυτού του σχεδίου αναμένονται να συνεχιστούν μέχρι την παραμονή της συνόδου. Οι χώρες διαφωνούν τόσο ως προς το χρονοδιάγραμμα όσο και ως προς τον προσδιορισμό των “σχετικών με την άμυνα” δαπανών. «Πρέπει να βρούμε έναν πρακτικό συμβιβασμό ανάμεσα σε όσα απαιτούνται και σε όσα μπορούν πραγματικά να ξοδευτούν»,δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ εκπροσωπούμενη από τον Μάθιου Γουίτακερ προειδοποίησε ότι «ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος».Ο Ρούτε πρότεινε τη δυνατότητα επίτευξης του στόχου ύψους 5% έως το έτος 2032 – μια ημερομηνία που πολλές χώρες στην ανατολική Ευρώπη θεωρούν υπερβολικά μακρινή ενώ άλλοι τη βλέπουν ως πρόωρη και μη εφικτή δεδομένων των σημερινών επιπέδων παραγωγής και εξόδων.
«Το 2032 σίγουρα φαίνεται πολύ μακριά», ανέφερε η Λιθουανή υπουργός Άμυνας Ντοβίλε Σακαλιένε ζητώντας ως καταληκτική ημερομηνία το έτος 2030.Ένα ακόμη ανοικτό ζήτημα αφορά τον καθορισμό τι συνιστά “δαπάνη σχετική με την άμυνα”, καθώς υπάρχουν σκέψεις για συμπερίληψη πεδίων όπως η κυβερνοασφάλεια ή κρίσιμες υποδομές. «Σκοπός μας είναι να υπάρξει ένας σαφής ορισμός που θα περιλαμβάνει μόνο πραγματικές επενδύσεις ασφάλειας αλλά ταυτόχρονα αρκετά ευρύ ώστε να λαμβάνει υπόψη τις εθνικές ιδιομορφίες», σχολίασε διπλωμάτης από το ΝΑΤΟ σύμφωνα με πληροφορίες από το Reuters.