Η συνέντευξη του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάση Κοντογεώργη, ξεκίνησε με αναφορά στην τρέχουσα πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. «Ζούμε σε μια εποχή όπου οι κρίσεις έχουν γίνει σχεδόν μόνιμες και κανονικές. Αντιμετωπίζουμε αυτές τις προκλήσεις και προχωράμε, αλλά κάθε κρίση αφήνει το στίγμα της – αυτή η κατάσταση σίγουρα θα έχει μακροχρόνιες συνέπειες», δήλωσε αρχικά.
Ο κ. Κοντογεώργης πρόσθεσε ότι «ελπίζουμε όλοι να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις – μας ενδιαφέρει η ειρηνική επίλυση των διαφορών. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν οικονομικές συνέπειες, αν και δεν γνωρίζουμε ακόμα την έκταση της διαμάχης. Οι επιπτώσεις θα είναι παγκόσμιες και απαιτούν ετοιμότητα από όλους σε διεθνές επίπεδο καθώς και στη χώρα μας».
Ακολούθως υπογράμμισε: «Η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί μια πολιτική που βασίζεται σε αρχές και αξίες σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου». Επίσης ανέφερε: «Μπορεί να έχουμε συμμαχίες και να επενδύουμε σε αυτές τις σχέσεις, αλλά πρέπει πάντα να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας στους φίλους μας» – μια προσέγγιση που τηρείται τόσο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Ένα άλλο θέμα που θίχτηκε ήταν ο χάρτης θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού της Τουρκίας: «Πρόκειται για μια αναμενόμενη κίνηση από την Τουρκία», είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, υπενθυμίζοντας ότι «στις 19 Απριλίου η Ελλάδα κατέθεσε έναν χάρτη στο αρμόδιο ευρωπαϊκό όργανο – αυτό έχει σημασία σχετικά με τις ενέργειες της Τουρκίας». Διευκρίνισε επίσης ότι «δεν έχει κατατεθεί σε κάποιο θεσμό με δικαιοδοσία στα θέματα αυτά. Είναι προφανώς μια προσπάθεια κατάληψης ελληνικών δικαιωμάτων», ενώ διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα πράξει τα δέοντα στα διεθνή fora όπως έχει κάνει στο παρελθόν.
«Η κυβέρνηση στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο καθώς επίσης στον νόμο για τη θάλασσα», πρόσθεσε ο ίδιος τονίζοντας πως υπάρχει πλέον ένα πλαίσιο για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό. Υπογράμμισε ότι αυτή η κυβέρνηση επέκτεινε την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 μίλια κι έχει συνάψει συμφωνίες για την ΑΟΖ τόσο με την Ιταλία όσο και με την Αίγυπτο.» Στην ουσία είπε: «Η χώρα μας προστατεύει τα δικαιώματά της χωρίς να απεμπολεί τίποτε». Τα θαλάσσια πάρκα έχουν κυρίως περιβαλλοντική διάσταση.
Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τον ευρωπαϊκό δρόμο της Τουρκίας, σημείωσε πως η Ελλάδα δεν θέτει εμπόδια εκτός αν υπάρχουν ζητήματα καλής γειτονίας.Επιπλέον ανέφερε: «Τα ήρεμα νερά πρέπει να είναι ασφαλή· δεν είναι κακό να συζητάμε αλλά οι γραμμές διαχωρισμού πρέπει να παραμένουν σαφείς». Όταν ερωτήθηκε αν πρόκειται να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Προεδρεύοντος της Τουρκίας, ο Θανάσης Κοντογεώργης παρατήρησε πως έρχεται η Σύνοδος του ΝΑΤΟ αλλά δεν γνωρίζει αν εκεί μπορεί να υπάρξει ευκαιρία για διάλογο.
Σε άλλα θέματα:
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναγνωρίζοντας ότι δεν αποτελεί παράδειγμα επιτυχούς διοίκησης σημείωσε πως το πρόστιμο αφορά περίοδο από το 2016 έως το 2023 κι ανακοίνωσε αλλαγές στη διαδικασία μέσω κατάργησης των αρμοδιοτήτων στον ΟΠΕΚΕΠΕ προς όφελος μεγαλύτερης διαφάνειας μέσω ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων.
- Bουλή: Σχετικά με τη συζήτηση στην Βουλή για τα Τέμπη υπογράμμισε τη σημασία ισότιμης μεταχείρισης πολιτών κι πολιτικών προσώπων όταν προκύπτουν τέτοιες καταστάσεις.»
- Kοινή πρόταση τεσσάρων κομμάτων: Επισήμανε πως οι πολιτικές κριτικές έχουν ξεπεράσει τα όρια εδώ κι αρκετό χρόνο.»
- Pολιτική Επιτροπή ΝΔ: Η φράση ”Το είπαμε κι το κάναμε” αποτελεί οδηγό για το μέλλον σύμφωνα με τον υπουργό.»
- Kοινωνία & κόμμα:“Το κόμμα πρέπει ν’ αλληλεπιδρά ενεργά ώστε ν’ ενισχύσει τις κυβερνητικές δράσεις”.
Tέλος σχολιάζοντας δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τους αυτοδιορισμένους συμβούλους στα εθνικά ζητήματα ανέφερε ότι αφορά όσους ασκούν άδικη κριτική στην εξωτερική πολιτική λέγοντας χαρακτηριστικά: “Αυτή η κυβέρνηση αποδεικνύει συνεχώς την αξιοπιστία της”.