Εξελίξεις στο Εργασιακό Περιβάλλον
Το υπουργείο Εργασίας, υπό την ηγεσία της Νίκης Κεραμέως, παρουσίασε χθες ένα νέο νομοσχέδιο που προωθεί ένα καινοτόμο εργασιακό μοντέλο.Αυτή η πρωτοβουλία ικανοποιεί το αίτημα για εφαρμογή τετραήμερης εργασίας στις επιχειρήσεις. Το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τον Ιούλιο και θα κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο. Έτσι, οι αλλαγές στα ωράρια και οι άλλες οκτώ ρυθμίσεις δεν θα είναι σε ισχύ πριν από το τέλος του 2025.
Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις για την τετραήμερη εργασία, οι εργαζόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους (αντί μόνο για έξι μήνες όπως ισχύει τώρα), στο πλαίσιο της ευελιξίας στον χρόνο εργασίας.
Πώς μπορεί να εφαρμοστεί αυτό; Με τη συμφωνία τόσο του εργοδότη όσο και του εργαζομένου ή μέσω κανονισμού εργασίας, η διευθέτηση αυτή θα είναι εφικτή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Για παράδειγμα, ένας υπάλληλος μπορεί να επιλέξει να εργάζεται τέσσερις ημέρες με δέκα ώρες καθημερινά αντί των οκτώ ωρών πέντε ημερών. Η συγκεκριμένη μέθοδος διευθέτησης χρόνου δεν έχει υλοποιηθεί εκτενώς στη χώρα μας μέχρι σήμερα. Ωστόσο, με τις νέες διατάξεις ενδέχεται αυτή η πρακτική να γίνει πιο διαδεδομένη χωρίς όμως εγγυήσεις ότι θα ωφελήσει τους εργαζόμενους.
Σε συνέντευξή της στο Star TV, η υπουργός Εργασίας ανέφερε: «Υπάρχουν γονείς που επιθυμούν να δουλεύουν τέσσερις ημέρες την εβδομάδα ώστε την πέμπτη μέρα να μπορούν να αφιερωθούν στα παιδιά τους. Σήμερα αυτό είναι εφικτό μόνο για έξι μήνες. Με τις νέες δυνατότητες που προσφέρουμε τώρα, οι γονείς μπορούν πλέον να το κάνουν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.»
Αλλαγές στην Καλοκαιρινή Άδεια
Η νέα διάταξη παρέχει στους εργαζόμενους μεγαλύτερη ελευθερία στην κατανομή της ετήσιας άδειας αναψυχής τους μετά από συνεννόηση με τον εργοδότη τους, ενισχύοντας έτσι την αυτονομία τους στον προγραμματισμό των περιόδων ανάπαυσης.
Aυτή τη στιγμή επιτρέπεται η κατάτμηση της άδειας (γνωστή ως σπαστή άδεια) μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις σε δύο τμήματα όπου το ένα πρέπει υποχρεωτικά να περιλαμβάνει τουλάχιστον 12 εργάσιμες ημέρες αν πρόκειται για εξαήμερη εβδομάδα ή 10 αν πρόκειται για πενθήμερη εβδομάδα μετά από γραπτό αίτημα προς τον εργοδότη. Στις περισσότερες ιδιωτικές επιχειρήσεις όμως συνηθίζεται οι υπάλληλοι να παίρνουν τρεις εβδομάδες άδειας τον Αύγουστο όταν πολλές εταιρείες κλείνουν ή λειτουργούν περιορισμένα.
Aπό την άλλη πλευρά κάποιες εταιρείες (όπως αυτές που ασχολούνται με εμφιαλωμένα νερά) προτιμούν συχνά τα χειμερινά διαλείμματα αντί των καλοκαιρινών αιχμών παραγωγής.Με τις νέες αλλαγές ο κάθε εργαζόμενος έχει πλέον τη δυνατότητα «να σπάσει» την άδειά του όπως επιθυμεί αλλά πάντα σε συνεργασία με τον εργοδότη – κάτι που σημαίνει ότι αυτή η ευελιξία μπορεί επίσης ενδεχομένως ν’ αντιμετωπίσει περιορισμούς λόγω φόρτου εργασίας.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Κεραμέως: «Αν δικαιούμαι τέσσερις εβδομάδες αδείας αναψυχής μέχρι σήμερα μπορούσα λίγο πολύ ν’ απολαύσω αυτές τις μέρες μόνο υπό συγκεκριμένες συνθήκες χωρισμένες σε δύο κομμάτια… Τώρα μπορώ αν θέλω ν’ απαιτήσω τέσσερις ξεχωριστές εβδομάδες αδείας.» Έτσι λοιπόν δίνεται μεγαλύτερη ελευθερία στους εργαζόμενους σύμφωνα με τις ανάγκες τους.