Η Ελλάδα Σήμερα: Μια Νέα Εποχή
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει ριζικά σε σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε πριν από μια δεκαετία, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση ECONOMIST IMPACT.
Στο πάνελ συμμετείχε και ο Νταρόν Ατσέμογλου, καθηγητής οικονομικών στο MIT και βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομικών το 2024. Η συζήτηση μεταξύ των δύο ανδρών εστίασε στις προκλήσεις που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη στις σύγχρονες κοινωνίες και τις επιπτώσεις της στους πολίτες, καθώς επίσης και στη δημοκρατία στον σύγχρονο κόσμο.
Απαντώντας σε ερώτηση του daniel Franklin, κορυφαίου στελέχους του The economist, σχετικά με την κατάσταση της Ελλάδας σήμερα σε σύγκριση με πριν από δέκα χρόνια – συγκεκριμένα μια εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα – ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε τη χώρα ως «να κατρακυλά προς την αβύσσο» με τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ. Ανέφερε ότι «το αποτέλεσμα αυτού του πειράματος ήταν το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης», σημειώνοντας πως η χώρα είχε απομακρυνθεί περαιτέρω από τους στόχους της.
Μετά από έξι χρόνια, τα οικονομικά μας είναι πλέον σταθερά, δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Δανειζόμαστε πιο φθηνά απ’ ό,τι οι Ιταλοί», πρόσθεσε και τόνισε ότι έχουμε καταφέρει να δημιουργούμε πρωτογενή πλεονάσματα ενώ εφαρμόζουμε πολιτικές που ενισχύουν την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας. Υπογράμμισε τη σημασία μιας συμπεριληπτικής ανάπτυξης που θα ωφελεί όλους τους πολίτες.
«Ο κόσμος έχει αλλάξει δραστικά», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην ανάγκη για αλλαγές στην Ευρώπη ώστε να παραμείνει ανταγωνιστική σε έναν πολυπολικό κόσμο. Όταν ρωτήθηκε για τη Γερμανίδα πρώην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ανέφερε ότι θα συναντηθούν σύντομα και εξέφρασε ενδιαφέρον για την άποψή της σχετικά με τις εξελίξεις στην Ελλάδα.
Επιπλέον ανέφερε πως η κ. Μέρκελ είχε συμβάλει ώστε να μην υλοποιηθούν οι πιο ακραίες προτάσεις εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και συμφώνησε στη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης μετά την πανδημία.
Στη συνέχεια μίλησε για τις ψηφιακές εξελίξεις στη χώρα μας λέγοντας πως είμαστε μπροστά από πολλές ευρωπαϊκές χώρες στον τομέα αυτόν κι επεσήμανε τη σημασία μιας αποδοτικής δημόσιας διοίκησης χωρίς διακρίσεις ανάλογα με πολιτικές πεποιθήσεις.
Από πλευράς του ο κ. Ατσέμογλου εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τις συνέπειες της Τεχνητής Νοημοσύνης στις κοινωνίες μας σήμερα τονίζοντας μεγάλες τάσεις που μπορεί να ανατρέψουν τον πολιτισμό όπως τον γνωρίζουμε.
“Η Τεχνητή Νοημοσύνη προκαλεί ανυσηχία τόσο όσον αφορά παραγωγικότητα όσο και εργασία”,είπε προσθέτοντας ότι “βλέπουμε πως η δημοκρατία δεν είναι πλέον η μοναδική επιλογή για πολλούς”. Αναφέρθηκε επίσης στη δημογραφική αλλαγή όπου παρατηρείται πτώση στον παγκόσμιο πληθυσμό καθώς κάποιες χώρες γερνούν ταχύτατα ενώ τόνισε τη σοβαρότητα των επιπτώσεων λόγω κλιματικής αλλαγής.
“Οι αποφάσεις που θα πάρουμε τώρα έχουν κρίσιμη σημασία”,υπογράμμισε αναφορικά με τις επιχειρήσεις αλλά και τη δημοκρατία ως θεσμό.
“Δεν γνωρίζουμε τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά την Τεχνητή Νοημοσύνη”,πρόσθεσε σημειώνοντας πόσο σημαντικό είναι να δημιουργούνται καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας αντί να καταργούνται λόγω αυτοματοποίησης.
“Η δημοκρατία δεν έχει εκπληρώσει όλες τις υποσχέσεις της”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
“Χρειαζόμαστε καλύτερη παγκόσμια διακυβέρνηση”.