Η Ασούρα στον Πειραιά: Μια Ιερή Τελετή
Φέτος, η Ασούρα, ένα από τα πιο εμβληματικά θρησκευτικά έθιμα του Σιιτικού Ισλάμ, αναβίωσε με έντονη συμμετοχή πιστών στην οδό Δήμητρας του Πειραιά. Εκεί έχει διαμορφωθεί ένας αυτοσχέδιος χώρος λατρείας όπου οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν τη μνήμη του ιμάμη Χουσεΐν.
Η τελετή περιλαμβάνει το αυτομαστίγωμα με λεπίδες, μια διαδικασία που είναι επώδυνη αλλά και πνευματικά φορτισμένη. Οι πιστοί εκφράζουν τον πόνο τους μέσα από θρηνητικές προσευχές και εκδηλώσεις πένθους για την απώλεια του Χουσεΐν.
Για λόγους ασφαλείας και σεβασμού προς την τελετή, η οδός Δήμητρας αποκλείστηκε. Μεγάλα πανιά στήθηκαν κατά μήκος της οδού από τους ίδιους τους πιστούς ώστε να διαφυλαχθεί η ιδιωτικότητα της διαδικασίας.
Σημασία της Ασούρας
Η Ασούρα είναι μια ημέρα μνήμης για τους Σιίτες καθώς τιμούν τον θάνατο του Χουσεΐν ιμπν Αλί, εγγονού του προφήτη Μωάμεθ. Για τους δωδεκαϊσίτες Σιίτες και τους Αλεβίτες, ο Χουσεΐν θεωρείται νόμιμος διάδοχος του Μωάμεθ και το μαρτύριό του αποτελεί θεμέλιο της πίστης τους.
Ο Χουσεΐν έχασε τη ζωή του στη μάχη της Καρμπάλας και σύμφωνα με τις παραδόσεις των Σιτών αποκεφαλίστηκε. Ο τάφος του έχει γίνει τόπος προσκυνήματος ήδη από τον 7ο αιώνα. Οι δημόσιες τελετές μνήμης έχουν μακρά παράδοση που εξελίχθηκε μέσα στους αιώνες.
Τελετουργικά Έθιμα
Kορυφαία στιγμή των δεκαήμερων εκδηλώσεων είναι το αυτομαστίγωμα που θεωρείται πράξη εξαγνισμού. Οι εικόνες ήταν «σοκαριστικές», καθώς οι συμμετέχοντες προκαλούσαν τραύματα στα σώματα τους με λεπίδες κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας μετά από προσευχή και κατανάλωση τροφής πλούσιας σε πρωτεΐνες.
Mερικοί πιστοί υπήρχαν εκεί για να σταματούν το αυτομασίγωμα όταν κάποιος είχε υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς στην πλάτη. Παρείχαν νερό στους συμμετέχοντες ενώ προσέφεραν χυμούς ακόμα και σε μη μουσουλμάνους επισκέπτες που ήρθαν να παρακολουθήσουν την τελετή.
Συμβολισμός της Ασούρας
Kέντρο συμβολισμού αυτής της ημέρας είναι η αντίθεση μεταξύ κοσμικής αδικίας και θεοκεντρικής δικαιοσύνης, ευλάβειας καθώς επίσης κι επιμονής απέναντι στις δοκισίες. Η φετινή γιορτή πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιουλίου, ημερομηνία που αντιστοιχεί στη δέκατη ημέρα του μήνα Μουχαράμ στο ισλαμικό ημερολόγιο.
Aξιοσημείωτο είναι ότι αυτή η ημερομηνία μεταβάλλεται κάθε χρόνο στο Γρηγοριανό ημερολόγιο λόγω των διαφορών ανάμεσα στα δύο συστήματα χρονομέτρησης: το ισλαμικό βασίζεται στις φάσεις της Σελήνης κι έτσι οι γιορτές «μετακινούνται» νωρίτερα κάθε χρόνο κατά περίπου 10-11 ημέρες.