Η “Γενιά Ζ”: Πώς οι νέοι αναδιαμορφώνουν το μέλλον μέσα από το χάος ενός διαλυμένου κόσμου

Η “Γενιά Ζ” μεγάλωσε στο χάος: Πώς αντιμετωπίζει την “κληρονομιά ενός διαλυμένου κόσμου”

Γενιά Ζ: Αντιμετωπίζοντας τις Προκλήσεις του Σήμερα

Η Γενιά Ζ (Gen-Z), η πρώτη που έχει μεγαλώσει αποκλειστικά μέσα στον ψηφιακό κόσμο, καλείται να ενηλικιωθεί σε ένα περιβάλλον γεμάτο παγκόσμιες αναταραχές. Με εικόνες πολέμου, κοινωνικών κρίσεων και αναταραχών να προβάλλονται συνεχώς στις οθόνες τους, οι νέοι αυτοί αντιμετωπίζουν προκλήσεις που ελάχιστες προηγούμενες γενιές βίωσαν τόσο νωρίς στη ζωή τους.

Οι συγκρούσεις – όπως αυτές στην Ουκρανία και η ένταση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς – συνδυάζονται με οικονομικές πιέσεις όπως ο πληθωρισμός και η αύξηση των τιμών στέγασης.Παράλληλα, η κλιματική αλλαγή προσθέτει μια ακόμα διάσταση στην αβεβαιότητα που βιώνουν καθημερινά.

Pολλοί νέοι αισθάνονται ότι κληρονομούν συστήματα που είτε δεν λειτουργούν σωστά είτε έχουν καταρρεύσει εντελώς. Ωστόσο, καλούνται να τα διορθώσουν χωρίς καν να έχουν συμμετάσχει στη διαμόρφωση των όρων αυτών.

Χιούμορ ως Άμυνα και Καθυστερημένη Ενηλικίωση

Σε αυτή την κατάσταση, αρκετοί νέοι χρησιμοποιούν το μαύρο χιούμορ ως μέσο αποφόρτισης. Στα κοινωνικά δίκτυα κυκλοφορούν σατιρικά βίντεο με “ιδέες μόδας για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο” καθώς και ειρωνικά σχόλια σχετικά με την καθημερινότητα σε περιόδους πολέμου, συγκεντρώνοντας εκατομμύρια προβολές.

Επιπλέον, πολλοί καθυστερούν τη μετάβαση στην ενήλικη ζωή τους. Οι οικονομικές δυσκολίες καθώς και οι αβεβαιότητες γύρω από την εργασία οδηγούν πολλούς στο να αναβάλουν τη δημιουργία οικογένειας ή την εξεύρεση μόνιμης κατοικίας. Η εύρεση εργασίας είναι ιδιαίτερα δύσκολη για μετανάστες ή απόφοιτους δημιουργικών τομέων,γεγονός που ενισχύει το αίσθημα της απογοήτευσης.

Σύμφωνα με διεθνή έρευνα της Deloitte για το 2025, πάνω από 80% των νέων της Γενιάς Ζ θεωρούν ότι τα οικονομικά τους – τόσο σε καθημερινό όσο και σε μακροχρόνιο επίπεδο – είναι πηγές άγχους. Το 52% δηλώνει ότι ζει από μισθό σε μισθό ενώ σχεδόν οι μισοί ανησυχούν αν θα μπορέσουν ποτέ να εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή συνταξιοδότηση.

Πρωτοβουλίες: Επιχειρηματικότητα και Αυτονομία

Aντίθετα όμως με αυτό το άγχος υπάρχει κι ένας θετικός αντίκτυπος. Πολλοί νέοι επιλέγουν να απορρίψουν παραδοσιακές καριέρες στρεφόμενοι προς την επιχειρηματικότητα ή την αυτοαπασχόληση λόγω της πεποίθησης ότι η σταθερότητα στον εταιρικό κόσμο έχει κλονιστεί ή γιατί επιθυμούν μεγαλύτερο έλεγχο στο νόημα της δουλειάς τους.

Mε βάση έρευνα της Fiverr για το 2024, περίπου 70% των νέων παγκοσμίως δηλώνει πως ήδη εργάζεται ως freelancer ή σκοπεύει να ξεκινήσει αυτή τη δραστηριότητα ενώ ένας στους τέσσερις θέλει να ιδρύσει τη δική του επιχείρηση.Ο στόχος είναι η οικονομική ανεξαρτησία αλλά κι η γρήγορη έξοδος από τις συνθήκες ανασφάλειας.

Η ευκολότερη πρόσβαση στις πληροφορίες καθώς επίσης κι η εξοικείωση με τα ψηφιακά εργαλεία παρέχουν στη Γενιά Ζ μεγαλύτερη ευελιξία: είτε μέσω start-ups είτε μέσω επιλογής εργασίας σύμφωνα με τις αξίες τους πολλοί προσπαθούν να συνδέσουν επαγγελματική δραστηριότητα με προσωπικούς στόχους.

Aνάμεσα στην Επισφάλεια και την Ελπίδα

Aντίθετα απ’ όσα μπορεί κανείς να φαντάζεται λόγω του αισθήματος επισφάλειας που επικρατεί ανάμεσα στους νέους αυτούς υπάρχει μια διάθεση αντιμετώπισης των μεγάλων ζητημάτων της εποχής μας. Από τεχνολογικές εξελίξεις μέχρι κλιματικές κρίσεις ή ζητήματα εργασίας οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς δεν αποδέχονται παθητικά τις υπάρχουσες συνθήκες.

Tο μήνυμα είναι σαφές: αν κάποια γενιά πρέπει ν’ αντιμετωπίσει συλλογικά προβλήματα τότε αυτή είναι πρόθυμη γι’ αυτό – όχι απαραίτητα γνωρίζοντας εκ των προτέρων αν θα πετύχει αλλά έχοντας πλήρη επίγνωση των ευθυνών αλλά κι όλων εκείνων που απαιτούνται για αλλαγές προς το καλύτερο.

Scroll to Top