Δύο Μηχανικοί Καταδικάστηκαν σε 13 Χρόνια Κάθειρξη για Υπερτιμολογήσεις στην Εγνατία Οδό
Δύο μηχανικοί οδηγήθηκαν στη φυλακή με ποινές κάθειρξης 13 ετών λόγω υπερτιμολογήσεων που ανέρχονται σε 32 εκατομμύρια ευρώ, σχετικές με την κατασκευή πέντε δίδυμων σηράγγων στον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας Οδού, στην περιοχή των Γρεβενών, κατά την περίοδο 2008-2009. Στην ίδια υπόθεση καταδικάστηκαν και άλλοι τρεις μηχανικοί σε πολυετείς καθείρξεις,καθώς και ο νόμιμος εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας,οι οποίοι όμως αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση στο Εφετείο με όρους εγγύησης από 5.000 έως 25.000 ευρώ.
Μετά από μια μακρά διαδικασία ακροαματικής εξέτασης, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης έκρινε επτά από τους συνολικά δεκαπέντε κατηγορούμενους ένοχους – χωρίς να αναγνωρίσει ελαφρυντικά. Ανάμεσα στους αθωωθέντες βρίσκονται μέλη προηγούμενων διοικήσεων της «Εγνατίας Οδός Α.Ε.».
Οι μηχανικοί που καταδικάστηκαν ήταν επιβλέποντες του έργου για λογαριασμό της Εγνατίας Οδού και κρίθηκαν ένοχοι για απάτη εις βάρος Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (Εγνατία Οδός ΑΕ – μετά τη μετατροπή του κατηγορητηρίου από απάτη κατά του ελληνικού Δημοσίου), καθώς και για απιστία, ψευδή βεβαίωση και νόθευση εγγράφου.
Ένας ακόμη επιβλέπων μηχανικός καταδικάστηκε επίσης σε κάθειρξη 13 ετών για τις ίδιες πράξεις, ενώ δύο συνάδελφοί του που διεύθυναν τις εργασίες τιμωρήθηκαν με ποινές κάθειρξης 5 και 8 ετών αντίστοιχα λόγω απλής συνέργειας στην πράξη της απάτης και ενδεχομένως νόθευσης εγγράφων.
“Ούτε σεντ δεν ζημιώσαμε την Εγνατία Οδό”
Ως ηθικοί αυτουργοί στην υπόθεση αυτή τιμωρήθηκαν μία μηχανικός της αναδόχου εταιρίας καθώς και ο νόμιμος εκπρόσωπός της (10 και 12 χρόνια κάθειρξη αντίστοιχα). Το δικαστήριο αποφάσισε επίσης να απαλλάξει όσους κατηγορούμενους αντιμετώπιζαν την κατηγορία της απόπειρας απάτης κατά των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατά τη διάρκεια των απολογιών τους, οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις σοβαρότατες κατηγορίες που τους αποδόθηκαν. “Δουλέψαμε τίμια, η Εγνατία ήταν σαν το σπίτι μας. Ούτε σεντ δεν τη ζημιώσαμε”, δήλωσε χαρακτηριστικά ένας εκ των εμπλεκομένων μηχανικών ενώ άλλος ανέφερε τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν λόγω γεωγραφικών παραμέτρων του έργου.
Η Υπόθεση στη Δικαιοσύνη
Η συγκεκριμένη υπόθεση εισήλθε στο δικαστικό σύστημα το 2015 μετά από μηνυτήρια αναφορά που υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Διαφθοράς Θεσσαλονίκης από τη διοίκηση τότε της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» Το έργο περιλάμβανε την κατασκευή πέντε δίδυμων σηράγγιων στις περιοχές Αγίας Τριάδας, Αγίας Παρασκευής, Αγναντερού, Πριονίων και Βελανιδίων. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα οι επίμαχες σήραγες είχαν προϋπολογιστεί ως συγκεκριμένης κλάσης αλλά πληρώθηκαν ως άλλης κλάσης πολύ πιο ακριβής.
Aξιοσημείωτο είναι ότι στα ποινικά δικαστήρια Θεσσαλονίκης εκκρεμεί κι άλλη δικογραφία σχετικά με υπερκοστολογήσεις εργασιών σε άλλο τμήμα αυτού του αυτοκινητόδρομου (μήκος 8,5 χιλιομέτρων μεταξύ σήραγκας Παναγίας μέχρι σήραγκας Συρτού). Πολλοί από τους εμπλεκόμενους είναι κοινοί μεταξύ των δύο υποθέσεων ενώ οι υπερκοστολογήσεις εδώ ξεπερνούν τα 40 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με το κατηγορικό υλικό.