«Βουλή: Ψηφοφορία αύριο για το κρίσιμο νομοσχέδιο των δημόσιων συμβάσεων»

Κυβέρνηση: Ενημέρωση βουλευτών για το ν/σ των δημόσιων συμβάσεων

Νέες Ρυθμίσεις για Δημόσιες Συμβάσεις και Ανάπτυξη στην Ελλάδα

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο αποσκοπεί στη στήριξη του παραγωγικού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας. “Είναι μια στρατηγική που παρουσιάσαμε με πληρότητα τον Οκτώβριο του 2024 μαζί με τον Πρωθυπουργό της χώρας”, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου «Αναμόρφωση του πλαισίου για την επαγγελματική κατάρτιση υπαλλήλων που χειρίζονται δημόσιες συμβάσεις…».

Ο υπουργός τόνισε ότι η χώρα μας έχει ανακτήσει τη δημοσιονομική της αξιοπιστία τα τελευταία έξι χρόνια. Η ανάπτυξη κινείται με ρυθμούς ανώτερους από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και οι επενδύσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά. Το πιο σημαντικό επίτευγμα είναι η δημιουργία πάνω από 500.000 νέων θέσεων εργασίας, μειώνοντας την ανεργία κάτω από το 8%, δηλαδή δέκα ποσοστιαίες μονάδες σε αυτήν την εξαετία διακυβέρνησης από τη ΝΔ.

“Δεν υπάρχει πιο ουσιαστική κοινωνική πολιτική από αυτή”, υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρικάκος, προσθέτοντας ότι η δυνατότητα εργασίας είναι θεμελιώδης για τους πολίτες και ειδικότερα τους νέους ανθρώπους. Ωστόσο, επισήμανε ότι παρά τις θετικές εξελίξεις στην οικονομία, υπάρχει ανάγκη βελτίωσης στον τομέα των εμπορικών ισοζυγίων λόγω υψηλού ελλείμματος.

“Αυτή είναι μια πρόκληση που απαιτεί περισσότερες παραγωγικές επενδύσεις και ενίσχυση της βιομηχανίας”, συνέχισε ο υπουργός και σημείωσε πως το παρόν νομοσχέδιο αποτελεί μέρος αυτής της στρατηγικής.

Ο κ. Θεοδωρικάκος ενημέρωσε επίσης ότι θα ακολουθήσουν δύο ακόμα κρίσιμες παρεμβάσεις σχετικά με την έρευνα και την καινοτομία καθώς και τη θεσμοθέτηση μιας νέας αρχής προστασίας των καταναλωτών.

Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου νόμου, ο στόχος είναι να γίνει το σήμα «made in Greece» διεθνώς συνώνυμο με την ποιότητα και ασφάλεια των προϊόντων μας. Για πρώτη φορά εισάγεται μια συγκροτημένη εθνική πολιτική ποιότητας που θα οργανώσει τις υποδομές ποιότητας στη χώρα.

Η Κυβερνητική Επιτροπή Ποιότητας θα αναλάβει στρατηγικό συντονισμό όλων των πολιτικών του υπουργείου ενώ οι διαδικασίες συμμόρφωσης θα γίνουν πιο διαφανείς μέσω σαφών απαιτήσεων.

Επιπλέον, δημιουργείται ένα Εθνικό Ψηφιακό Μητρώο Πιστοποιήσεων στον ΕΛΟΤ για να ενισχυθεί η εποπτεία αγοράς εξασφαλίζοντας υψηλή ποιότητα στα προϊόντα που προσφέρονται στην Ελλάδα.

Αντιπαραθέσεις Στη Βουλή

Η εισηγήτρια της ΝΔ Χριστίνα Αλεξοπούλου χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως ένα εξαιρετικό εργαλείο ανάπτυξης αλλά κι εκσυγχρονισμού παράλληλα με τη διαφάνεια στο περιβάλλον.
Από πλευράς ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Νικητιάδης τόνισε πως οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από τις δημόσιες συμβάσεις πρέπει να έχει θετικές προοπτικές χωρίς όμως να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για κακές πρακτικές.
Ο Χάρης Μαμουλάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως οι δημόσιες συμβάσεις πρέπει να αποτελούν σοβαρό εργαλείο αλλά παρατηρείται αποδιάρθρωση στο δημόσιο.
Την ίδια στιγμή ο Γιάννης Δελής εκπροσωπώντας το ΚΚΕ σχολίασε πως οι αλλαγές αυτές εξυπηρετούν κυρίως τα συμφέροντα μεγάλων επιχειρηματικών ομάδων.
Τέλος η Πέτη Πέρκα δήλωσε ότι δεν βλέπει διάθεση ενίσχυσης διαφάνειας αλλά μάλλον αποδιάρθρωση υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων.

Scroll to Top