Αναλύοντας την Τουριστική Σεζόν: Πληρότητες και Τιμές Ξενοδοχείων & Airbnb σε Στοιχεία

Η τουριστική σεζόν σε αριθμούς – Πληρότητες και τιμές σε ξενοδοχεία και Airbnb

Μικρή Μείωση στις Τιμές Ξενοδοχείων τον Μάιο

Τον Μάιο, οι τιμές των ξενοδοχείων στην Ελλάδα παρουσίασαν μια ελαφριά πτώση της τάξης του 0,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Σε απόλυτους αριθμούς, η διαφορά ανήλθε μόλις στο 1 ευρώ. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή για ένα δίκλινο δωμάτιο ήταν 112 ευρώ τον περασμένο μήνα, ελαφρώς μειωμένη από τα 113 ευρώ του Μαΐου του προηγούμενου έτους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσίευσε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), παρατηρείται μηνιαία αύξηση περίπου 3% στη μέση τιμή διάθεσης ενός δίκλινου δωματίου. Το κόστος διανυκτέρευσης τον Απρίλιο είχε φτάσει τα 109 ευρώ. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι στατιστικές του ΙΤΕΠ δεν συμπίπτουν με αυτές της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), καθώς η τελευταία αναφέρει αύξηση κατά 5,5% στα ξενοδοχεία και πανδοχεία ενώ το Ινστιτούτο καταγράφει μικρή μείωση σε ετήσια βάση.

Δείκτες Πληρότητας

Ένας κρίσιμος δείκτης που αποτυπώνει τις επιδόσεις των ξενοδοχειακών μονάδων είναι η πληρότητα. Αυτή διαμορφώθηκε στο 62%, σημειώνοντας αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τον Μάιο του προηγούμενου έτους – μια άνοδο της τάξης του 1,6%.Όσον αφορά τη μηνιαία πρόοδο της πληρότητας, αυτή αυξήθηκε κατά 26,5%, ανεβαίνοντας από το 49% τον Απρίλιο στο τρέχον ποσοστό.

Τα στοιχεία προέρχονται από την μηνιαία έρευνα που διεξάγει το ΙΤΕΠ και έχει στόχο να καταγράψει σε πραγματικό χρόνο τις κύριες παραμέτρους των ελληνικών ξενοδοχείων όπως είναι η πληρότητα και οι μέσες τιμές ανά μήνα.

PICABAY: Κίνηση Airbnb

Eνώ οι ξενοδόχοι είδαν μια μικρή αύξηση στην πληρότητά τους συγκριτικά με πέρυσι, τα καταλύματα τύπου Airbnb παρουσίασαν οριακές απώλειες. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας AriDNA για τον Μάιο υπήρξε μια μικρή πτώση γύρω στο 2% συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι. Η Ελλάδα συνεχίζει να θεωρείται ακριβός προορισμός για καλοκαιρινές διακοπές καθώς η μέση τιμή ανέρχεται στα 150 ευρώ σύμφωνα πάντα με την AirDNA.

Η ζήτηση για αυτά τα καταλύματα ενισχύθηκε κατά περίπου 5% σε ετήσια βάση ενώ ο αριθμός διαθέσιμων επιλογών αυξήθηκε πάνω από το ίδιο ποσοστό.

Παρακολούθηση Δεικτών Απόδοσης

Οι βασικοί δείκτες που παρακολουθούν οι επαγγελματίες στον κλάδο είναι η πληρότητα και η μέση ημερήσια τιμή ως εργαλεία αξιολόγησης των επιδόσεων τους. Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα «Η χρήση τεχνητής νοημοσύνης στη λειτουργία ελληνικών ξενοδοχείων», το ποσοστό των επιχειρηματιών που παρακολουθεί την πληρότητα φτάνει το 71%, ενώ εκείνοι που εξετάζουν τη μέση ημερήσια τιμή ανέρχονται στο 59%. Άλλοι σημαντικοί δείκτες περιλαμβάνουν τη διάρκεια διαμονής (41%),τις άμεσες κρατήσεις (38%) και τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο (36%). Υπογραμμίζεται επίσης ότι υπάρχει ενδιαφέρον για δείκτες όπως ο βαθμόςικανοποίησης πελατών (32%) και συνολικό λειτουργικό κέρδος (32%). Αντίθετα, δείκτες βιωσιμότητας έχουν χαμηλότερη παρακολούθηση όπως RevPAM ή ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Scroll to Top