Σκηνές αναταραχής στο Λονδίνο: Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών
Χαοτικές σκηνές εκτυλίχθηκαν στο Λονδίνο,καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις ήρθαν σε σύγκρουση με διαδηλωτές μετά από μια πορεία έξω από ένα ξενοδοχείο που φιλοξενεί αιτούντες άσυλο στην περιοχή Έπινγκ του Έσσεξ.
Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, οκτώ αστυνομικοί τραυματίστηκαν και τρία οχήματα υπέστησαν ζημιές.Στην πορεία συμμετείχαν εκατοντάδες άτομα,συμπεριλαμβανομένων ακροδεξιών ακτιβιστών,οι οποίοι συγκεντρώθηκαν αρχικά ειρηνικά κρατώντας πανό και χρησιμοποιώντας μεγάφωνα. Οι κινητοποιήσεις αυτές προήλθαν από την κατηγορία που απευθύνθηκε σε έναν 38χρονο αιτούντα άσυλο για τρεις σεξουαλικές επιθέσεις.
Η βία ξέσπασε όταν μασκοφόροι άνδρες επιτέθηκαν σε μια μικρή ομάδα αντιρατσιστικών διαδηλωτών. Η τοπική αστυνομία του Έσεξ δήλωσε ότι τα επεισόδια προήλθαν από άτομα που «ήρθαν από άλλες περιοχές»,καθώς κυκλοφορούσαν βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα καλώντας τον κόσμο να συμμετάσχει στη διαδήλωση.
“Εξετάζουμε τα πλάνα από τις κάμερες ασφαλείας και τις κάμερες κυκλοφορίας για να εντοπίσουμε τους υπεύθυνους,” δήλωσε ο εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας Στιούαρτ Χούπερ.”Όλοι όσοι συμμετείχαν μπορούν να περιμένουν ότι θα τους επισκεφτούμε,” πρόσθεσε.
Πολλά βίντεο έχουν αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνοντας κουκουλοφόρους διαδηλωτές να εκτοξεύουν αντικείμενα και να επιτίθενται στις δυνάμεις της τάξης. Η αστυνομία έχει δηλώσει ότι θα παραμείνει σε εγρήγορση καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για την αποτροπή νέων επεισοδίων, υπογραμμίζοντας την υποστήριξή της στο δικαίωμα ειρηνικών διαμαρτυριών αλλά χωρίς ανοχή στη βία ή τον βανδαλισμό.
Το περιστατικό φέρνει στη μνήμη παρόμοιες καταστάσεις που είχαν συμβεί στους δρόμους της Αγγλίας το προηγούμενο καλοκαίρι, όταν ένας Βρετανός με ρίζες από τη Ρουάντα είχε δολοφονήσει τρία μικρά κορίτσια. Τότε οι διαδηλωτές είχαν επιτεθεί σε ξενοδοχεία όπου διέμεναν αιτούντες άσυλο προσπαθώντας μάλιστα να πυρπολήσουν ένα εξ αυτών στην πόλη Ρόδερχαμ.
