Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Εξηγήσεις από την Ιερά Μονή Οδηγήτριας
Ο ηγούμενος και οι μοναχοί της Ιεράς Μονής Οδηγήτριας παρέχουν τις δικές τους εξηγήσεις σχετικά με τη συμμετοχή τους στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, που αφορά παράνομες επιδοτήσεις.
Από τη δικογραφία που έχει φτάσει στη Βουλή για τον οργανισμό, προκύπτει ότι η Μονή φέρεται να έχει εκμισθώσει εκατοντάδες αγροτεμάχια σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, πολλές φορές με εικονικές μισθώσεις. Αυτές οι εκτάσεις δηλώνονταν ως επιλέξιμες για επιδοτήσεις. Η δράση των εμπλεκομένων φαίνεται να καθοριζόταν από έναν φερόμενο «εγκέφαλο», κάτοικο της περιοχής των Μοιρών και συγγενή υπαλλήλου του οργανισμού, ο οποίος είχε αναπτύξει παράνομο λογισμικό για πρόσβαση στο εσωτερικό σύστημα του οργανισμού. Μέσω αυτού παραποιούνταν στοιχεία στις δηλώσεις αγροτεμαχίων και επιδοτήσεων.
Η σημασία της συμμετοχής της Μονής είναι μεγάλη, καθώς πολλές αιτήσεις βασίζονται σε εικονικά ή βραχυπρόθεσμα μισθωτήρια με χαμηλά ή μηδενικά αντίτιμα.
Η Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες διαπίστωσε σημαντικές χρηματικές ροές μέσω προσωπικών λογαριασμών των εμπλεκομένων, οι οποίοι συνδύαζαν τα έσοδα των επιδοτήσεων με άλλα περιουσιακά στοιχεία. Με εντολή του Προεδρεύων Αντεισαγγελέα Χαράλαμπου Βουρλιώτη ξεκίνησε μια έρευνα που διεξάγονταν υπό αυστηρή μυστικότητα.
Τον Ιούλιο του 2023 ολοκληρώθηκε η έρευνα και τα ευρήματα ήταν σοκαριστικά. Εκδόθηκε διάταξη δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων του Ηγούμενου μεγάλης μονής στο Ηράκλειο, ο οποίος θεωρείται κεντρική φιγούρα στην υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεσμεύτηκε το ποσό των 800.000 ευρώ που ανήκε στον ηγούμενο και δύο υπαλλήλους (ξαδέλφια), ένας εκ των οποίων εργαζόταν στον οργανισμό ενώ ο άλλος στο Κέντρο Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ). Το ποσόν αυτό αντιπροσωπεύει τη ζημία που υπέστη το Δημόσιο και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Αρχή Ξεπλύματος συνέταξε πόρισμα σύμφωνα με το οποίο ο Ηγούμενος κατηγορείται για εγκληματική οργάνωση και απάτη μαζί με τους δύο υπαλλήλους.
Σύμφωνα πάντα με τα ευρήματα της Αρχής, η Μονή νοίκιαζε εκτάσεις σε αγρότες χωρίς να τις κατέχει νόμιμα ενώ είχε φτάσει μέχρι το σημείο να νοικιάζει περιοχές NATURA αλλάζοντας ταυτόχρονα στοιχεία στα αρχεία ιδιοκτησίας.
“Τους τελευταίους μήνες κυκλοφορούν δημοσιεύματα σχετικά με ‘το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ’, όπου αδικαιολόγητα εμπλέκεται το όνομα μας”, αναφέρει ανακοίνωση από την Ιερά Μονή Oδηγήτριας.
“Καλεστήκαμε πρόσφατα να δώσουμε εξηγήσεις ως ύποπτοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση καθώς επίσης για συνεργασία σε απάτες άνω των 120.000 ευρώ.” Στην ίδια ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι “οι τραπεζικοί λογαριασμοί μας δεν περιείχαν τα ποσά που αναφέρονται στα δημοσιεύματα”.
“Τα περισσότερα κτήματα ανέρχονται συνολικά περίπου στα 21.000 στρέμματα γης”, προσθέτει η ανακοίνωση υπογραμμίζοντας ότι “η πλειοψηφία αυτών είναι βοσκότοποι”. Οι μοναχοί διαβεβαιώνουν πως ένα μέρος αυτών χρησιμοποιείται δωρεάν προς όφελος τους σύμφωνα με την εκκλησιαστική νομοθεσία.”