Εξελίξεις στην Κρίση της Μονής Σινά
Η κατάσταση στη Μονή Σινά επιδεινώνεται, καθώς το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων αποστασιοποιείται από τον Αρχιεπίσκοπο Δαμιανό. Η ένταση προκλήθηκε από την πρόσφατη ανακοίνωση του 91χρονου ηγούμενου της μονής, ο οποίος ξεκίνησε τη διαδικασία εκλογής του διαδόχου του.
Αντίκτυπος από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων
Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων αγνοεί ουσιαστικά την εκτενή δήλωση που εξέδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός την προηγούμενη Πέμπτη. Οι εκκλησιαστικές αρχές θεωρούν ότι το περιεχόμενο της ανακοίνωσης είναι “ανάρμοστο και αντιεκκλησιαστικό”,γεμάτο με προσβλητικούς και ψευδείς ισχυρισμούς που προκαλούν διχασμό στους πιστούς.
Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η αμφιβολία που εκφράζει το Πατριαρχείο για την αυθεντικότητα της ανακοίνωσης, υποδηλώνοντας ότι ίσως δεν προέρχεται από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Δαμιανό.
Η ελληνική παρέμβαση και επιστροφή στην Αθήνα
Το Σάββατο, μια ελληνική αποστολή αναχώρησε από τη Μονή Σινά. Η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλατζής συνόδευσαν τον Αρχιεπίσκοπο Δαμιανό κατά την επιστροφή τους στην Αθήνα.
Παράλληλα, ο 91χρονος ηγούμενος έχει ήδη ξεκινήσει τις τυπικές διαδικασίες για να βρει διάδοχο, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες στους κύκλους της Εκκλησίας.
Aπαιτήσεις για άνοιγμα της Ιεράς Μονής
Το Πατριαρχείο είχε καλέσει τον Αρχιεπίσκοπο σε εξηγήσεις ζητώντας συγκεκριμένες ενέργειες:
- Aνοιγμα των πυλών της Ιεράς Μονής Σινά
- Aπομάκρυνση όσων δεν ανήκουν στη Σιναϊτική Αδελφότητα
- Pροβολή διευκρινίσεων σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις
Η κατάσταση παραμένει τεταμένη καθώς οι δύο πλευρές φαίνεται να βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης, με τη Μονή να αποτελεί κέντρο μιας σημαντικής κρίσης που επηρεάζει ευρύτερα τη Ρωμιοσύνη.
Anouncement του Πατριαrchείου
“Περὶ τῆς μακροσκελοῦς ἀνακοινώσεως…”
Anouncement του Δαμιανού στις 4/9
“Σήμερα 4/9/2025…”
Η εξασφάλιση αδειών διαμονής για τους Πατέρες μέσω ειδικών διαδικασιών,η προστασία της ιδιωτικής συλλογής κειμηλίων και χειρογράφων της Ιεράς Μονής,καθώς και η αναγνώριση του θρησκευτικού χαρακτήρα των κειμηλίων χωρίς καλλιτεχνική αξία (όπως λείψανα) είναι κρίσιμα ζητήματα.
Ο νόμος 5224/2025 (Α’ 142) δεν αποτελεί μόνο ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια της Ιεράς Μονής να διασφαλίσει το μέλλον και τα συμφέροντά της, αλλά είναι επίσης μια στρατηγική επιλογή που επηρεάζει τόσο την Ιερά Μονή Σινά όσο και την Ελλάδα. Η σχέση μεταξύ της Ιεράς Μονής και του ελληνικού κράτους καθορίζεται πλέον από το Σύνταγμα καθώς και από αυτόν τον νόμο,προσφέροντας έτσι μια ισχυρή ασπίδα προστασίας για την Ιερά Μονή σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η ανάγκη για νέους Πατέρες στην Σιναϊτική Αδελφότητα είναι επιτακτική προκειμένου να ενισχυθεί ο αριθμός τους.
Στο πλαίσιο των πανορθόδοξων σχέσεων, η κανονική θέση της Ιεράς Μονής Σινά έχει καθοριστεί οριστικά από το Σιγίλλιο του Οικουμενικού Πατριάρχου Γαβριήλ Δ΄ το 1782.Το Οικουμενικό Πατριαρχείο παραμένει ο τελικός κριτής σε πανορθόδοξα θέματα. Η Ιερά Μονή Σινά χαρακτηρίζεται ως «αυτόνομη, αυτοδέσποτη, ελεύθερη ασὐδοτη, ακαταπάτητη» χωρίς υποχρέωση σε κάποιο Πατριαρχικό Θρόνο.
Οι κρίσεις αποκαλύπτουν πολλά για διάφορους ανθρώπους. Κανείς δεν θα ξεχάσει ποιοι στήριξαν άμεσα την Ιερή Μονή όταν έγινε γνωστή η απόφαση στις 28/5/2025: το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Βουλγαρίας, η Εκκλησία Ελλάδας και η Εκκλησία Κύπρου ήταν οι πρώτοι υποστηρικτές. Αργότερα προστέθηκαν άλλοι φορείς όπως το Πατριαρχείο Αντιοχείας και το Πατριαρχείο Σερβίας. Η σιωπή του Πατριάρχη Αλεξανδρείας μπορεί να ερμηνευθεί ως στήριξη ενώ οι υπόλοιποι παρέμειναν σιωπηλοί εκτός από τον Παλαιών Λόγω ανακοίνωσης που φάνηκε να επιβεβαιώνει μια πολιτική κατάληψης εις βάρος της Ιερές Μονής με σκοπό τη μετατροπή της σε απλό μοναστήρι υπό τον έλεγχο του Πατriάρχη των Ιερουσαλήμ.
Η ευθύνη για αυτή τη διχόνοια στον Ορθόδοξο κόσμο βαραίνει αποκλειστικά το Πατριαρχείο Μόσχας ενώ τα αποτελέσματα αυτής πληρώνουν όλοι οι πιστοί.
Ο Χριστιανισμός στη Μέση Ανατολή υφίσταται διωγμούς με ιδιαίτερη πίεση στους Ορθόδοξους Χριστιανούς που συνθέτουν τη σύγχρονη Ρωμιοσύνη. Αυτό αποδείχθηκε πρόσφατα με την τρομοκρατική επίθεση στην Εκκλησία του Προφήτη Ηλία στη Δαμασκό. Χωρίς τη βοήθεια του ελληνικού κράτους τίποτα δεν θα μπορούσε να σωθεί – ούτε καν οι προσπάθειες άλλων χωρών όπως η Ρωσία ή η Ιορδανία που έχουν διαφορετικές προτεραιότητες.
Χθες έλαβα ένα έγγραφο από τον Σεβασμιώτατο Θεόφιλο του οποίου εκτιμώ τις προθέσεις αλλά θεωρώ ότι αυτό είναι ανίσχυρο λόγω: 1) Αγνόησης προηγούμενης επιστολής μου προς εκείνον όπου δήλωσα ότι δεν τον κάλεσα στο θέμα αυτό· 2) Αγνόησης κανονικών ελατωμάτων στην πρόσκληση προς τους πατέρες· 3) Ερμηνείας της μονής ως παρακολούθημα στο πατριαρχείο αντί ως ανεξάρτητης οντότητας· 4) Αγνόησης δικαιώματος Σύναξης των πατέρων να αρνηθούν πρόσκληση στον Μακαριώτατο.
Aυτό το έγγραφο αποκαλύπτει τελικά τον πραγματικό ρόλο του Θεοφίλου στη δημιουργία εντάσεων μέσα στην αδελφότητα μας – κάτι που φαίνεται πως γνώρίζει καλά – κυρίως όμως δείχνει πώς επιχειρείται μία παρέμβαση στα εσωτερικά μας ζητήματα μόλις πληροφορήθηκε ότι θα ανακοινώναμε λύσεις για τις τρέχουσες κρίσεις μας με τη συναίνεση όλων των εμπλεκομένων φορέων συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Η παράδοση μας ποτέ δεν περιλάμβανε πραξικοπήματα ή καταστάσεις εξευτελισμού προσωπικοτήτων όπως συνέβη στο πρόσφατο ιστορικό πλαίσιο γύρω από την κοίμηση προκατόχου μου Ειρηναίου όπου μόνο οι Ελληνικές αρχές ενδιαφέρθηκαν πραγματικά για την αξιοπρέπειά τους.
Είναι σημαντικό όλοι εμείς να φροντίσουμε ώστε τέτοιες καταστάσεις να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά!
Tέλος πρέπει επίσης ν’ αναφερθούμε στις υποκριτικές στάσεις πολλών σχετικά με θέματα όπως αυτά γύρω από συγκεκριμένα πρόσωπα – αν ήταν άντρας αντί γυναίκας ίσως τα σχόλια θα ήταν ακόμα πιο χυδαία! Υπάρχει μισογυνισμός εδώ κι ευσεβισμός! Όμως ο Κύριος γνωρίζει!
Eνημέρωσα χθες τις αρχές σχετικά με τις αποφάσεις μου σύμφωνα πάντα με όσα έχουμε συζητήσει ήδη μαζί σας ώστε σύντομα ν’ αναλάβω πλήρως τις ευθύνες μου εγγυόμενος διαδικασίες διαδοχής γρήγορες αλλά σωστά οργανωμένες ώστε όλοι μαζί ενωμένοι ν’ αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα μας!