Συνάντηση Υπουργού Εθνικής Οικονομίας με την ΑΣΠΕ
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση με το προεδρείο της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ), υπό την καθοδήγηση του υπουργού Κυριάκου Πιερρακάκη. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι υφυπουργοί Θ. Πετραλιάς και Γ. Κώτσηρας, καθώς και η γενική γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής Χ. Μήλιου.
Από πλευράς της Συνομοσπονδίας παρευρέθηκαν ο πρόεδρος Θωμάς Γιαννιώτης, ο πρώτος αντιπρόεδρος Δημήτρης Σταμούλης, η γενική γραμματέας Δήμητρα-Ινές Αγγελή και ο Κωνσταντίνος Μαυρίκος, εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και αναπληρωτής ταμίας.
Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που ο υπουργός συναντά το προεδρείο της ΑΣΠΕ για να εξετάσουν τα κύρια μέτρα της νέας φορολογικής μεταρρύθμισης που αφορούν τους πολύτεκνους. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι παρουσίασαν λεπτομερώς τη δομή του νέου φορολογικού συστήματος, το οποίο εστιάζει στο Δημογραφικό ζήτημα και τη στήριξη της μεσαίας τάξης. Όπως επισημάνθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, οι ωφελούμενοι δεν θα είναι μόνο οι πολύτεκνοι μισθωτοί αλλά επίσης οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς για εισόδημα έως 20.000 ευρώ θα ισχύει μηδενικός φόρος.
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε: «Με μεγάλη χαρά υποδεχθήκαμε σήμερα τους πολύτεκνους στο Υπουργείο Οικονομικών μαζί με το οικονομικό μας επιτελείο. Αυτή είναι η δεύτερη μας συνάντηση μετά από εκείνη πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Ιούνιο αν δεν κάνω λάθος. Η κατεύθυνση που δόθηκε από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ είναι σαφής: Το φορολογικό σύστημα στη χώρα μας βρίσκεται σε διαδικασία αλλαγής.»
«Έχουμε μπροστά μας μια σημαντική φορολογική μεταρρύθμιση που ενσωματώνει τις δημογραφικές ανάγκες στην εξίσωση»,πρόσθεσε ο υπουργός αναγνωρίζοντας ότι αυτή η μεταρρύθμιση αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς την επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με τη μειωμένη γονιμότητα στη χώρα.
Ο πρόεδρος της ΑΣΠΕ Θωμάς Γιαννιώτης ευχαρίστησε τον υπουργό για την πρόσκληση να επισκεφτούν ξανά το Υπουργείο και τόνισε: «Τα μέτρα που αναφέρθηκαν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελούν θετικό βήμα προς μια οικογενειακή πολιτική στον τομέα των φόρων.» Ωστόσο σημείωσε ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά ώστε να ολοκληρωθεί μια πλήρης δημογραφική στρατηγική.
Η σημασία ενίσχυσης της περιφέρειας
“Η περιφέρεια βρίσκεται στον πυρήνα των κυβερνητικών στρατηγικών”, δήλωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star Κεντρικής Ελλάδας, υπογραμμίζοντας πως αυτή αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στην αντιμετώπιση των δημογραφικών προκλήσεων.
“Η κυβέρνηση παρέχει συγκεκριμένα κίνητρα για την ενίσχυση της περιφέρειας”, ανέφερε χαρακτηριστικά παραθέτοντας ως παράδειγμα την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε 12.700 μικρούς οικισμούς μέχρι 1.500 κατοίκους μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Ο κος Πιερρακάκης τόνισε επίσης ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης “είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση”. Το δημογραφικό ζήτημα έχει εθνική σημασία και απαιτεί περισσότερες δράσεις πέρα από τις φορολογικές αλλαγές.
“Έχουμε ήδη καταργήσει 80 φόρους”, είπε προσθέτοντας πως αυτό συμβάλλει στην ελάφρυνση των πολιτών χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα.” Η νέα φορολογική μεταρρύθμιση αφορά όλους – δημόσιους υπαλλήλους,ιδιωτικούς υπαλλήλους καθώς επίσης ελεύθερους επαγγελματίες.” Οι μισθωτοί θα δουν αυξήσεις στους μισθούς τους αρχής γενομένης από 1η Ιανουαρίου 2026 ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα ωφεληθούν μέσω εκκαθαρίσεων φόρου το 2027.
“Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να υποστηρίξεις τις οικογένειες παρά μέσω άμεσης στήριξης,” δήλωσε χαρακτηριστικά προσδιορίζοντας ότι όλοι οι πολίτες θα βιώσουν απτές αλλαγές στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.”