«Σοκ στις τιμές του κρέατος: Αυξήσεις άνω του 50% και ανησυχία για το μοσχάρι»

Τιμές «φωτιά» στο κρέας: Πάνω από 50% οι αυξήσεις – Ζοφερές εκτιμήσεις για το μοσχάρι

Σοβαρές αυξήσεις στις τιμές του κρέατος: Ανησυχία στους καταναλωτές

Οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με νέες, ανησυχητικές αυξήσεις στις τιμές του κρέατος, με το μοσχαρίσιο να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Υπάρχουν φόβοι ότι η τιμή μπορεί να φτάσει έως και τα 20 ευρώ ανά κιλό τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με ρεπορτάζ από το MEGA, οι ανατιμήσεις αγγίζουν ακόμα και το 50%, ενώ ο τομέας της κτηνοτροφίας πλήττεται σοβαρά από την έλλειψη υποστήριξης και τις αλλαγές στην αγροτική πολιτική.

Εκρηκτικές αυξήσεις στο κόστος του κρέατος μέσα σε ένα χρόνο

Όπως αναφέρεται στην ίδια πηγή, οι πιο σημαντικές αυξήσεις παρατηρούνται στο μοσχαρίσιο κρέας, ακολουθούμενο από το κοτόπουλο.Ενδεικτικά:

  • Βόειο συκώτι νωπό (εισαγ.): 5,98€ στις 2/9/24 -> 8,98€ στις 2/9/25 (+50,17%)
  • Βόειο νωπό στήθος (εισαγ.): 7,98€ στις 2/9/24 -> 11,98€ στις 2/9/25 (+50,13%)
  • Βόειο νωπό ποντίκι (εισαγ.): 10,98€ στις 2/9/24 -> 14,98€ στις 2/9/25 (+36,43%)
  • Βόειο οσομπούκο νωπό (εισαγ.): 8,98€ στις 2/9/24 -> 11,98€ τις επόμενες χρονιές (+33,41%)
  • Μπιφτέκι μόσχου νωπό: από τα προηγούμενα χρόνια έχει φτάσει στα ίδια επίπεδα.
  • Kοτόπουλο σε μορφή φιλέτου: αύξηση κατά +28% μέσα σε ένα χρόνο.

Aντίθετα για το χοιρινό κρέας…

Aντίθετα με τις τάσεις των άλλων τύπων κρέατος που σημείωσαν άνοδος των τιμών:

  • Xοιρινό μπούτι (εισαγ.): μειώθηκε από τα προηγούμενα χρόνια στα επίπεδα των -22%
  • Xοιρινός λαιμός (νωπός): επίσης παρουσίασε πτώση κατά -12%.

Aιτίες πίσω από τις συνεχείς αυξήσεις στο μοσχαρίσιο κρέας

Bάσει της έρευνας που δημοσιεύθηκε πρόσφατα οι λόγοι για την αύξηση της τιμής του μοσχαρίσιου είναι πολλοί:

  • Mείωση παραγωγής στην ΕΕ λόγω περιβαλλοντικών πολιτικών και νέων κανονισμών.
  • Mεγάλη ζήτηση κυρίως από χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
  • Eλλιπής στήριξη στον τομέα της κτηνοτροφίας εκ μέρους της Πολιτείας.
  • Eλάχιστο ενδιαφέρον για τον πρωτογενή τομέα εκ μέρους των νέων γενιών.

“Η χώρα μας καλύπτει μόνο περίπου το15% έως20% των αναγκών μας στον συγκεκριμένο τομέα”, δήλωσε ο Δημήτρης Μαχαιρίδης που δραστηριοποιείται ως παραγωγός και εμπλεκόμενος στον χώρο του εμπορίου τροφίμων. “Δυστυχώς δεν έχουμε τη δυνατότητα να καθορίζουμε εμείς την αγορά.”

“Η κατάσταση αυτή οδηγεί τον πρωτογενή τομέα σε αφανισμό”, τόνισε ο Απόστολος Ραυτόπουλος επικεφαλής μιας Ένωσης Καταναλωτών στη χώρα μας.”

Scroll to Top