Γερμανία: Θρίαμβος στο ντονέρ – Η Τουρκία αποσύρει τις προτάσεις της για κανόνες στην ΕΕ!

Γερμανία: Κέρδισε τη “μάχη” του ντονέρ – Η Τουρκία εγκατέλειψε την προσπάθεια να βάλει κανόνες στην ΕΕ

Αποτυχία της Τουρκίας να επιβάλει κανόνες για το ντονέρ κεμπάπ στην ΕΕ

Η προσπάθεια των τουρκικών Αρχών να υποχρεώσουν τα καταστήματα που πωλούν κεμπάπ στην Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρούν αυστηρές προδιαγραφές σχετικά με την παρασκευή του ντονέρ κεμπάπ απέτυχε. Αν η πρόταση για την ετικέτα «Εγγυημένη Παραδοσιακή Σπεσιαλιτέ» είχε γίνει αποδεκτή, θα είχαν επιβληθεί περιορισμοί στα συστατικά που χρησιμοποιούνται στο ντονέρ. Σύμφωνα με πληροφορίες από το BBC, αυτό θα είχε σοβαρές συνέπειες για τη γερμανική βιομηχανία κεμπάπ, καθώς η εκδοχή του ντονέρ στη Γερμανία διαφέρει σημαντικά από την αυθεντική συνταγή της Τουρκίας.

Οι τουρκικές Αρχές υποστήριξαν ότι το ντονέρ πρέπει να αναγνωρίζεται ως εθνικό πιάτο που διαδόθηκε στην Ευρώπη μέσω της μετανάστευσης των Τούρκων. Από την άλλη πλευρά, οι Γερμανοί αξιωματούχοι αντέτειναν ότι η δική τους εκδοχή έχει ενσωματωθεί πλήρως στη γερμανική κουζίνα.

Η παραδοσιακή μέθοδος ψησίματος κρέατος σε κάθετη σούβλα χρονολογείται από τον 16ο αιώνα σύμφωνα με την Τουρκική Διεθνή Ομοσπονδία Ντονέρ (Udofed), και η ονομασία “ντονέρ” σχετίζεται άμεσα με αυτή τη μαγειρική τεχνική.

Οι απαιτήσεις των τουρκικών Αρχών προς την ΕΕ

  • Το κρέας θα πρέπει να προέρχεται από αγελάδες ηλικίας άνω των 16 μηνών ή αρνιά ηλικίας τουλάχιστον έξι μηνών ή μπούτια και στήθη κοτόπουλου.
  • Aπαγόρευση χρήσης μοσχαρίσιου κρέατος και κρέατος γαλοπούλας.
  • Το κρέας πρέπει να κόβεται σε φέτες πάχους 3-5 χιλιοστών.
  • Kανόνες σχετικά με τον τύπο μαχαιριού και τις μαρινάδες που χρησιμοποιούνται.

Σύμφωνα με το BBC, η γερμανική παραλλαγή του κεμπάπ συχνά περιλαμβάνει μοσχαρίσιο κρέας μέσα σε πίτα γεμισμένη με λαχανικά, τουρσιά, κόκκινα κρεμμύδια και διάφορες σάλτσες. Η αντίδραση στο Βερολίνο ήταν έντονη απέναντι στην πρόταση της Τουρκίας. Ο πρώην υπουργός Τροφίμων και Γεωργίας Τζεμ Οζντεμίρ δήλωσε ότι «το ντονέρ ανήκει στη Γερμανία» προσθέτωντας πως δεν υπάρχει ανάγκη για κατευθυντήριες γραμμές από την Άγκυρα.

Mόνο στη Γερμανία ζουν πάνω από 1,5 εκατομμύριο Τούρκοι πολίτες καθώς επίσης σχεδόν ισοδύναμος αριθμός ατόμων ελληνικής καταγωγής. Οι ετήσιες πωλήσεις κεμπάπ φτάνουν περίπου τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε όλη την Ευρώπη,εκ των οποίων τα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο στη Γερμανία.

Scroll to Top