«Θεσσαλονίκη: Στη φάκα κύκλωμα που διακινούσε παράνομα ποτά και φυτοφάρμακα από την Ουκρανία»

Θεσσαλονίκη: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα με παράνομα ποτά και φυτοφάρμακα από Ουκρανία

Σύλληψη Μελών Εγκληματικής Οργάνωσης στη Θεσσαλονίκη

Η Ελληνική Αστυνομία ανακοίνωσε την εξάρθρωση μιας εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στην παράνομη εισαγωγή αλκοολούχων ποτών και φυτοπροστατευτικών προϊόντων από την Ουκρανία, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Η δράση της οργάνωσης φέρεται να ξεκίνησε τουλάχιστον από το 2012, χρησιμοποιώντας τουριστικά λεωφορεία και ειδικά κρυφά μέρη για να αποφύγει τους ελέγχους των τελωνείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, η εγκληματική ομάδα ήταν ενεργή στη λαθρεμπορία αλκοολούχων ποτών και στην παράνομη διακίνηση πλαστών φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Για τον τερματισμό της δραστηριότητάς τους, πραγματοποιήθηκε συντονισμένη επιχείρηση στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου 2025 σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας και της Σκιάθου.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων συνελήφθησαν δέκα άτομα που ανήκαν στην οργάνωση, συμπεριλαμβανομένων των αρχηγικών στελεχών. Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία καθώς και παραβάσεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και άλλες σχετικές νομοθεσίες.

Η αστυνομία είχε προηγουμένως αξιοποιήσει πληροφορίες σχετικά με ένα μέλος που εισήγαγε παράνομα φυτοπροστατευτικά προϊόντα σε συνεργασία με άλλο μέλος που τα προωθούσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε καταστήματα γεωργικών εφοδίων ανά τη χώρα.

Μετά από εκτενή έρευνα του Τμήματος Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων διαπιστώθηκε ότι η οργάνωση είχε εισάγει παράνομα μεγάλες ποσότητες εμπορευμάτων (λαθραίων αλκοολούχων ποτών κ.ά.) από ανατολικές χώρες στην Ελλάδα για μεταπώληση. Χρησιμοποιώντας ταξινομημένα στο εξωτερικό λεωφορεία είχαν δημιουργήσει ειδικές κρύπτες για να αποκρύπτουν τα εμπορεύματα αποφεύγοντας έτσι τους ελέγχους.

Τα προϊόντα παραλάμβαναν άλλα μέλη της ομάδας στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα όπου αποθηκεύονταν σε συγκεκριμένες τοποθεσίες πριν διανεμηθούν στους αγοραστές με τιμές γύρω στα δέκα ευρώ ανά φιάλη. Τα μέλη λάμβαναν προφυλάξεις κατά τις επικοινωνίες τους χρησιμοποιώντας συνθηματικές λέξεις όπως «νερό» ή «κατσίκα» για να αναφέρονται στα αλκοολούχα ποτά.

Ρόλοι Μελών της Οργάνωσης

  • 60χρονος: Αρχηγός που συντόνιζε τις ενέργειες της ομάδας.
  • 25χρονος: Υπεύθυνος παραδόσεων και εκφορτώσεων εμπορευμάτων.
  • 64χρονος: Οδηγός λεωφορείου υπεύθυνος για την εκφόρτωση των προϊόντων.
  • (…)

Aπό τη δράση αυτής της εγκληματικής ομάδας υπολογίζεται ότι η ζημία προς το Δημόσιο ξεπερνά τις 150.000 ευρώ ετησίως λόγω μη καταβολής φόρων και δασμών.

Aπό τις έρευνες βρέθηκαν σημαντικές ποσότητες λαθραίων αγαθών καθώς επίσης χρηματικά ποσά συνολικά ύψους 212070 ευρώ καθώς κι άλλα αντικείμενα όπως όπλα, drones κτλ., ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα για περαιτέρω διαδικασίες.

Scroll to Top