«Τραμπ: Μυστικές Επιχειρήσεις της CIA στη Βενεζουέλα – Οι Στρατηγικές Πίσω από την Αντιπαράθεση με τον Μαδούρο»

Τραμπ: Εντολή στη CIA για τη διεξαγωγή μυστικών επιχειρήσεων στη Βενεζουέλα – Οι λόγοι που επικαλέστηκε και η στρατηγική των ΗΠΑ κατά του Μαδούρο

Δραματική Κλιμάκωση: Η CIA Εγκρίνει Μυστικές Επιχειρήσεις στη Βενεζουέλα

Σε μια ανατρεπτική εξέλιξη, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, επιβεβαίωσε δημόσια την έγκριση μυστικών επιχειρήσεων της CIA στη Βενεζουέλα. Αυτή η ανακοίνωση σηματοδοτεί μια σημαντική κλιμάκωση στην αμερικανική στρατηγική κατά του καθεστώτος του Νικολάς Μαδούρο. Οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνουν δημοσιεύματα των New York Times σχετικά με τη διαβαθμισμένη προεδρική εντολή.

Η Στρατηγική των ΗΠΑ κατά του Μαδούρο

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, η κυβέρνηση Τραμπ έχει δώσει εκτενείς εξουσίες στην CIA για να διεξάγει μυστικές δράσεις στη Βενεζουέλα. Αυτές οι επιχειρήσεις μπορεί να περιλαμβάνουν την εξάλειψη στόχων και δραστηριότητες επιρροής σε όλη την Καραϊβική. Αυτή η νέα εντολή είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που αποσκοπεί στην αποδυνάμωση και τελικά στην ανατροπή του Μαδούρο. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί αμερικανικές επιθέσεις εναντίον πλοίων κοντά στις ακτές της Βενεζουέλας, με τις αρχές να ισχυρίζονται ότι αυτά μεταφέρουν ναρκωτικά. Τουλάχιστον 27 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους σε αυτές τις επιχειρήσεις.

Οι Δικαιολογίες του Τραμπ για τις Μυστικές Επιχειρήσεις

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Τραμπ ανέφερε δύο βασικούς λόγους πίσω από αυτήν την απόφαση. Πρώτον, κατηγόρησε τη Βενεζουέλα ότι απελευθερώνει μαζικά κρατούμενους από ψυχιατρικά ιδρύματα που εισέρχονται παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δευτερευόντως, υποστήριξε ότι μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών εισέρχονται στις ΗΠΑ μέσω θαλάσσιων διαδρομών από τη χώρα αυτή. Χαρακτηριστικά δήλωσε: “Πιστεύω ότι η Βενεζουέλα αισθάνεται την πίεση”, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν υπάρχει εντολή για τον προσωπικό εξολοθρεμό του Μαδούρο.

Παράλληλα με τις μυστικές δράσεις της CIA, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυξήσει σημαντικά τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή. Περίπου 10 χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται σε βάσεις στο Πουέρτο Ρίκο και σε πολυάριθμα αποβατικά σκάφη ενώ το αμερικανικό Ναυτικό διαθέτει οκτώ πολεμικά πλοία και ένα υποβρύχιο στην Καραϊβική θάλασσα.

Η Νέα Φιλοσοφία της CIA υπό τον Ράτκλιφ

Ο διευθυντής της CIA Τζον Ράτκλιφ έχει δεσμευτεί να καταστήσει την υπηρεσία πιο “επικίνδυνη” και λιγότερο διστακτική απέναντι στους κινδύνους που αντιμετωπίζει στον κόσμο σήμερα. Κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Γερουσία είχε δηλώσει πως η CIA θα αναλαμβάνει αποστολές εκεί όπου άλλοι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να παρέμβουν.

#BREAKING: Ο Τραμπ δήλωσε πως εξετάζει πλήγματα εναντίον καρτέλ στη γη της Βενεζουέλας.

I Ιστορία των Μυστικών Επιχειρήσεων στη Λατινική Αμερική

The ιστορία των κρυφών ενεργειών της CIA στη Λατινική Αμερική είναι γεμάτη αντιφατικά αποτελέσματα και συχνές αντιπαραθέσεις. Από την ανατροπή του προεδρου Άρμπενς το 1954 μέχρι το πραξικόπημα στο Χιλή το 1973 καθώς επίσης και οι υποστηρίξεις προς τους Κόντρας στα χρόνια ’80s – όλες αυτές οι ενέργειες έχουν αφήσει μια περίπλοκη κληρονομιά πίσω τους.

Aυτή η τρέχουσα έγκριση για δράση κατά της Βενεζουέλας παραμένει μυστική ενώ αξιωματούχοι περιγράφουν αυτή ως μία από τις πιο ακραίες εκδηλώσεις προεδρικής δύναμης στον τομέα εξωτερικής πολιτικής.

Scroll to Top