Αναδρομικές Περιπέτειες Συνταξιούχων ΔΕΗ λόγω ΕΦΚΑ
Περισσότεροι από 2.000 ασφαλισμένοι της ΔΕΗ έχουν βρεθεί σε αναδρομικές περιπέτειες σχετικά με τη σύνταξή τους και την οικονομική επάρκεια των οικογενειακών τους πόρων εξαιτίας του ΕΦΚΑ. Με τον επανακαθορισμό των συντάξεων που τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2019, ο ΕΦΚΑ προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές, αφαιρώντας τον χρόνο στρατιωτικής θητείας που είχε αναγνωριστεί προηγουμένως από το (πρώην) Ταμείο της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με νόμο του 1983, οι υπάλληλοι που εργάζονταν στην εταιρεία πριν την στρατιωτική τους θητεία (μέσω σχολών μαθητείας), υποχρεούνται να επαναπροσληφθούν στην ίδια εταιρεία μετά την ολοκλήρωση της θητείας τους. Αυτή η διαδικασία ισχύει μέχρι σήμερα για όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, το κόστος αναγνώρισης της στρατιωτικής θητείας καλύπτεται από τον εργοδότη/ΔΕΗ, ο οποίος λειτουργεί ταυτόχρονα ως ασφαλιστικό Ταμείο.
Μείωση Χρόνου Ασφάλισης
Ωστόσο, χωρίς καμία ενημέρωση και σιωπηλά, ο ΕΦΚΑ κατά τη διάρκεια του επανακαθορισμού των συντάξεων με τα νέα μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης σύμφωνα με τον Νόμο 3487/16 (Νόμος Κατρούγκαλου), αφαίρεσε μήνες στρατιωτικής θητείας κατά τον υπολογισμό των συντάξεων! Έτσι ένας ασφαλισμένος που είχε συμπληρώσει 35 χρόνια ασφάλισης μαζί με τη στρατιωτική υπηρεσία και μπορούσε να αποχωρήσει χωρίς ηλικιακό περιορισμό βρέθηκε τελικά να έχει μόλις 33 χρόνια ασφάλισης.
Ο Νόμος 4387/16 δεν προέβλεπε καμία διαδικασία επανακαθορισμού ή νέας καταμέτρησης του χρόνου ασφάλισης. Πολλές συντάξεις είχαν εκδοθεί πριν από πέντε χρόνια [σ.σ.,προτού το 2014],γεγονός που καθιστούσε αδύνατη οποιαδήποτε αναθεώρηση καθώς είχαν γίνει αμετάκλητες αποφάσεις. Η κατάσταση αυτή είναι παράλογη διότι η συνταξιοδότηση βάσει μόνο των 33 χρόνων ασφάλισης ήταν παράνομη αφού απαιτούνταν πλήρης τριάντα πέντε έτη για τη σύνταξη [σ.σ., άρα θα έπρεπε οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι να επιστρέψουν στην υπηρεσία για δύο ακόμη χρόνια].
Δικαιώματα Στρατευμένων Υπαλλήλων
Xωρίς κανένα αίτημα πληρωμής για την αναγνώριση της στρατιωτικής υπηρεσίας – κάτι που είναι παράνομο καθώς δεν στηρίζεται σε κανένα νόμο – οι υπάλληλοι αυτοί βρίσκονται αντιμέτωποι με μια άδικη κατάσταση. Ο νόμος σαφώς προβλέπει ότι τα έτη υπηρεσίας στο στρατό πρέπει να αναγνωρίζονται χωρίς αποζημίωση όπως συνέβαινε παλαιότερα και σε άλλους οργανισμούς κοινής ωφέλειας (π.x., ΟΤΕ κλπ.). Αυτή η διάταξη θα έπρεπε ακόμα να ισχύει δεδομένου ότι οι νέοι εγκαταλείπουν τις σπουδές ή τις δουλειές τους για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις προς την πατρίδα.
Aυθαιρεσία του ΕΦΚΑ
Xωρίς καμία ενημέρωση σχετικά με το γιατί ή βάση ποιας διάταξης μειώθηκαν τα χρόνια ασφάλισής τους; Το πιο αντιφατικό είναι ότι αυτοί οι ασφαλισμένοι εμφανίζονται τώρα έχοντας μόνο τριάντα τρία χρόνια κύριας ασφάλισης αλλά τριάντα πέντε επικουρικής όπου εκεί έχουν πληρώσει αντίτιμο για την αναγνώριση της στρατηγικής θητείας! Αυτό δεν συμβαίνει σε άλλους κλάδους καθώς η επικουρική σύνταξη λειτουργεί συμπληρωματικά και καταγράφεται ίση ή μικρότερο χρονικό διάστημα συγκρινόμενη πάντα με την κύρια σύνταξη.
Το πιο εξοργιστικό είναι πως ο ΕΦΚΑ έχει περιορίσει αυθαίρετα τον χρόνο ασφάλισης χωρίς καμία νομιμότητα ενώ έχει περικόψει τις συντάξεις δίχως ενημέρωση στους δικαιούχους: «Το πάγιο αίτημά μας είναι τουλάχιστον κάθε παλιός ασφαλισμένος να ενημερώνεται σχετικά με τον επανυπολογισμό σύμφωνα με το Νόμο Κατρούγκαλου ώστε να μην βαδίζουμε στα τυφλά», δηλώνει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων (ΑΓΣΣΕ), Γιώργος Κουτσιμπογεώργος καλώντας έτσι τον ΕΦΚΑ να διορθώσει κάθε αδικία retroactively.