Κυρώσεις κατά του προεδρου της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο από την κυβέρνηση Τραμπ
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ, επέβαλε κυρώσεις στον πρόεδρο της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο, κατηγορώντας τον ότι δεν έχει λάβει μέτρα για να περιορίσει τη ροή κοκαΐνης προς τις ΗΠΑ. Αυτή η εξέλιξη προσθέτει επιπλέον πίεση στον Κολομβιανό ηγέτη, ο οποίος έχει βρεθεί σε αντιπαράθεση με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε: «Από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο πρόεδρος Γκουστάβο Πέτρο, η παραγωγή κοκαΐνης στην Κολομβία έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ των τελευταίων δεκαετιών, πλημμυρίζοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες και προκαλώντας σοβαρές συνέπειες στους πολίτες μας». Πρόσθεσε επίσης ότι «Ο πρόεδρος Πέτρο έχει επιτρέψει στα καρτέλ ναρκωτικών να αναπτυχθούν και αρνείται να αναλάβει δράση εναντίον τους. Σήμερα ο Τραμπ παίρνει αποφασιστικά μέτρα για την προστασία της χώρας μας και δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν θα ανεχθούμε τη διακίνηση ναρκωτικών».
Απάντηση του προεδρου Πέτρο στις κυρώσεις
Απαντώντας στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Πέτρο ανάρτησε στα κοινωνικά δίκτυα ότι εδώ και πολλές δεκαετίες αγωνίζεται ενάντια στη διακίνηση ναρκωτικών.«Η αποτελεσματική καταπολέμηση αυτού του φαινομένου μου έφερε αυτή την αντίδραση από μια κυβέρνηση που υποτίθεται πως συνεργάζεται μαζί μας για τη μείωση της κατανάλωσης κοκαΐνης. Είναι πραγματικά παράδοξο – αλλά εμείς δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω και δεν θα υποκύψουμε ποτέ», τόνισε χαρακτηριστικά.
Με αυτές τις εξελίξεις το όνομα του Γκουστάβο Πέτρο προστίθεται στη λίστα παγκόσμιων ηγετών στους οποίους οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει κυρώσεις στο παρελθόν όπως είναι οι Νικολάς Μαδούρο από τη Βενεζουέλα και Βλαντίμιρ Πούτιν από τη Ρωσία.
efectivamente la amenaza de Bernie Moreno se cumplió, yo y mis hijos y mi esposa entramos a la lista OFAC.
Mi abogado en mi defensa será Dany Kovalik de los EEUU.
Luchar contra el narcotráfico durante décadas y con eficacia me trae está medida del gobierno de la sociedad que…
— Gustavo Petro (@petrogustavo) October 24, 2025
Επιπλέον κυρώσεις επιβλήθηκαν στην οικογένεια του προεδρου καθώς και στον υπουργό Εσωτερικών Αρμάντο Μπενεντέτι. Παράλληλα το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Τραμπ απείλησε με αύξηση δασμών προς την Κολομβία ενώ ανακοίνωσε ότι θα διακόψει κάθε χρηματοδότηση προς αυτήν την χώρα.
