Θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και τις πρόσφατες εξελίξεις
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Ζαχαριάδης, αναφέρθηκε στο ζήτημα του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη καθώς και στα ονόματα των θυμάτων από την τραγωδία στα Τέμπη κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό “Παραπολιτικά”.
Όταν ρωτήθηκε αν θα πρέπει να υπάρξουν συλλήψεις για όσους παραβιάσουν την κυβερνητική οδηγία σχετικά με το μνημείο, δήλωσε: «Εάν εννοείτε ότι κάποιος γονιός θα θελήσει να ξαναγράψει με κόκκινη μπογιά τα ονόματα των παιδιών τους που χάθηκαν άδικα στα Τέμπη, τότε κατά τη γνώμη μου όχι. Αυτό δεν αποτελεί προσβολή προς το μνημείο. Όποιος επιχειρήσει να συλλάβει αυτούς τους ανθρώπους θα αντιμετωπίσει σφοδρές αντιδράσεις».
Επιπλέον, τόνισε: «Δεν πιστεύω ότι πρέπει να δημιουργούμε κλίμα έντασης. Είναι προφανές ότι η ΝΔ έχει προκαλέσει μια σκληρή αντίδραση στην κοινωνία. Ωστόσο, δεν μπορώ να σχολιάσω υποθετικά σενάρια. Ελπίζω σε μια ειρηνική παρέλαση».
Για την επίθεση που δέχτηκε ο Μάκης Βορίδης σε εστιατόριο όπου βρισκόταν με την οικογένειά του είπε: «Καταδικάζουμε χωρίς επιφυλάξεις αυτήν την επίθεση και κάθε μορφή βίας ως μέσο πολιτικής έκφρασης. Οι δημοκρατίες έχουν συγκεκριμένες διαδικασίες για την επίλυση πολιτικών διαφορών».
Αναφερόμενος στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον Αλέξη Τσίπρα σημείωσε: «Η απόφαση που πήρε ο Αλέξης Τσίπρας είναι καθοριστική και έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο για τον χώρο μας όσο και για το ευρύτερο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Το ερώτημα είναι πώς θα πορευτούμε από εδώ κι έπειτα σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα; Είναι αντίπαλος ή σύμμαχος; Εγώ θεωρώ πως είναι σύμμαχος και θέλουμε να βαδίσουμε μαζί».
«Έχουμε προτείνει κοινή εκλογική κάθοδο με τη Νέα Αριστερά αλλά και το ΠΑΣΟΚ», πρόσθεσε ο Ζαχαριάδης. «Είναι λογικό να απευθυνόμαστε σε όλους τους προοδευτικούς χώρους; Φυσικά! Όταν βλέπω κινήσεις από τον Αλέξη Τσίπρα μετά από τόσα χρόνια συνεργασίας μας, είναι φυσιολογικό να θέλω διάλογο μαζί του όπως κάνω με τον Ανδρουλάκη».
Τέλος, σχετικά με τα επόμενα βήματα στον προοδευτικό χώρο ανέφερε: «Η θέση μας παραμένει σαφής ακόμα κι αν ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει ακόμη συγκροτήσει κάποια κίνηση ή πλατφόρμα αυτή τη στιγμή. Συμφωνούμε πλήρως στις δύο δηλώσεις που έκανε πρόσφατα – μία σχετικά με τις εκλογές στην κατεχόμενη Τουρκική Κοινότητα και μία άλλη σχετική με το μνημείο – οι οποίες βρίσκουν σύμφωνους όλους μας στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ».
