Ανατροπές και Αντιφάσεις: Η Κυβέρνηση στο Σκαμνί της Εξεταστικής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ν. Αριστερά: Σιωπή από την κυβέρνηση για τα 2,5 εκατ. ευρώ σε επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ

Νέες Αποκαλύψεις στην Εξεταστική Επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Η πρόσφατη κατάθεση του Μάκη Βορίδη στην Εξεταστική Επιτροπή δεν προσέφερε σαφείς απαντήσεις σχετικά με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά ανέδειξε νέες αντιφάσεις και ερωτήματα που αφορούν την πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης, όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα της Νέας Αριστεράς.

Σύμφωνα με το ίδιο σημείωμα,ο βουλευτής Α’ Αθήνας της Νέας Αριστεράς,Νάσος Ηλιόπουλος,τόνισε τα κενά ανάμεσα στις δηλώσεις του πρώην υπουργού και στις καταθέσεις των Βάρρα και Γεωργαντά. Υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει κατ’ αντιπαράσταση εξέταση μεταξύ του κ. Βορίδη και του κ. Βάρρα. Όταν ο Ηλιόπουλος επισήμανε ότι στη χθεσινή κατάθεση ο Γεωργαντάς αναφέρθηκε σε “μηχανισμούς” που καθοδήγησαν τις παράνομες επιδοτήσεις, ο Μάκης Βορίδης δήλωσε: “Αν γνώριζα την ύπαρξη μηχανισμών θα είχα ενημερώσει την εισαγγελία χθες”. Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι υποθέτει πως οι δηλώσεις Γεωργαντά έγιναν υπό προϋποθέσεις ελέγχου.

Ο Ηλιόπουλος επανήλθε στο ζήτημα των ελέγχων λέγοντας στο προεδρείο: “Ο υπουργός έχει κάνει μια ενδιαφέρουσα στροφή: ισχυρίζεται ότι οι έλεγχοι συνεχίστηκαν και αυξήθηκαν”. Στη συνέχεια απευθύνθηκε στον εξεταζόμενο μάρτυρα λέγοντας: “Κύριε Βορίδη,καταλαβαίνετε ότι συζητάμε τη μεθοδολογία των ελέγχων; Για την ποιότητα τους;” Σε αυτήν τη παρατήρηση ο Μάκης Βορίδης απέφυγε να δώσει απάντηση.

Ο Ηλιόπουλος συνέχισε λέγοντας: “Μας λέτε πόσους πολλούς ελέγχους κάνατε ενώ εμείς σας επισημαίνουμε ότι δεν ελέγχατε τα σωστά πράγματα. Είναι σαν να μου λέτε ‘κυνηγάμε λιοντάρια στην Πανεπιστημίου’, εγώ σας απαντώ ‘δεν υπάρχουν λιοντάρια στην Πανεπιστημίου’ κι εσείς μου λέτε ‘δεν υπάρχουν γιατί τα κυνηγάμε’. Άρα η ποσότητα των ελέγχων δεν έχει σημασία· αυτό που μετράει είναι αν έχετε εντοπίσει τις πλαστογραφίες.”

Όπως αναφέρει η Νέα Αριστερά στο σημείωμά της: “Η ουσία είναι πως ο πρώην υπουργός επικαλέστηκε αριθμούς χωρίς να εξηγήσει γιατί ο ΟΠΕΚΕΠΕ απέτυχε να εντοπίσει τα πλαστά έγγραφα που προκάλεσαν παράνομη κατανομή του Εθνικού Αποθέματος.” Είναι αντίφαση το γεγονός ότι ενώ καταθέτει ο κ. Βορίδης διαψεύδεται από τον κ.Βάρρα – κάτι που καθιστά απαραίτητη τη κατ’ αντιπαράσταση εξέταση τους.

Τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα πως επί θητείας του κ. Βάρρα από τον Σεπτέμβριο 2020 είχαν ήδη εντοπιστεί οι απατες με τα πλαστά συμβόλαια και είχε εκδοθεί δημόσια ανακοίνωση πριν αποσταλούν υποθέσεις στον Εισαγγελέα στις 26 Οκτωβρίου. Έτσι δεν ισχύει η δήλωση περί “θυμήματος” της Δικαιοσύνης τέσσερα χρόνια μετά ή περί “ενέργειας υπό παραίτηση”. Αντίθετα, εκτίθεται περισσότερο ο ίδιος ο κ. Βορίδης καθώς είχε δηλώσει στη βουλή πως η αρμοδιότητα για τους ελέγχους ανήκει αλλού ακυρώνοντας έτσι εγκύκλιο που αυστηροποιούσε τους κανόνες – κάτι που αποδείχθηκε αναγκαίο αργότερα επί Γεωργαντά.

Η σκληρή πραγματικότητα είναι πως σήμερα οι πληρωμές από τον ΟΠЕΚΈΠΈ βρίσκονται σε εκκρεμότητα ενώ η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία μαζί με άλλες αρχές διερευνούν την υπόθεση αυτήν τη στιγμή. Αυτή η απάτη δεν μπορεί ούτε να χαρακτηριστεί ως “διαρθρωτική αδυναμία” ούτε να αποδοθεί σε “μονές απατηλές δηλώσεις αγροτών”.

Scroll to Top