Υγιεινά Σνακ για Καλύτερη Υγεία
Όταν σκεφτόμαστε τη λέξη “σνακ”,συχνά μας έρχεται στο μυαλό η έννοια της διατροφικής «παρασπονδίας». Ωστόσο, οι μικρές αυτές μπουκιές που καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας επηρεάζουν την υγεία μας περισσότερο από ό,τι πιστεύουμε.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η επιλογή θρεπτικών σνακ μπορεί να συμβάλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, στη μείωση φλεγμονών και στην προώθηση της μακροχρόνιας υγείας. Ακολουθούν τρεις (συν μία) εξαιρετικές επιλογές που συνδυάζουν γεύση και επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη για τον εγκέφαλο, την καρδιά και το σώμα μας.
1. Φρέσκα Φρούτα: Το Ιδανικό “Γρήγορο Φαγητό”
Φρούτα όπως τα μήλα, τα πορτοκάλια και τα μάνγκο είναι γεμάτα βιταμίνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Τα φυσικά σάκχαρά τους σε συνδυασμό με τις ίνες επιβραδύνουν την πέψη και αποτρέπουν τις απότομες αυξήσεις του σακχάρου – κάτι που δεν ισχύει για τους χυμούς όπου αφαιρούνται πολλά θρεπτικά στοιχεία.
Προτιμούμε: φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα χωρίς πρόσθετη ζάχαρη.
Aποφεύγουμε: συσκευασμένους χυμούς ή «φρουτένια σνακάκια» με πρόσθετες ουσίες.
Τα φρούτα περιέχουν φυτοχημικά που υποστηρίζουν τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, διευκολύνουν την πέψη και βοηθούν στην πρόληψη παθήσεων όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2.
2.Μούρα: Προστασία για Εγκέφαλο και Καρδιά
Mύρτιλα, βατόμουρα και φράουλες είναι μικρά αλλά πλούσια σε πολυφαινόλες και φλαβονοειδή – ουσίες που προστατεύουν τα αγγεία ενώ βελτιώνουν τη μνήμη. Μια μακροχρόνια έρευνα από το Harvard αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν συχνά μούρα έχουν σημαντικά χαμηλότερους κινδύνους καρδιοπαθειών καθώς επίσης διαβήτη τύπου 2.
Mελέτη στο Annals of Neurology έδειξε ότι η κατανάλωση μύρτιλων μπορεί να καθυστερήσει τη γνωστική γήρανση έως 2,5 χρόνια. Τα μούρα μπορούν να καταναλωθούν είτε φρέσκα είτε κατεψυγμένα ή να προστεθούν σε γιαούρτια ή smoothies.
Είναι ιδανικό σνακ ακόμα κι όταν εργαζόμαστε!
3. Ξηροί Καρποί: Μικροσκοπικές Μπουκιές Μακριάς Ζωής
Aμύγδαλα, καρύδια, φυστίκια καθώς επίσης κάσιους είναι εξαιρετικά πλούσιοι σε βιταμίνες Ε, μαγνήσιο καθώς επίσης “καλά” λιπαρά. Έρευνες δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση ξηρών καρπών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας κατά 50% καθώς επίσης μεγαλύτερη προσδοκόμενη διάρκεια ζωής κατά περίπου δύο χρόνια.
Iδανική ποσότητα: μια χούφτα ημερησίως (περίπου 25 γραμμάρια).
Eπιπλέον συμβουλή: Το φυστίκι έχει αποδειχθεί πως ενισχύει τη κυκλοφορία του αίματος – ένα φυσικό “booster” χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες!
Σπόροι: Ένας Επιπλέον Σύμμαχος
Sπόροι όπως ο ηλιόσπορος ή ο κολοκυθόσπορος προσφέρουν παρόμοια ωφέλη με τους ξηρούς καρπούς ενώ κάποιοι (όπως οι chia) παρέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα πολύ χρήσιμα για τον εγκέφαλο καθώς επίσης το καρδιαγγειακό σύστημα.
Είναι σημαντικό να τους κρατάμε στο ψυγείο ενώ πρέπει να αποφεύγονται αυτοί που είναι υπερβολικά αλμυροί ή αρωματισμένοι.
Eν κατακλείδι:
“Το σνακ δεν είναι ‘εχθρός’ της υγιούς διατροφής αν εμείς το κάνουμε σύμμαχο.”
Aντικαθιστώντας επεξεργασμένα προϊόντα με φρέσκες επιλογές όπως τα φρούτα, τα μούρα κι οι ξηροί καρποί προσφέρουμε στον οργανισμό μας ενέργεια μαζί με βιταμίνες κι αντιοξειδωτικά που προστατεύσουν τόσο το σώμα όσο κι τον εγκέφαλό μας.
