Σφοδρή Κριτική στην Κυβέρνηση για την Ακρίβεια και τη Φορολογική Πολιτική
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, εξέφρασε έντονη κριτική προς την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης στο Open και στην εκπομπή “Ώρα Ελλάδος”. Επισήμανε την αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει ζητήματα όπως η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια, καθώς και τις επιπτώσεις της φορολογικής πολιτικής στους εργαζόμενους, τα νοικοκυριά και τους παραγωγούς.
Ο Χρηστίδης χαρακτήρισε “λογικό” το αίτημα για μείωση των έμμεσων φόρων, τονίζοντας ότι αυτή η πολιτική θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί εδώ και αρκετό χρόνο. Υπογράμμισε επίσης ότι οι επιλεκτικές μειώσεις που εφαρμόζει η κυβέρνηση στα νησιά δημιουργούν ανισότητες σε περιοχές όπως η Καλλιθέα ή η Δάφνη.
«Πότε ανακάλυψε ο κ. Μητσοτάκης ότι η μείωση των έμμεσων φόρων δεν περνάει στον κόσμο; Γιατί η Νέα Δημοκρατία στο προεκλογικό της πρόγραμμα του 2019 μιλάει για οριζόντια μείωση του ΦΠΑ; Η Νέα Δημοκρατία επωφελείται από τους πολλαπλάσιους έμμεσους φόρους που προκαλούνται από την ακρίβεια προκειμένου να εφαρμόσει μια επιδοματική πολιτική παρόμοια με εκείνη που κατηγορούσε προηγουμένως», σημείωσε.
Αναφερόμενος στις αυξήσεις μισθών, τόνισε πως παρά τις ονομαστικές βελτιώσεις, το κόστος ζωής έχει εκτοξευθεί. «Η Eurostat δείχνει ότι η Ελλάδα είναι δεύτερη από το τέλος σε αγοραστική δύναμη», πρόσθεσε. Ο μέσος ετήσιος μισθός στη χώρα ανέρχεται στα 17.000 ευρώ ενώ ο πανευρωπαϊκός μέσος όρος φτάνει τα 38.000 ευρώ. Επιπλέον ανέφερε πως οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι στην Ελλάδα είναι οι πιο δυσβάσταχτοι στην Ευρώπη.
Επιπλέον σχολίασε τη λειτουργία της αγοράς λέγοντας: «Υπάρχουν κάποιοι που διστάζουν να πάρουν αποφάσεις». Σημείωσε πως είναι ψευδές το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι οι αυξήσεις τιμών προϊόντων είναι ίδιες σε όλη την Ευρώπη: «Στην πραγματικότητα οι τιμές στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί περισσότερο απ’ ό,τι αλλού». Ανέφερε επίσης πως ο ανταγωνισμός δεν λειτουργεί σωστά λόγω του μικρού μεγέθους της αγοράς.
«Έξι χρόνια μετά πρέπει ο κύριος Μητσοτάκης να μας εξηγήσει αν δεν θέλει ή αν δεν μπορεί να αλλάξει αυτήν την κατάσταση», τόνισε προσθέτοντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Ένας εργαζόμενος σε σούπερ μάρκετ δεν έχει χρήματα για τα προϊόντα που πωλεί».
Τέλος, αναφέρθηκε στη πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις κυκλοφοριακές συνθήκες στους δρόμους: «Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται πολλές φορές να εργάζονται μέχρι 13 ώρες καθημερινά ενώ χρειάζονται μία ώρα για μεταφορά προς και από τη δουλειά τους». Ρώτησε τι έχει κάνει μέχρι τώρα η κυβέρνηση σχετικά με αυτό το ζήτημα που υποστήριξε ότι θα αντιμετώπιζε αποτελεσματικά.
