Η Πολιτική Στρατηγική του ΠΑΣΟΚ
«Το ΠΑΣΟΚ διαθέτει ένα πολιτικό σχέδιο που αποτελεί το πρόγραμμα διακυβέρνησης του αύριο. Ο αρχηγός μας είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης, τον οποίο επιθυμούμε να δούμε ως πρωθυπουργό στο μέλλον, και έχουμε ένα ψηφοδέλτιο που αντικατοπτρίζει την αυτόνομη πορεία μας. Όποιος συμφωνεί με αυτά τα τρία σημεία, μπορεί να συμμετάσχει σε διάλογο», δήλωσε ο Κώστας Τσουκαλάς σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.
Επεσήμανε ότι «δεν εστιάζουμε στο ποιον δεν θέλουμε ή με ποιους δεν θα συνεργαστούμε. Δεν υπάρχει λογική face control στην προσέγγισή μας. Αυτό είναι χαρακτηριστικό των κομμάτων που λειτουργούν ως δορυφόροι ενός πολιτικού συστήματος». Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε ότι «είμαστε οι αντίπαλοι της Νέας Δημοκρατίας και απευθύνουμε πρόσκληση στον απλό κόσμο που ανήκει στη δημοκρατική παράταξη αλλά έχει κάνει διαφορετικές επιλογές στο παρελθόν».
Υποστήριξε ότι το αφήγημα της κυβέρνησης περί έλλειψης εναλλακτικού πολιτικού σχεδίου έχει καταρριφθεί από τον Σεπτέμβριο με την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Επισήμανε πως «αντί να συζητάμε για τα πολιτικά σχέδια, η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση γύρω από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη ή τις κηδείες μεγάλων καλλιτεχνών, προσπαθώντας έτσι να δημιουργήσει διαιρετικές γραμμές στην κοινωνία».
Σημείωσε επίσης ότι η ΝΔ «προσπαθεί τώρα να φέρει στο προσκήνιο τον κ. Τσίπρα για να ρίξει βελάκια προς αυτόν και να προκαλέσει φόβο στους πολίτες ώστε ίσως έτσι να κερδίσει τους κεντρώους ψηφοφόρους που έχουν απομακρυνθεί». Υπογράμμισε πως αυτή η στρατηγική δεν θα πετύχει γιατί «οι πολίτες περιμένουν πραγματικές λύσεις στα καθημερινά τους προβλήματα» και τόνισε πως «η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας βασίζεται στον φόβο, αλλά τελικά η ελπίδα πάντα νικάει το φόβο».
Αναφερόμενος στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη σχετικά με την αύξηση των εισοδημάτων,ο κ. Τσουκαλάς μίλησε για μειώσεις: «Αυτό παραδέχθηκε ακόμη και ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή την Παρασκευή όταν ανέφερε ότι οι αυξήσεις για τους συνταξιούχους είναι μικρότερες από τον πληθωρισμό». Πρόσθεσε επίσης πως οι αυξήσεις στους μέσους μισθούς υστερούν σημαντικά σε σχέση με τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα.»
Κατήγγειλε την κυβέρνηση λέγοντας ότι έχει αποτύχει σημαντικά: «Έχουμε μια χώρα τρίτη στην αύξηση ΑΕΠ αλλά προτελευταία στην αγοραστική δύναμη», σημειώνοντας τη διεύρυνση της ψαλίδας μεταξύ 20% των πλουσιότερων και 80% των υπολοίπων.»
Επανέλαβε τη θέση του ΠΑΣΟΚ υπέρ της μείωσης ΦΠΑ στα βασικά αγαθά: “Μια μάχη χαμένη όχι μόνο στα ράφια αλλά και στα χωράφια”. Με αφορμή την αναβάθμιση από τη Fitch παρουσίασε “τρεις αδυναμίες” στο πιστωτικό προφίλ της χώρας: ένα ανθεκτικό έλλειμμα ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών, δημογραφικά ζητήματα καθώς και μη επαρκή ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών.”
Tόνισε πως “αυτά τα στοιχεία είναι κρίσιμα για μια οικονομία ώστε να μπορέσει να περάσει σε υψηλές βαθμίδες αξιολόγησης” ενώ κατήγγειλε ότι “οι δηλώσεις Μαρινάκη δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα”. Οι Έλληνες βλέπουν καθημερινά τις συνέπειες στις τσέπες τους.”
Aναφορικά με τις πρόσφατες ενεργειακές συμφωνίες δήλωσε ελπίδα “ότι αυτές δεν θα είναι μόνο επικοινωνιακά πυροτεχνήματα αλλά θα έχουν ουσία”, θυμίζοντας πως “το ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνο που καθόρισε το πλαίσιο μέσω νόμου το 2011”. Επίσης σχολίασε την ένταση γύρω από τα Βορίζια λέγοντας: “Πώς μπορεί κάποιος όπως ο Μαρινάκης πριν λίγα 24ωρα να κατακεραυνώνει τον Ανδρουλάκη ενώ χτες άλλος υπουργός είπε ακριβώς τα ίδια; Θα κατακριθεί τώρα; Διαφορετικά εκτίθεται”.
Tελειώνοντας ανέφερε σχετικά με τις δηλώσεις υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη περί παράδοσης παράνομων όπλων χωρίς ποινικές συνέπειες: “Θα απονέμεται δικαιοσύνη όταν υπάρχει παρανομία; Είναι δυνατόν κάποιος που κατέχει παράνομα όπλα χωρίς συνέπειες; Αυτές οι καταστάσεις είναι απαράδεκτες.”
