Διάγγελμα Νετανιάχου για τη Χεζμπολάχ και την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή
Σε μια κρίσιμη στιγμή της έντασης στη Μέση Ανατολή, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πραγματοποίησε διάγγελμα λίγες ώρες μετά την εξόντωση του Χάιθαμ Αλί Ταμπταμπάι, στρατιωτικού διοικητή και υπαρχηγού της Χεζμπολάχ. Το γεγονός αυτό συνέβη το απόγευμα της Κυριακής στη Βηρυτό.
«Δεν είναι τυχαίο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσέφεραν χρηματική αμοιβή για τον Ταμπταμπάι, ο οποίος ήταν ανώτερος διοικητής στην ομάδα Ραντβάν που σχεδίασε επιθέσεις κατά της Γαλιλαίας», δήλωσε ο Νετανιάχου. «Ο Ταμπταμπάι είναι μαζικός δολοφόνος με αίμα πολλών Ισραηλινών και Αμερικανών στα χέρια του. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ΗΠΑ έχουν θέσει αμοιβή πέντε εκατομμυρίων δολαρίων για την εξόντωσή του. Το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει ποτέ στη Χεζμπολάχ να ανακτήσει τη δύναμή της. Περιμένω από την κυβέρνηση του Λιβάνου να αναλάβει δράση και να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της.»
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η αποδυνάμωση της Χεζμπολάχ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη σταθερότητας στην περιοχή: «Μόνο έτσι μπορεί να διαμορφωθεί ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους πολίτες του Λιβάνου και μόνο έτσι μπορούν να οικοδομηθούν υγιείς σχέσεις γειτονίας μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου.»
Ποιος ήταν ο Ταμπταμπάι;
Η Χεζμπολάχ δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής το θάνατο του Ταμπταμπάι, ωστόσο πηγές ασφαλείας από τον Λίβανο επιβεβαιώνουν ότι ήταν ο στόχος πίσω από το ισραηλινό πλήγμα. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων πέρυσι είχε αναλάβει ηγετικό ρόλο στις επιχειρήσεις της ομάδας και ανέβαινε στην ιεραρχία καθώς άλλοι ανώτεροί του εξαλείφονταν, σύμφωνα με πληροφορίες των IDF.
Μετά την εκεχειρία διορίστηκε επικεφαλής στο στρατηγείο όπου εργάζονταν εντατικά ώστε η ομάδα να επαναφέρει τις δυνάμεις τους σε κατάσταση ετοιμότητας εν όψει νέας σύγκρουσης με το Ισραήλ, όπως σημειώνει η ίδια ανακοίνωση. Πηγή ασφαλείας από τον Λίβανο επιβεβαίωσε επίσης ότι προήγαγε γρήγορα στον ρόλο αυτόν κατά το τελευταίο έτος.
Το μήνυμα προς τις ΗΠΑ και η Μουσουλμανική Αδελφότητα
Στην ίδια δήλωση, ο Νετανιάхου εξέφρασε ευγνωμοσύνη στον πρόεδρό των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τα σχέδιά του να χαρακτηρίσει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα ως τρομοκρατική οργανωμένη ομάδα.
«Χαιρετίζω τον πρόεδρε Τραμπ για αυτήν την απαγόρευση κατά της Μοσούλης Αδελφότητας», είπε χαρακτηριστικά. «Αυτή η οργάνωση αποτελεί απειλή όχι μόνο για τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή αλλά πέρα από αυτήν επίσης. Για αυτό το λόγο το Κράτος του Ισραήλ έχει ήδη απαγορεύσει κάποιες δραστηριότητες αυτής της ομάδας κι θα συνεχίζει σε αυτήν την κατεύθυνση».
