«Αλέξης Χαρίτσης: Πώς η Κλιματική Αλλαγή Εντείνει τις Κοινωνικές Ανισότητες»

Χαρίτσης για Τέμπη: Να μην επιτρέψουμε να λειτουργήσει η Βουλή ως πλυντήριο για τις ευθύνες της κυβέρνησης

Η Κλιματική Αλλαγή και οι Ανισότητες: Μια Πολιτική Προσέγγιση

«Η κλιματική αλλαγή βαθαίνει τις ανισότητες», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με τίτλο «COP 30, η επόμενη ημέρα». Σημείωσε ότι «Εδώ είναι που το “πράσινο” συναντιέται με το “κόκκινο”. Ο όρος «κλιματική δικαιοσύνη» που έχουμε υιοθετήσει στην Νέα Αριστερά αυτό ακριβώς αναδεικνύει και εκεί ακριβώς στοχεύει.Στην καταπολέμηση των ανισοτήτων της κλιματικής αλλαγής».

Ο Χαρίτσης τόνισε ότι «Η αντιπαράθεση λοιπόν δεν είναι τεχνική. Είναι βαθιά πολιτική. Αντιπαράθεση ανάμεσα σε δύο κόσμους: τον κόσμο της εξάρτησης, της ακρίβειας, της γεωπολιτικής υποτέλειας και της κλιματικής κατάρρευσης, και τον κόσμο της δημοκρατικής, κοινωνικά δίκαιης και οικολογικά βιώσιμης μετάβασης». Αυτή η επιλογή είναι κρίσιμη για το μέλλον μας. Η Νέα Αριστερά δεν περιορίζεται απλώς σε παρατηρήσεις αλλά επιλέγει πλευρά: υποστηρίζει την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα καθώς και την ενεργειακή δημοκρατία που περιλαμβάνει τη συμμετοχή των πολιτών.

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ανέφερε ότι υπάρχει μια γενική τάση πισωγυρίσματος τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως: «Πριν τις ευρωεκλογές του 2024 θεωρούσαμε ότι το ζητούμενο ήταν πώς θα διασφαλίσουμε μια δίκαιη ενεργειακή μετάβαση χωρίς να αφήσουμε κανέναν πίσω. Ωστόσο τώρα έχουμε αποστασιοποιηθεί από αυτήν την προοπτική». Ειδικότερα αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις στην ΕΕ όπου έχουν γίνει κινήσεις για να καθυστερήσουν οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί.

Αναφέρθηκε επίσης σε συγκεκριμένα παραδείγματα όπως η έγκριση από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μεταφορά ημερομηνιών εφαρμογής κανονισμών σχετικά με προϊόντα που εισάγονται ή πωλούνται εντός ΕΕ χωρίς να προέρχονται από αποψίλωση δασών. Επιπλέον σημείωσε πως πρόσφατα υπερψηφίστηκε περιορισμός στους κανόνες που απαιτούν από τις εταιρείες να αποκαλύπτουν τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις.

Ο Χαρίτσης εξέφρασε σφοδρή κριτική προς την κυβερνητική πολιτική στον τομέα ενέργειας: «Στον Δείκτη Απόδοσης στην Κλιματική Αλλαγή 2026 η Ελλάδα κατατάσσεται στη 30η θέση (χαμηλότερη κατά 8 θέσεις) μεταξύ 63 χωρών». Υπογράμμισε πως ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης ξεκίνησε τη θητεία του προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα φιλοπεριβαλλοντικό προφίλ αλλά οι πραγματικές πολιτικές ήταν αντίθετες προς αυτό.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να εξαρτάται περισσότερο από φυσικό αέριο», είπε χαρακτηριστικά ενώ τόνισε πως η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη θέση μεταξύ των χωρών ΕΕ-27 όσον αφορά την κατανάλωση αερίου με αυξητικά ποσοστά μέχρι το 2025. Αυτή η στρατηγική κρατά τη χώρα ευάλωτη στις διεθνείς τιμές ενέργειας ενώ τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν υψηλό ενεργειακό κόστος.

Tελικά ανέφερε πως αυτή η ενεργειακή διπλωματία συνδέεται με ευρύτερους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς που εξυπηρετούν κυρίως ξένα συμφέροντα εις βάρος των εθνικών μας αναγκών.

Scroll to Top