«Πούτιν: Οι αδιαπραγμάτευτοι όροι και οι κόκκινες γραμμές για την ειρηνική λύση στην Ουκρανία – “Ο Ζελένσκι είναι παράνομος, πώς να υπογράψουμε μαζί του;”»

Πούτιν: Οι σκληροί όροι και οι κόκκινες γραμμές για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία – “Παράνομος ο Ζελένσκι, πώς θα υπογράψουμε μαζί του;”

Πούτιν: Απαραίτητες προϋποθέσεις για την ειρηνική λύση στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε μια σειρά από αμετάβλητους όρους για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας τη σκληρή στάση της Μόσχας απέναντι στις απαιτήσεις του Κιέβου, αν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διαλόγου. Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στο Κιργιστάν, ο Ρώσος ηγέτης επεσήμανε ότι η Ρωσία είναι αποφασισμένη να επιτύχει τους στόχους της ακόμα και με στρατιωτικά μέσα εάν οι απαιτήσεις της δεν ικανοποιηθούν.

Ο Πούτιν ανέφερε ότι το σχέδιο που συζητήθηκε μεταξύ ΗΠΑ και Ουκρανίας θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μελλοντικές διαπραγματεύσεις σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου. «Πρέπει να το εξετάσουμε σοβαρά και βήμα προς βήμα», δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο Κιργιστάν. Εξήγησε ότι «η αναγνώριση των δικαιωμάτων της Ρωσίας στην Κριμαία και το Ντονμπάς πρέπει να είναι ένα από τα κύρια σημεία στις συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες». Επιπλέον, σημείωσε πως η Μόσχα παρατηρεί ότι οι ΗΠΑ λαμβάνουν υπόψη τις θέσεις τους σε ορισμένα ζητήματα αλλά υπάρχουν άλλα όπου χρειάζεται διάλογος.

Η Ρωσία θα σταματήσει τις στρατηγικές επιθέσεις μόνο εφόσον οι ουκρανοί στρατιώτες αποχωρήσουν από περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Κιέβου. Αν και δεν προσδιόρισε συγκεκριμένες περιοχές, απείλησε το Κίεβο λέγοντας πως «αν δεν συμμορφωθούν, θα πετύχουμε τους στόχους μας μέσω στρατηγικών μέσων». Τα εδάφη που κατέχει η Ρωσία στην Ουκρανία συνεχώς επεκτείνονται «με γοργούς ρυθμούς», πρόσθεσε αναφερόμενος σε συγκεκριμένα χωριά που έχουν περικυκλωθεί.

Επιπλέον, ο Πούτιν επιβεβαίωσε την επικείμενη επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ Στίβεν Γουίτκοφ στη Ρωσία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ενώ απέρριψε κατηγορίες περί προκατάληψης υπέρ της Μόσχας κατά τη διάρκεια των συνομιλιών χαρακτηρίζοντάς τες ως «ανοησίες». Οι συζητήσεις μαζί του διεξάγονται ήρεμα χωρίς προσβολές ή ακρότητες», είπε αναφερόμενος στη μακροχρόνια συνεργασία τους. Παράλληλα προσπάθησε να υποβαθμίσει τις διαρροές πληροφοριών σχετικά με συνομιλίες μεταξύ του συμβούλου του Γιούρι Ουσάκοφ και του Γουίτκοφ λέγοντας πως μπορεί να πρόκειται για ψευδείς ειδήσεις ή πληροφορίες που έχουν υποκλαπεί.

Αμφισβήτηση Πούτιν στη νομιμότητα Ζελέnski

Στο πλαίσιο των δηλώσεων αυτών,ο Πούτιν εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του Προεδρού Ζελέnski ισχυριζόμενος ότι είναι «παράνομος» λόγω μη διεξαγωγής εκλογών. Υποστήριξε πως αυτό καθιστά νομικά αδύνατο οποιαδήποτε δεσμευτική συμφωνία με το Κίεβο υποδηλώνοντας ότι μια πιθανή διευθέτηση θα απαιτούσε ευρύτερη διεθνή αναγνώριση.

Καταστάσεις στο πεδίο μάχης

Αναφορικά με την κατάσταση στον πόλεμο είπε πως οι ουκρανοί έχουν χάσει 47.000 στρατεύματα μόνο τον προηγούμενο μήνα – μια σπάνια παραδοχή από πλευράς του όσον αφορά τις απώλειες των αντιπάλων – ενώ έκανε λόγο για υψηλά επίπεδα λιποταξίας στον ουκρανό στρατό. Όταν ρωτήθηκε σχετικά με άλλες εξελίξεις δήλωσε πως η χώρα δεν έχει ποτέ ζητήσει επιστροφή στη G7 («μάς προσκάλεσαν» ήταν τα λόγια του).

Aπαντώντας σε φήμες περί δυσμένειας γύρω από τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ λόγω αρνητικών εξελίξεων σχετικών με προγραμματισμένο ραντεβού στη Βουδαπέστη είπε κατηγορηματικά ότι αυτές είναι ανοησίες καθώς ο Λαβρόφ προετοιμάζεται για συναντήσεις με Αμερικανούς διαπραγματευτές.

Pύθμισε πυρηnικές δοκιμές

Tέλος όσον αφορά πυρηnικές δοκιμές έστειλε μή message προς την Oυάσιγκτον λέγοντας πώς η Mόσχα είναι έτοιμη αν χρειαστεί: “Η προετοιμασία πραγματικών πυρηnικών δοκιμών απαιτεί χρόνο… πρέπει ήδη να σκεφτούμε”. Διαβεβαίωσε πάντως πώς “θα είμαστε έτοιμοι” ανεξαρτήτως εξελίξεων.

Scroll to Top