«Συναγερμός στην Αττική: Επικίνδυνη Μείωση Νερού άνω του 40% σε Μόρνο και Υλίκη»

Λειψυδρία: «Κόκκινος συναγερμός» για Αττική – Αρνητικό ρεκόρ 15ετίας στον Μόρνο

Σοβαρή Κρίση Λειψυδρίας στην Αττική

Η Αττική αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση λειψυδρίας που έχει καταγραφεί τα τελευταία 30 χρόνια.Οι κύριοι ταμιευτήρες νερού, οι οποίοι βρίσκονται σε Μόρνο και Υλίκη, έχουν φτάσει σε επίπεδα συναγερμού, με αποθέματα που είναι χαμηλότερα από οποιαδήποτε άλλη δεκαετία.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης με σκοπό να διασφαλίσει την επάρκεια του νερού στην περιοχή αυτή, όπου κατοικεί σχεδόν το 50% του πληθυσμού της χώρας.

Οι τελευταίες αναλύσεις δείχνουν ότι τα αποθέματα στους ταμιευτήρες Μόρνου και Υλίκης έχουν μειωθεί κατά περίπου 50% μέσα σε δύο χρόνια και κατά 40% μέσα σε έναν χρόνο αντίστοιχα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές,η εφαρμογή του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης στοχεύει στη διαχείριση των υδάτινων πόρων ώστε να εξοικονομηθούν σημαντικές ποσότητες νερού και να επιταχυνθούν έργα που θα εξασφαλίσουν την υδροδότηση για τις επόμενες τρεις δεκαετίες.

Το Έργο «Εύρυτος»

Kεντρικό στοιχείο αυτού του σχεδιασμού είναι το έργο «Εύρυτος». Το σχέδιο περιλαμβάνει τη μεταφορά πλεονάζοντος νερού από περιοχές με υψηλές βροχοπτώσεις,κυρίως από τη λίμνη Κρεμαστών όπου καταλήγουν οι ποταμοί Κρικελιώτης και Καρπενησιώτης. Παράλληλα προγραμματίζονται μικρότερα έργα που στοχεύουν στη βελτίωση της διαχείρισης των υδάτων καθώς και στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας του συστήματος ύδρευσης.

Η ΕΥΔΑΠ έχει ξεκινήσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 2,5 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών ύδατος.Αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη «έξυπνων» δικτύων μέσω τηλεμετρίας και συστημάτων εντοπισμού διαρροών καθώς επίσης έργα επαναχρησιμοποίησης νερού για να μειωθεί η πίεση στους ταμιευτήρες πόσιμου νερού. Στόχος είναι η δημιουργία ενός πιο αποδοτικού συστήματος ελέγχου ψηφιακά αλλά και λιγότερο σπάταλου στον τομέα κατανάλωσης.

Ωστόσο, όπως τονίζουν οι ειδικοί πηγές, καθοριστικός παράγοντας παραμένει η στάση των πολιτών απέναντι στη χρήση του νερού. Ιδιαίτερα κατά τις περιόδους ξηρασίας, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση.

Scroll to Top