Θεσσαλονίκη: Σπαραγμός για τον κτηνοτρόφο που αποχαιρέτησε τα τελευταία πρόβατα ρουμλουκιού

Θεσσαλονίκη: Κατέρρευσε ο κτηνοτρόφος που θρήνησε τα τελευταία πρόβατα ρουμλουκιού

Συγκίνηση από την Απώλεια Ιστορικής Φυλής Προβάτων

Ο Κωνσταντίνος Θεολόγος, κτηνοτρόφος από το Μικρό Μοναστήρι στη Θεσσαλονίκη, έχει προκαλέσει έντονη συγκίνηση με ένα βίντεο στο οποίο αποχαιρετά τα τελευταία 450 πρόβατα της σπάνιας φυλής Ρουμλουκιού. Δυστυχώς, κατέρρευσε και νοσηλεύεται με συμπτώματα που παραπέμπουν σε εγκεφαλικό.

Όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, τα ζώα οδηγήθηκαν σε υποχρεωτική θανάτωση λόγω των μέτρων κατά της ευλογιάς των αιγοπροβάτων. Η συναισθηματική φόρτιση που προκάλεσαν οι πρόσφατες εξελίξεις ήταν υπερβολική για τον κτηνοτρόφο. Η απώλεια του κοπαδιού του, το οποίο περιλάμβανε τα τελευταία καθαρόαιμα ζώα της φυλής στην περιοχή, είχε σοβαρές συνέπειες για την υγεία του.

Ο Κωνσταντίνος μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο Γιαννιτσών και παραμένει υπό ιατρική παρακολούθηση καθώς παρουσιάζει ανησυχητικά συμπτώματα. Η υποχρεωτική θανάτωση των 450 προβάτων σηματοδότησε το τέλος μιας εποχής για τη φυλή Ρουμλουκιού στο Μικρό Μοναστήρι Θεσσαλονίκης. Αυτό το κοπάδι ήταν μοναδικό στην περιοχή και αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος της ντόπιας κτηνοτροφικής παράδοσης.

«Είναι σαν να σκοτώνουν τα παιδιά μας»

Η ευλογιά στα πρόβατα έχει δημιουργήσει μία από τις πιο δύσκολες περιόδους για τους Έλληνες κτηνοτρόφους,με παραγωγούς σε περιοχές υψηλού κινδύνου να χάνουν σημαντικά τμήματα των κοπαδιών τους ως αποτέλεσμα προληπτικών μέτρων. Σε αυτό το πλαίσιο, η εξομολόγηση ενός άλλου κτηνοτρόφου από την Κεντρική Μακεδονία αποτυπώνει τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι παραγωγοί: 450 πρόβατα μιας σπάνιας και ιστορικής ράτσας οδηγούνται σε θανάτωσή.

Με βαθιά συγκίνηση ο συγκεκριμένος κτηνοτρόφος μοιράστηκε δημόσια τον πόνο του σχετικά με αυτήν την απώλεια. Σε βίντεο που δημοσιεύθηκε μέσω οικογενειακής επιχείρησης στο YouTube ανέφερε ότι θα χάσει αυτά τα πολύτιμα ζώα λόγω της ευλογιάς. «Είναι σαν να μας σκοτώνουν τα παιδιά μας ένα-ένα μπροστά μας», είπε χαρακτηριστικά εκφράζοντας τη θλίψη του.

Αναφερόμενος στη μακρά πορεία του με τη φυλή Ρουμλουκιού και στα καθαρόαιμα ζώα που έχουν απομείνει ελάχιστα στην περιοχή τόνισε: «Τα φύλαξα από κάθε κακό· όταν θα φύγουν αυτά τα πρόβατά μου δεν ξέρω τι θα κάνω». Με τρεμάμενη φωνή πρόσθεσε: «Δεν γονάτισα ποτέ ούτε δούλεψα ποτέ για άλλον άνθρωπο· είμαι αθώος απέναντι σε αυτό το φονικό».Επίσης δήλωσε ότι θέλει να κρατήσει αυτή τη στιγμή ως ανάμνηση: «Δεν έχω ποτέ κλάψει ή γονατίσει στη ζωή μου».

Scroll to Top