Μοναδική Συνταγή για Γαλοπούλα με Εξαιρετική Γέμιση
Αυτή η συνταγή προτείνει μια γέμιση για γαλοπούλα που συνδυάζει τις παραδοσιακές γεύσεις των Χριστουγέννων με μια πινελιά γαλλικής κομψότητας, δημιουργώντας ένα εορταστικό πιάτο που θα εντυπωσιάσει εσάς και τους καλεσμένους σας.
Ο Σωτήρης Ευαγγέλου, Executive Chef του Makedonia Palace στη Θεσσαλονίκη, έχει αφιερώσει τα τελευταία χρόνια στην ανακάλυψη και προώθηση της αυθεντικής ελληνικής κουζίνας μετά από πολυάριθμες εμπειρίες σε κορυφαία εστιατόρια της Ευρώπης.
Υλικά για τη Γέμιση:
- 1 κιλό μοσχαρίσιου κιμά
- 4 φέτες ψιλοκομμένου μπέικον (80 γραμμάρια)
- 100 γραμμάρια ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 80 γραμμάρια ψιλοκομμένα πράσα (μόνο το λευκό μέρος)
- 50 ml ελαιόλαδο
- 40 γραμμάρια κράνμπερι
- 50 γραμμάρια σταφίδες
- ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένα αποξηραμένα βερίκοκα
- ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένα αποξηραμένα δαμάσκηνα
- 200 γραμμαρίων βρασμένων κάστανα
- 40 γραμμαρίων κουκουνάρι li >
- 40 γραμμαρίων ωμού φιστικιού Αιγίνης li >
- 150 γραμμ. κίτρινο ρύζι li >
- 1 ξύλο κανέλας li >
- 3 καρφιά γαρύφαλλο li >
- 3-4 κόκκους μπαχάρι li >
- 2 φύλλα δάφνης li >
- Λίγο τριμένο μοσχοκάρυδο li >
- 30 ml κονιάκ &20 ml Amaretto li >
- 250 ml νερού li >
< Li>Aλάτι & πιπέρι < / Li >< Li>< Strong>< Em >< U >< B >< I >< S > I > B > U > Em > Strong >< / Li >
< Li>< Strong>< Em >< U >< B >< I >(Θυμάρι, δεντρολίβανο και φασκόμηλο)ψιλικο μ ένα .< / I > B > U > Em > Strong >
Eκτέλεση:
S σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και αρχίζουμε να σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να πάρει χρώμα και να μην έχει «μπαλαντί». Όταν ο κιμάς είναι έτοιμος, προσθέτουμε το μπέικον και ανακατεύουμε μέχρι να τσιγαριστεί.
Sτη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι μαζί με το πράσο και όλα τα μπαχαρικά: κανέλα, γαρύφαλλο, δάφνη, μπαχάρι καθώς και λίγο μοσχοκάρυδο. Αφήνουμε τα υλικά να σοταριστούν καλά μέχρι να μαλακώσουν.
Mόλις είναι έτοιμα τα λαχανικά μας προσθέτουμε το κουκουνάρι, τον ωμό φιστικό καθώς επίσης και τα κάστανα. Ανακατεύοντας συνεχώς περιμένουμε οι ξηροί καρποί να καβουρντιστούν.
Pριν την επόμενη διαδικασία περιμένουμε η θερμοκρασία του μείγματος να ανέβει ξανά -κάθε φορά που προστίθενται νέα υλικά πέφτει-. Στη συνέχεια περιχύνουμε με αλκοόλ απομακρύνοντας από τη φωτιά για flambé. Προσοχή: ποτέ μην ανάβετε φωτιά κάτω από απορροφητήρα ή κοντά σε χαμηλά ντουλάπια!
Aφότου εξαφανιστεί η αλκοόλη επιστρέφεται στο μάτι του μαγειρέματος προσθέτοντας το ρύζι μαζί με νερό. Μόλις αρχίζει ο βρασμός της γέμισης προσθέστε αλάτι , πιπέρι καθώς επίσης τις αποξηραμένες επιλογές σας . Τελειώνετε την παρασκευή σας ανακατεύοντας καλά όλα τα μυρωδικά πριν αφήσετε τη γέμιση σας ν’ απορροφήσει όλα τα υγρά της.
Tώρα είστε έτοιμοι! Αυτή η υπερβολική ποσότητα θα χρησιμοποιηθεί για την πλήρωση της γαλοπούλας σας! Οποιαδήποτε περίσσευμα μπορείτε είτε να βάλετε σε ένα βουτυρωμένο πυράντοχο σκεύος καλύπτοντας πρώτα με λαδόκολα ή χρυσόχαρτο πριν ψηθεί στον προθερματισμένο φούρνο ή μπορείτε απλά γύρω από τη γεμίσει στο ίδιο ταψί όπου βρίσκεται η γαλοπούλα!
