Απαράδεκτη η Κατάρρευση των Συχνοτήτων Επικοινωνίας στο FIR Αθηνών
Η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας χαρακτήρισε την κατάρρευση των συχνοτήτων επικοινωνίας στο FIR Αθηνών ως πρωτοφανή και απαράδεκτη, υπογραμμίζοντας ότι «αποτελεί το άμεσο αποτέλεσμα της χρόνιας αδράνειας, της κακής διαχείρισης και των λανθασμένων επιλογών της Διοίκησης της Υ.Π.Α.,η οποία αγνοεί συστηματικά τις προειδοποιήσεις των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας».
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης, «Σήμερα, 04/01/2026, στις 09:00 περίπου το πρωί, σημειώθηκε ολική απώλεια των συχνοτήτων επικοινωνίας που χρησιμοποιεί το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών και Μακεδονίας (Κ.Ε.Π.ΑΘ.Μ.) και απώλεια κάποιων από τις συχνότητες που χρησιμοποιεί η Προσέγγιση Αθηνών».
«Οι Ελεγκτές του Κέντρου χρησιμοποίησαν όλα τα διαθέσιμα μέσα για να διαχειριστούν με ασφάλεια τις πτήσεις που βρίσκονταν ήδη στον αέρα ή δεν μπορούσαν να αναδρομολογηθούν»,προσθέτει η ανακοίνωση.
«Οι συνάδελφοι υπερέβαλαν εαυτούς για να διατηρήσουν την ασφάλεια στις πτήσεις», συνεχίζει η Ένωση και τονίζει ότι οι απογειώσεις από όλα τα αεροδρόμια αναστάληκαν προσωρινά.
Η κατάσταση αυτή είναι πρωτοφανής για ένα σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί πληροφορίες από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας σχετικά με τα αίτια του προβλήματος ή τον χρόνο πλήρους αποκατάστασής του.
Όχι σε Μεμονωμένα Περιστατικά
“Η σημερινή σοβαρή βλάβη στα κρίσιμα συστήματα επικοινωνιών δεν είναι ούτε ‘μεμονωμένο περιστατικό’ ούτε τεχνική αστοχία χωρίς υπεύθυνους”, επισημαίνουν οι ελεγκτές.
“Αποτελεί το άμεσο αποτέλεσμα χρόνιων παραλείψεων στη διοίκηση”, προσθέτουν οι ίδιοι και ζητούν την αντικατάσταση του παλιού εξοπλισμού επιτήρησης με σύγχρονα μέσα που πληρούν τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.
Ευθύνες στη Διοίκηση
Η Διοίκηση της ΥΠΑ φέρει πλήρη ευθύνη για τη λειτουργία απαρχαιωμένων συστημάτων επικοινωνιών που έχουν επανειλημμένα παρουσιάσει σοβαρά προβλήματα.
“Η τρέχουσα κατάσταση δεν προήλθε ξαφνικά αλλά ήταν αναμενόμενη”, καταλήγουν οι ελεγκτές καλώντας τη διοίκηση να δράσει άμεσα ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιες καταστάσεις στο μέλλον.
Aποκατάσταση του Προβλήματος
Tο αεροδρόμιο “Ελ.Βενιζέλος” ανακοίνωσε ότι έχει αποκατασταθεί το πρόβλημα στις επικοινωνίες αλλά προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις λόγω του μεγάλου αριθμού πτήσεων που είχαν καθηλωθεί κατά τη διάρκεια του συμβάντος.
Dήλωση Υπουργού Υποδομών
Ο υπουργός Υποδομών Χρίστος Δήμας δήλωσε πως “το τεχνικό ζήτημα δεν επηρεάστηκε καθόλου η ασφάλεια των πτήσεων”. Σημείωσε επίσης ότι ενεργοποιήθηκαν όλες οι διαδικασίες για την ασφαλή διεξαγωγή τους σε συνεργασία με τον EUROCONTROL.
