«Εορτασμός των Αγίων Θεοφανείων: Μια Μεγάλη Γιορτή Σήμερα, Τρίτη 6/1!»

Γιορτή σήμερα 10/11 – Τι λέει το εορτολόγιο

Σημαντική γιορτή σήμερα Τρίτη 6/1 – ποιοι γιορτάζουν σύμφωνα με το εορτολόγιο του Ιανουαρίου

Σήμερα η εκκλησία τιμά Τα Άγια Θεοφάνεια (Φώτα).

Αυτό σημαίνει ότι οι παρακάτω ονόματα γιορτάζουν:

  • Φώτιος, Φώτης, Φωτεινός, Φώτισσα, Φωτεινή, Φανή, Φένια, Φώτω, Φώφη, Φωτούλα, Φαίη και άλλοι.
  • Θεοφάνης, Θεοφανία και παραλλαγές όπως ο Фάνης και η Фανή.
  • Ιορδάνης και οι παραλλαγές του όπως Ντάνης ή Δάνα Ουρανία.
  • Περιστέρα Θεοπούλα και Θεόπη.

* Υπάρχουν κι άλλες ημερομηνίες που σχετίζονται με αυτά τα ονόματα.

Τα Αγία Θεοφάνεια

Όπως αναφέρεται στο saint.gr τα Αγία Θεοφάνεια είναι μία από τις πιο παλιές εορτές της εκκλησίας μας που καθιερώθηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ. Αυτή η ημέρα αναφέρεται στη φανέρωση της Αγίας Τριάδας κατά τη βάπτιση του Ιησού Χριστού. Η ιστορία της βάπτισης έχει ως εξής: Με θεϊκή εντολή ο Ιωάννης ο Πρόδρομος εγκατέλειψε την απομονωμένη ζωή του για να πάει στον ποταμό Ιορδάνη όπου κήρυττε και βάπτιζε τους πιστούς. Μια μέρα εμφανίστηκε εκεί ο Ιησούς ζητώντας να βαπτισθεί. Παρά την πληροφορία που είχε λάβει από το Άγιο Πνεύμα σχετικά με την ταυτότητα αυτού που ζητούσε τη βάπτιση, αρχικά αρνήθηκε λέγοντας ότι χρειάζεται αυτός να βαπτισθεί από τον Χριστό. Ωστόσο ο Ιησούς τον διαβεβαίωσε ότι αυτό ήταν το θέλημα του Πατέρα και τελικά πείστηκε να τον βαπτίσει.

Kαι τότε μπροστά στα έκθαμβα μάτια των παρευρισκομένων συνέβη μια μοναδική σκηνή: το Άγιο Πνεύμα κατέβηκε υπό μορφή περιστεριού και στάθηκε πάνω στον βαπτισθέντα Χριστό ενώ ακούστηκε η φωνή του Θεού από τους ουρανούς λέγοντας: «Ούτος εστίν ο Υιός μου ο αγαπητός εν ω ευδόκησα» («Αυτός είναι ο αγαπημένος μου Υιός»).

Aπό εκείνη τη στιγμή το Βάπτισμα των χριστιανών δεν γίνεται «εν ύδατι», όπως ήταν το βάπτισμα «μετανοίας» του Ιωάννη αλλά «εν Πνεύματι Αγίω». Ο Κύριος αγιάζοντας το νερό μέσω της δικής Του βάπτισης έφερε αγιασμό στους πιστούς καθώς επίσης άνοιξε τη θύρα για το Μυστήριο του Βαττίσματος.Μέσω της καθαρτικής χάρης αυτού του Μυστηρίου αναγεννάται κάθε αμαρτωλός άνθρωπος κι έτσι γίνεται κληρονόμος της βασιλείας των ουρανών.

Eπιμέρους Στοιχεία:

  • Aνατολή ήλιου: 07:41
  • Dύση ήλιου: 17:20
  • Dιάρκεια ημέρας: 9 ώρες 39 λεπτά
  • Sελινάριο: 18 ημερών
Scroll to Top