Διάλογος και Οικονομικές Σχέσεις στην Ευρώπη
«Κλειδί είναι ο διάλογος», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Κυριάκος Πιερρακάκης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης σήμερα στις Βρυξέλλες. Οι δηλώσεις του έγιναν υπό το φως των απειλών του Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή νέων δασμών από την 1η Φεβρουαρίου σε έξι χώρες της ΕΕ,στο πλαίσιο της πίεσης που ασκεί η Ουάσινγκτον σχετικά με τη Γροιλανδία.
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης εξήγησε ότι αν και οι απειλές για πρόσθετους δασμούς δεν ήταν επίσημα στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup, η συζήτηση γύρω από αυτές ήταν αναπόφευκτη λόγω των πρόσφατων εξελίξεων. Όπως τόνισε,η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία είναι θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου που πρέπει να προστατεύονται όχι μόνο από τα κράτη-μέλη της ΕΕ αλλά και από τη διεθνή κοινότητα συνολικά.Σε αυτό το πλαίσιο, «ο διάλογος παραμένει το κλειδί» ως μέσο αποκλιμάκωσης των εντάσεων. Αντίθετα, «η επιβολή δασμών θα υπονομεύσει τις διατλαντικές σχέσεις και θα μπορούσε να οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις».
Ο πρόεδρος του Eurogroup επεσήμανε ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις «ενωμένη και με αποφασιστικότητα για την υπεράσπιση της κυριαρχίας της». Ιδιαίτερη σημασία έχει το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη 22 Ιανουαρίου για να αξιολογήσει την κατάσταση. Από την πλευρά του, ο Επίτροπος οικονομικών Βάλντις Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι η ΕΕ προσπαθεί να καθορίσει τα επόμενα βήματα με έμφαση στη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε να βρεθούν εποικοδομητικές λύσεις.
Αναφερόμενος στις πολιτικές διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, τόνισε πως είναι κρίσιμο να επιτευχθεί μια συμφωνία δεδομένου ότι οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτερες παγκοσμίως και έχουν σημαντικό αντίκτυπο για όλες τις πλευρές. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «θέλουμε να αποφύγουμε τα αρνητικά σενάρια», αλλά είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε αν δεν υπάρξει δυνατότητα εύρεσης εποικοδομητικών συμφωνιών.
Παράλληλα, ο Ντομπρόβσκις χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις απειλές κατά της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Γροιλανδίας τονίζοντας πως ενώ επιδιώκεται μια εποικοδομητική συνεργασία με τις ΗΠΑ, η ΕΕ παραμένει έτοιμη για αντίδραση αν χρειαστεί. Σε ερώτηση σχετικά με τη δυνατότητα αντίποινων εκ μέρους της ΕΕ αν απαιτηθεί κάτι τέτοιο στο μέλλον ανέφερε: «όλα τα εργαλεία είναι διαθέσιμα», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι προτιμάται πάντα ο διάλογος.
Κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης συνεδρίασης υπό την προεδρία του Κυριάκου Πιερρακάκη τονίστηκε επίσης η σύγκλιση μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης σε βασικά ζητήματα όπως οι επενδύσεις καθώς επίσης και η ολοκληρωμένη λειτουργία ενιαίας αγοράς καθώς επίσης το ψηφιακό ευρώ. Το κύριο ζητούμενο πλέον είναι οι υπουργοί οικονομικών να ανταλλάξουν ιδέες πολιτικής ώστε να καταλήξουν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα μέσα στα πιεστικά χρονικά περιθώρια.
Ο Κ. Πιερρακάκης ανακοίνωσε επίσης ότι οι υπουργοί Οικονομικών επέλεξαν τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κροατίας Μπόρις Βούισιτς ως νέο Αντιπρόεδρο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) από 1η Ιουνίου 2026 αντικαθιστώντας τον Λουίς ντε Γκίντος από την Ισπανία. Επιπλέον χαιρετίστηκε η ένταξη της Βουλγαρίας στη ζώνη ευρώ κατά τη διάρκεια αυτής τους πρώτης συμμετοχής στο Eurogroup.
