«Θεσσαλονίκη: Στην τελική ευθεία η δίκη για τα «45άρια» της Νομαρχίας – Αποκαλύψεις από τον Π. Ψωμιάδη»

Kάθειρξη 8 ετών στον Π. Ψωμιάδη για εικονικά έργα και προσλήψεις υπαλλήλων

Στην τελική φάση η δίκη για τα «45άρια» της πρώην Νομαρχίας Θεσσαλονίκης

Η διαδικασία της δίκης που αφορά τα γνωστά «45άρια» της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης,που εκτείνεται από το 2007 έως το 2010,πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της.Κεντρικό πρόσωπο στη διαδικασία είναι ο Παναγιώτης Ψωμιάδης,ο τότε νομάρχης.

Σήμερα ολοκληρώθηκε η φάση των απολογιών στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης και η συνέχεια αναμένεται τον επόμενο μήνα με την εισαγγελική πρόταση.

Εκτός από τον Π. Ψωμιάδη, κατηγορούνται επίσης τέσσερα άτομα που υπηρέτησαν ως τμηματάρχες κατά την επίμαχη περίοδο. Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνεται και ο Διονύσης Ψωμιάδης, αδελφός του πρώην νομάρχη και τότε αντινομάρχης. Το δικαστήριο αποφάσισε να διαχωρίσει την υπόθεση του Διονύση λόγω προβλημάτων πνευματικής διαύγειας που επικαλέστηκε ο συνήγορός του,με αποτέλεσμα να διαταχθεί ιατρική πραγματογνωμοσύνη για να κριθεί η ποινική του μεταχείριση.

Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει συνολικά 456 έργα που φέρεται να έχουν κατατμηθεί σε μικρότερα κομμάτια αξίας έως 45 χιλιάδες ευρώ προκειμένου να ανατεθούν μέσω απευθείας αναθέσεων και πρόχειρων διαγωνισμών σε συγκεκριμένους εργολάβους. Επιπλέον, υπάρχουν συμβάσεις έργων υπαλλήλων με τη συνολική ζημία για το Δημόσιο να υπολογίζεται πάνω από 6 εκατ. ευρώ.

Κατά την απολογία του, ο Π. Ψωμιάδης αρνήθηκε τις κατηγορίες δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει ούτε ζημία ούτε δόλος στην υπόθεση αυτή: «Διώκομαι εδώ και 15 χρόνια γιατί δεν χάθηκε ούτε ένα σεντς», ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι θεωρεί πως υφίσταται πολιτική δίωξη εις βάρος του. Σε μια στιγμή της απολογίας του είπε: «δεν υπάρχουν τα αδέλφια Ντάλτον όπως προσπαθούν να μας παρουσιάσουν».Για τα επίδικα έργα δήλωσε ότι όλα έγιναν σύμφωνα με τους νόμους.

Scroll to Top