«Ευλογιά αιγοπροβάτων: Πώς τα αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας μπορούν να περιορίσουν την εξάπλωση»

Πηγές ΝΔ: Η εμπλοκή Χνάρη στην αύξηση των ζώων στην Κρήτη φέρνει το ΠΑΣΟΚ σε δύσκολη θέση

Καταπολέμηση της Ευλογιάς των Αιγοπροβάτων: Σημαντική Πρόοδος και Προκλήσεις

Η κατάσταση σχετικά με την ευλογιά των αιγοπροβάτων βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, καθώς η μεταδοτικότητα της νόσου έχει μειωθεί σημαντικά. Αυτό καθιστά επιτακτική τη συστηματική εφαρμογή μέτρων βιοασφάλειας για την οριστική εξάλειψή της.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την Εθνική Επιτροπή Διαχείρισης και Ελέγχου της Ευλογιάς (ΕΕΔΕ), από τον Αύγουστο του 2024 μέχρι τις 18 Ιανουαρίου, έχουν θανατωθεί 472.928 αιγοπρόβατα, ενώ έχουν καταγραφεί 2.061 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε σύνολο 2.559 εκτροφών.

Ρόλος της Κεντρικής Κυβέρνησης

Η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποίησε πρόσφατη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου υπογράμμισε τη σημασία της απαγόρευσης εμβολιασμού και τη σχολαστική τήρηση των βιοασφαλιστικών μέτρων. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα ενημερώσει το κοινό για την πορεία της νόσου σύντομα.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Πρόεδρος της ΕΕΔΕ, Χαράλαμπος Μπιλλίνης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι συνθήκες του χειμώνα σε συνδυασμό με αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας έχουν συμβάλλει στη σημαντική περιορισμένη εξάπλωση του νοσήματος.

Σημαντική Μείωση Μετάδοσης

Τα στατιστικά δείχνουν μια εντυπωσιακή πτώση στα κρούσματα:

  • Tον Οκτώβριο του 2025 καταγράφονταν περίπου 200 νέες μολυσμένες εκτροφές εβδομαδιαίως με δείκτη μετάδοσης κοντά στο 2.
  • Tην προηγούμενη εβδομάδα οι νέες μολυσμένες εκτροφές περιορίστηκαν σε μόλις 8, ενώ ο δείκτης μετάδοσης έπεσε στο 0,5.
  • Aπό τις 10 έως τις 18 Ιανουαρίου σημειώθηκαν μόνο 16 νέα κρούσματα σε έξι περιφέρειες.

Aυτή η πτώση αποδίδεται στις χειμερινές συνθήκες που περιορίζουν τις μετακινήσεις ζώων καθώς και στην ενίσχυση των ελέγχων που περιλαμβάνουν απαγορεύσεις παράνομων μετακινήσεων.Ο κ. Μπιλλίνης τόνισε ότι είμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο αλλά απαιτείται αυξημένη προσοχή στα μέτρα καθώς πλησιάζει η άνοιξη όταν αναμένεται αύξηση στην κινητικότητα των ζώων.

Προβλήματα στην Υλοποίηση Μέτρων

Παρά τη θετική εξέλιξη στη μείωση των κρουσμάτων υπάρχουν τοπικά προβλήματα στην εφαρμογή των μέτρων. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας όπου οι απολυμαντικοί σταθμοί διακόπηκαν λόγω λήξης συμβάσεων προσωπικού.Αυτό έχει δημιουργήσει σοβαρές ελλείψεις στις απολυμάνσεις καθώς τα ζώα συνεχίζουν να μετακινούνται καθημερινά ενώ οι σταθμοί λειτουργούσαν μόνο κατά ώρες δημοσίου χρόνου.

Zήτημα Εμβολίων

Ο κ. Μπιλλίνης διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο για την ευλογιά των αιγοπροβάτων εντός ΕΕ. Σύμφωνα με επιστολή από τον αρμόδιο Επίτροπο Υγείας και Καλής Μεταχείρισης Ζώων, η χρήση μη εγκεκριμένων εμβολίων θα οδηγούσε σε περιορισμούς στη διακίνηση ζώων και προϊόντων κάτι που θα είχε σοβαρές συνέπειες για τα ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα όπως είναι η φέτα τόσο εντός όσο και εκτός ΕE.

Kαθολική Υλοποίηση Μέτρων για Την Καταπολέμηση

Ο Πρόεδρος της ΕEEΔE επεσήμανε πως αν τηρηθούν αυστηρά όλα τα βιοασφαλιστικά μέτρα μπορεί να επιτευχθεί πλήρης εξάλειψη της ευλογιάς. Στην επόμενη φάση θα εξεταστεί το θέμα ανασύστασης των εκτροφών με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να εργάζεται πάνω σε σχέδιο στήριξης προς τους κτηνοτρόφους ώστε να επιστρέψουν στην παραγωγή υπό ευνοϊκές συνθήκες.
O κύριος Μπιλλίνης ολοκληρώνοντας κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να τηρούν αυστηρά τα μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί διάδοση ψευδών πληροφοριών σχετικά με παράνομα εμβόλια τονίζοντας πως τέτοιες πρακτικές όχι μόνο δεν βοηθούν αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν σοβαρές συνέπειες στον πρωτογενή τομέα αλλά και στη διακίνησή ελληνικών ζωικών προϊόντων.

Scroll to Top