«Αποχαιρετούμε τον Γιώργο Ρούση: Ο σπουδαίος καθηγητής πολιτικής θεωρίας που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα»

Πέθανε ο καθηγητής πολιτικής θεωρίας Γιώργος Ρούσης

Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Ρούσης σε ηλικία 81 ετών

Ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και συγγραφέας Γιώργος Ρούσης, γνωστός για την αντιστασιακή του δράση και τη μακροχρόνια συμμετοχή του στα κοινά, απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών.

Γεννημένος στην Κέρκυρα και μεγαλωμένος στην Αθήνα, ανήκε στη γενιά των «Λαμπράκηδων» από τα μαθητικά του χρόνια, συμμετέχοντας ενεργά στο ΚΚΕ. Κατά την περίοδο της Χούντας, ήταν στέλεχος της ΚΝΕ και συμμετείχε σε διεθνείς αποστολές για την προώθηση της αντίστασης. Μετά την αποχώρησή του από το ΚΚΕ, υπηρέτησε ως ιδρυτικό μέλος του Νέου Αριστερού Ρεύματος (ΝΑΡ) και ανέλαβε τη θέση εκδότη στην εφημερίδα «ΠΡΙΝ» για κάποιο διάστημα.

Στη συνέχεια δίδαξε πολιτική θεωρία στο Γενικό Τμήμα Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου. Το 2012 ηγήθηκε ενός ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το 2023 επέστρεψε στο ΚΚΕ καταλαμβάνοντας μια τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΚΕ αναφέρει: «Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ αποχαιρετά με μεγάλη θλίψη τον καθηγητή Γιώργο Ρούση, που έφυγε σήμερα από τη ζωή. Ο Γιώργος Ρούσης γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1948. Είχε σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες καθώς και Ναυτικό και Αεροπορικό Δίκαιο στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών (ULB), όπου απέκτησε επίσης διδακτορικό τίτλο στις Πολιτικές Επιστήμες από το Διεθνές Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης στο Παρίσι (IIAP).

Κατά τη διάρκεια της Χούντας κι ενώ ήταν μέλος του ΚΚΕ καταδικάστηκε ερήμην από στρατοδικείο σε φυλάκιση δύο χρόνων. Έζησε ως πολιτικός πρόσφυγας στις Βρυξέλλες καθώς επίσης για ένα χρόνο στο Αλγέρι.Μετά την πτώση της Χούντας επέστρεψε στην Ελλάδα όπου υπηρέτησε επί χρόνια ως μέλος διοικητικού συμβουλίου στον οργανισμό Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ) παραμένοντας μέλος του κόμματος μέχρι τα τέλη της δεκαετίας ’80.

Ως Ομότιμος Καθηγητής είχε ενταχθεί στη διδακτική ομάδα του Παντείου Πανεπιστημίου από το 1980 ενώ είχε διδάξει επίσης στα πανεπιστήμια ΕΚΠΑ, Μακεδονίας καθώς και Μπεν Ακνούν στο Αλγέρι.

Οι θεωρητικές αναζητήσεις τους επικεντρώνονταν κυρίως γύρω από ζητήματα κράτους αλλά και ανθρώπινης χειραφέτησης με μαρξιστική προσέγγιση. Από τις εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα τελευταία έργα όπως “Αστική Δημοκρατία: Ένα εγχειρίδιο επαναστατικής χρήσης” καθώς επίσης “22 κείμενα που αμφισβητούν την αστική ιδεολογία”.

Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιήθηκε πιο ενεργά με το κόμμα συμμετέχοντας μάλιστα στις βουλευτικές εκλογές με υποψηφιότητα στη λίστα των επικρατούντων.

Η κεντρική επιτροπή εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους τους αλλά και στους φίλους που τον γνώρισαν.»

Scroll to Top