Ιστορικές Στιγμές στο Ελληνικό-Αργυρούπολη: Αποκαλυπτήρια του Ανδριάντα του Ιωάννη Καποδίστρια

Σε μια τελετή γεμάτη συγκίνηση και εθνική υπερηφάνεια, ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης τίμησε τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας, με την παρουσία της Πολιτείας, της Τέχνης, της Διπλωματίας και της Ομογένειας.
Η 1η Φεβρουαρίου 2026 καταγράφεται πλέον ως μια ιστορική ημερομηνία για τον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης. Σε μια λαμπρή τελετή που ξεκίνησε από το Συνεδριακό – Πολιτιστικό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» και κορυφώθηκε στην πλατεία του Δημαρχείου, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του επιβλητικού ανδριάντα του Ιωάννη Καποδίστρια, του πρώτου πλήρους ανδριάντα του Κυβερνήτη που κοσμεί πλέον την Αττική.

Μια Πλατεία με το Όνομα του Κυβερνήτη
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε η συμβολική μετονομασία του χώρου μπροστά από το Δημαρχείο σε «Πλατεία Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια».

Ο Δήμαρχος, Γιάννης Κωνσταντάτος, κατά την ομιλία του, υπογράμμισε:
«Σήμερα ο Κυβερνήτης Ιωάννη Καποδίστριας “επιστρέφει” στην Αττική. Για εμάς, σε έναν δήμο που ιδρύθηκε από πρόσφυγες, η τιμή στον άνθρωπο που πρώτος μερίμνησε για την αποκατάσταση των ξεριζωμένων Ελλήνων του ’21 δεν είναι απλώς υποχρέωση, είναι χρέος τιμής. Ο ανδριάντας του θα θυμίζει σε κάθε νέο της πόλης μας τι σημαίνει ήθος, θυσία και όραμα για την πατρίδα. Χαρακτήρισε την παρακαταθήκη του Κυβερνήτη ως μια «πυξίδα για τον Ελληνισμό».  Υπογράμμισε ότι η τοποθέτηση του ανδριάντα αποτελεί μια πράξη ιστορικής μνήμης ενάντια σε όσους προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη σημασία των εθνικών συμβόλων, τονίζοντας ότι ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης παραμένει πρότυπο και πρωταγωνιστής στις προσπάθειες αυτές τελειώνοντας με την ιστορική φράση του Ιωάννη Καποδίστρια ‘Ει ο Θεός μεθ’ ημών, ουδείς καθ’ ημών’.

Η Καθοριστική Συμβολή της Ομογένειας
Το μνημείο, έργο του διακεκριμένου γλύπτη Γιάννη Μπάρδη, αποτελεί μια σπουδαία δωρεά των Ελλήνων του εξωτερικού. Στην εκδήλωση τιμήθηκαν για την πολύτιμη συμβολή τους ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, Βασίλης Ματαράγκας, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων & Ιθακησίων «ΟΔΥΣΣΕΥΣ», Διονύσης Βλάχος, καθώς και ο Πρόεδρος της Ιονίου Πολιτιστικής Ομοσπονδίας Αμερικής, Νίκος Μπάρδης.

Η Τέχνη και η Διπλωματία
Ιδιαίτερη στιγμή της ημέρας ήταν η ανακήρυξη του σπουδαίου σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή σε Επίτιμο Δημότη Ελληνικού-Αργυρούπολης. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν ένα εκτενές οπτικοακουστικό ρεπορτάζ και αφηγήσεις για τη ζωή του Κυβερνήτη, με αφορμή και την ταινία του δημιουργού που προβάλλεται ήδη με επιτυχία. Ο κ. Σμαραγδής δήλωσε:
«Ο Καποδίστριας είναι ο “Άγιος της πολιτικής”. Η ταινία μου είναι μια προσπάθεια να δει ο κόσμος το αληθινό του πρόσωπο: έναν άνθρωπο που έδωσε τα πάντα για να δει την Ελλάδα ελεύθερη και συγκροτημένη. Αισθάνομαι βαθιά ευγνώμων για την τιμή που μου κάνει σήμερα η πόλη σας».

Παράλληλα, η παρουσία του Πρέσβη της Ελβετίας, Stefan Estermann, υπογράμμισε τους διεθνείς δεσμούς, καθώς ο Καποδίστριας υπήρξε θεμελιωτής και του ελβετικού κράτους.

Συγκινητική ήταν η παρουσία της Ναταλίας Καποδίστρια, τελευταίας απογόνου της οικογένειας, η οποία ταξίδεψε από την Κέρκυρα, δηλώνοντας: «Είναι ελπιδοφόρο να βλέπεις τη μνήμη του προγόνου μου να τιμάται με τέτοιο σεβασμό».

Με Στρατιωτικές Τιμές τα Αποκαλυπτήρια
Η στιγμή της αποκάλυψης του ανδριάντα ήταν η πλέον φορτισμένη της ημέρας. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν με κάθε επισημότητα, καθώς άγημα του Πολεμικού Ναυτικού απέδωσε τις δέουσες τιμές στον μεγάλο Κυβερνήτη, ενώ η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού παιάνισε εμβατήρια και τον Εθνικό Ύμνο, προσδίδοντας μεγαλοπρέπεια στην ιστορική αυτή στιγμή για την πόλη.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ενώ το παρών έδωσαν η Υφυπουργός Μετανάστευσης Σοφία Βούλτεψη, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Βασίλης Σπανάκης και ο Βουλευτής Διονύσης Χατζηδάκης.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης οι Περιφερειάρχες Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς και Ιονίων Νήσων Γιάννης Τερπεκλής, καθώς και πλήθος Δημάρχων από πολλές περιοχές της Ελλάδας, που μαζί με τους πολίτες κατέκλυσαν το Πολιτιστικό Κέντρο και την πλατεία.

Scroll to Top