Ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο
Κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ουκρανίας στην πρωτεύουσα,ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι οι επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές της Ρωσίας συνιστούν νόμιμο στρατιωτικό στόχο. Υπογράμμισε ότι η ενέργεια είναι κρίσιμη για την παραγωγή όπλων και τόνισε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν εμπορεύεται αυτή την ενέργεια.
«Δεν έχουμε επιλογή ανάμεσα στη στρατηγική επίθεση σε έναν στρατιωτικό στόχο ή σε ενεργειακή υποδομή. Αυτός (σημ.ο Ρώσος Πρόεδρος) πουλάει αυτή την ενέργεια και το πετρέλαιο»,δήλωσε χαρακτηριστικά. «Είναι το ίδιο πράγμα: είτε πλήττουμε τα όπλα τους είτε τις πηγές χρηματοδότησης τους, οι οποίες προέρχονται από τον ενεργειακό τομέα τους… Όλα αυτά αποτελούν νόμιμο στόχο για εμάς και ποιος άλλος μπορεί να το κάνει αυτό στη Ρωσία; Μόνο εμείς».
Η Ουκρανία στην κορυφή της τεχνολογίας drones
Ο Ζελένσκι επαίνεσε επίσης την πρόοδο της χώρας του στον τομέα των drones, αναφέροντας ότι υπάρχουν 450 εταιρείες που ασχολούνται με την κατασκευή τους, εκ των οποίων 40-50 βρίσκονται στην κορυφή της βιομηχανίας. «Όλοι επιθυμούν να επενδύσουν», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «το 2026 θα είναι η χρονιά των επενδύσεων στις τεχνολογίες μας, κυρίως στα drones». Αυτή τη στιγμή αποτελεί τη μεγαλύτερη βιομηχανία στην Ουκρανία.
“We do not have to choose – whether we strike a military target or energy.He sells this energy. He sells oil…” – δήλωσε μέσω Twitter.
Επιπλέον, ανακοίνωσε σχέδια για εξαγωγές: «Δέκα κέντρα εξαγωγής θα λειτουργούν σε όλη την Ευρώπη μέχρι το 2026, συμπεριλαμβανομένων κρατών στη Βαλτική και τη Σκανδιναβία». Ανέφερε επίσης ότι μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η παραγωγή drones στη Γερμανία και πως θα παραλάβει το πρώτο drone από μια νέα γραμμή παραγωγής που ήδη λειτουργεί.
“Aviation is one of the promising areas for investment in Ukraine…” – πρόσθεσε μέσω Twitter.
