Νέα Εξέλιξη στην Έρευνα της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος
Η έρευνα της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες εισέρχεται σε μια νέα και πιο εκτενή φάση. Όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα (9/2), ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, βρίσκεται στο επίκεντρο ενός πορίσματος που εξετάζει πιθανή υπεξαίρεση εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων.Η Αρχή έχει ολοκληρώσει την αρχική φάση των ελέγχων και τώρα η Οικονομική Εισαγγελία διερευνά πέντε ακόμα άτομα καθώς και έξι εταιρείες που σχετίζονται με τη διαχείριση κονδυλίων προορισμένων για εκπαιδευτικά προγράμματα.
Η υπόθεση αφορά πόρους του ελληνικού Δημοσίου καθώς και κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση,με τις διαδικασίες δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων των εμπλεκομένων να έχουν ήδη ενεργοποιηθεί. Από την πλευρά του, ο Γιάννης Παναγόπουλος αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται.
Διευρυμένοι Έλεγχοι από την Αρχή
Η έρευνα συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς καθώς οι ελεγκτές εξετάζουν κάθε πτυχή της υπόθεσης. Οι έλεγχοι επεκτείνονται σε στενούς συγγενείς των ήδη εμπλεκομένων προσώπων ώστε να διαπιστωθεί αν υπήρξε οποιαδήποτε συμμετοχή ή όφελος από τις επίμαχες χρηματοδοτήσεις. Επιπλέον, μικρότερες εταιρείες που είχαν αναλάβει παρόμοια προγράμματα ή συνεργάζονταν με αυτές θα βρουν επίσης το ενδιαφέρον των ερευνητών.
Δηλώσεις Παναγόπουλου: «Υφίσταμαι ηθική κατακραυγή»
Η Αρχή έχει διατάξει τη δέσμευση των προσωπικών λογαριασμών του Γιάννη Παναγόπουλου ενώ η Οικονομική Εισαγγελία έχει ξεκινήσει επείγουσα προκαταρκτική έρευνα για να εξετάσει αν έχουν διαπραχθεί αδικήματα όπως η υπεξαίρεση και το ξέπλυμα χρημάτων.Σε δήλωσή του στις 9/2, ο κ. Παναγόπουλος ανέφερε: «Ακόμη και σήμερα, έβδομη ημέρα μετά τα γεγονότα αυτά, δεν μου έχει κοινοποιηθεί η Διάταξη Δέσμευσης του προσωπικού λογαριασμού μου». Τόνισε ότι «καθημερινά δικάζεται χωρίς δυνατότητα άμυνας».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ενημερώθηκε πως η εισαγγελία αποφάσισε να στείλει το πόρισμα στον Οικονομικό Εισαγγελέα αντί να κρατήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες σύμφωνα με τον νόμο.Εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια του σχετικά με τη διαδικασία αυτή είπε ότι «ηθικά κατακρημνίζομαι» και αναρωτήθηκε πόσο χρόνο θα χρειαστεί μέχρι να λάβει γνώση της Διάταξης Δέσμευσης ώστε να μπορέσει να ασκήσει τα δικαιώματά του απέναντι στις κατηγορίες που θεωρεί αβάσιμες.
“Είναι το Κράτος Δικαίου δίπλα μου;”, διερωτήθηκε ο ίδιος προσθέτοντας: “Μπορώ ως πολίτης να αξιώνω το δικαίωμα στην υπεράσπιση χωρίς ανεπίτρεπτες παρενέργειες;”. Σχεδιάζει μάλιστα δημόσια παρέμβαση μέσα στις επόμενες ημέρες εγκαταλείποντας τον σεβασμό προς θεσμικές διαδικασίες οι οποίες δεν τον προστατεύουν ούτε τον σέβονται.
