Κεραμέως: Πόσοι περισσότεροι εργαζόμενοι θα προστατευτούν από ΣΣΕ; Η απάντηση στην αντιπολίτευση!

Κεραμέως σε αντιπολίτευση: Θέλουμε περισσότεροι εργαζόμενοι να προστατεύονται από ΣΣΕ;

Απαντήσεις Υπουργού Εργασίας στην Αντιπολίτευση

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, παρουσίασε τις απαντήσεις της στους ισχυρισμούς της Αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο που αφορά την Εθνική Κοινωνική Συμφωνία, ενώπιον της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων στη Βουλή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε, η Υπουργός τόνισε ότι κάθε άρθρο του νομοσχεδίου προήλθε από διαβούλευση και συμφωνία με όλους τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους. «Ακόμα και όταν επιδιώξαμε να κάνουμε κάποιες τροποποιήσεις μετά τη δημόσια διαβούλευση, όλες οι αλλαγές συζητήθηκαν με τους εταίρους», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ανέφερε αποσπάσματα από την ομιλία του προεδρεύοντος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργου Καββαθά κατά τη διάρκεια ακρόασης φορέων. Ο Καββαθάς δήλωσε ότι «η κοινωνική συμφωνία είναι αποτέλεσμα ενός ουσιαστικού διαλόγου που έχει τις ρίζες του σε 25 χρόνια εμπειρίας στο συνδικαλιστικό κίνημα». Τόνισε πως δεν πρόκειται για ένα έγγραφο προς αξιολόγηση αλλά για μια συμφωνία που δημιουργήθηκε από το μηδέν.

Αναφερόμενη στους ισχυρισμούς εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τον χρόνο εργασίας των Ελλήνων πολιτών σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης, η κα Κεραμέως αντέτεινε ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι εργάζονται κατά μέσο όρο 38 ώρες εβδομαδιαίως. Αυτό κατατάσσει τη χώρα μας στην έβδομη θέση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντί για την πρώτη θέση όπως υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ. «Υπήρξε μάλιστα μια μικρή πτώση σε σχέση με πέρυσι», σημείωσε.

Η υπουργός εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για την αλλαγή στάσης του ΠΑΣΟΚ: «Παρατηρώ μια μεταβολή στη στάση σας και αυτό είναι θετικό», είπε αναφερόμενη στις θέσεις τους επί των άρθρων του νομοσχεδίου.

Aπαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, παρέθεσε στοιχεία από ελέγχους που διενεργούνται από την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας: το 2016 πραγματοποιήθηκαν 52.000 έλεγχοι ενώ το 2025 αυξήθηκαν στους 82.000. Η κα Κεραμέως επισήμανε επίσης ότι τα πρόστιμα αυξάνονται σημαντικά: «Τα πρόστιμα ανέρχονται πλέον στα 15.000 αντί των προηγούμενων επτά χιλιάδων» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διευκρίνισε πως δεν έχουν αλλάξει οι προϋποθέσεις προσφυγής στη διαιτησία: «Θα εξετάζεται μόνο σε διαφορετικό δικονομικό στάδιο» εξηγώντας πως θα υπάρχει επιτροπή με περισσότερες γνώσεις ώστε να κρίνει τις υποθέσεις αυτές.

Aναφορικά με τις παρατηρήσεις του ΚΚΕ περί ωφέλειας προς το κεφάλαιο μέσω των νέων διατάξεων ανέφερε: «Πώς ακριβώς ωφελείται το κεφάλαιο όταν αυτή η συμφωνία παρέχει πλήρη συνέχεια στις συλλογικές συμβάσεις;». Τόνισε επίσης ότι η αρχή ευνοϊκότερης μεταχείρισης παραμένει ενεργός σύμφωνα με τον εργατικό νόμο.

Καταλήγοντας η κα Κεραμέως διερωτήθηκε αν θεωρούν όλοι οι παρευρισκόμενοι καλές τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τόνισε πως αυτή η νέα συμφωνία εξασφαλίζει πλήρη συνέχεια στους όρους μιας συλλογικής σύμβασης ακόμα και μετά τη ληξη της.» Όλοι όσοι επιθυμούν περισσότερες συλλογικές συμβάσεις πρέπει να ψηφίσουν ναι»,έκλεισε την ομιλία της.

Scroll to Top