«ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Καταψηφίζουν τη ρήτρα διασφάλισης της συμφωνίας EU-MERCOSUR»

Καταψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τη ρήτρα διασφάλισης της συμφωνίας EU-MERCOSUR

Σήμερα, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ψήφισαν κατά της εφαρμογής της διμερούς ρήτρας προστασίας που σχετίζεται με τη συμφωνία ΕΕ-MERCOSUR στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σε δήλωσή τους, οι ευρωβουλευτές χαρακτήρισαν τη συγκεκριμένη ρήτρα «προσχηματική και πρακτικά ανεφάρμοστη», τονίζοντας ότι επιχειρείται να παρουσιαστεί από τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της ΕΕ ως μέτρο προστασίας για τα αγροτικά προϊόντα. Ωστόσο, στην πραγματικότητα δεν προσφέρει ουσιαστική στήριξη στους εγχώριους παραγωγούς.

Η ρήτρα αυτή θεωρητικά επιτρέπει την επαναφορά προσωρινών δασμών σε περιπτώσεις αύξησης των εισαγωγών ή ζημίας στους παραγωγούς. Ωστόσο, η ενεργοποίησή της απαιτεί την απόδειξη «σοβαρής ζημίας» με υποκειμενικά κριτήρια και παύει να ισχύει μετά από 12 χρόνια.Επιπλέον, δεν παρέχει τη δυνατότητα αναστολής των εισαγωγών.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων το Συμβούλιο απέρριψε όλες τις προτάσεις τροπολογιών του Κοινοβουλίου που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη ρήτρα, επικαλούμενο ότι αυτές παρεμβαίνουν στην ουσία της συμφωνίας. Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογραμμίζουν ότι αυτό αποδεικνύει πως το κύριο ζήτημα δεν είναι η ίδια η ρήτρα αλλά η Συμφωνία EU-MERCOSUR στο σύνολό της, για την οποία έχουν ήδη προσφύγει στο Δικαστήριο της ΕΕ μέσω πρωτοβουλίας που προέρχεται από την LEFT.

Scroll to Top