Εσωκομματικές Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Νέες Διεργασίες και Συσχετισμοί
Τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ για την εκλογή αντιπροσώπων στο επερχόμενο συνέδριο του κόμματος αναμένεται να αποτελέσουν σημείο καμπής για τις εξελίξεις και τις διεργασίες εντός της παράταξης. Οι συσχετισμοί δυνάμεων θα υποστούν αλλαγές, οι συμμαχίες θα μεταβληθούν, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η θέση του Νίκου Ανδρουλάκη φαίνεται να ενισχύεται. Στη δεύτερη θέση αναμένεται να βρεθεί ο Χάρης Δούκας.
Η συμμετοχή στις εκλογές αυτή τη φορά ήταν εξαιρετικά υψηλή – τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και ως ποσοστό επί των μελών – κάτι που συγκρίνεται θετικά με τη συμμετοχή στις εσωκομματικές διαδικασίες της ΝΔ. Αυτό ερμηνεύεται ως ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας από τη βάση του κόμματος,που επιθυμεί να προχωρήσει το ΠΑΣΟΚ σε μια νέα φάση οργάνωσης και πολιτικής στρατηγικής,ξεπερνώντας την εσωστρέφεια και τις κορυφαίες αντιπαραθέσεις.
Η συμμετοχή κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική δεδομένου του αρνητικού κλίματος που είχε διαμορφωθεί πρόσφατα λόγω της διαγραφής του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου καθώς επίσης και της στασιμότητας στις δημοσκοπήσεις.
Περισσότεροι από 150 χιλιάδες παλιά και νέα μέλη του ΠΑΣΟΚ συμμετείχαν στη διαδικασία αυτή, δημιουργώντας ένα νέο ρεκόρ συμμετοχής σύμφωνα με τους αρμόδιους παράγοντες. Για σύγκριση, στην αντίστοιχη διαδικασία της ΝΔ πριν από λίγο διάστημα ψήφισαν μόλις 122 χιλιάδες άτομα – αριθμός μικρότερος από εκείνον των ψηφοφόρων στο ΠΑΣΟΚ.
Σήμερα αναμένονται τα ονόματα όσων εκλέγονται ώστε να σχηματιστεί μια καθαρή εικόνα των νέων συσχετισμών δυνάμεων. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες κομματικών στελεχών, οι προεδρικοί υποψήφιοι του Νίκου Ανδρουλάκη φαίνεται ότι θα επικρατήσουν με ποσοστό γύρω στο 60%. Ακολουθούν οι ομάδες υπό τον Χάρη Δούκα, τον Μανώλη Χριστοδουλάκη καθώς και τον Παύλο Γερουλάνο. Η Άννα Διαμαντοπούλου δεν φάνηκε να επιδιώκει οργανωμένη καταγραφή υποστηριχτών κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.
Η ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε χθες θεωρείται κρίσιμη διότι θα έχει άμεση επίδραση στη σύνθεση των οργάνων που θα προκύψουν στη συνέχεια – αρχίζοντας από την Κεντρική Επιτροπή μέχρι το Πολιτικό Συμβούλιο καθώς επίσης και τον γραμματέα.
