«Καπέλο στον Δανεισμό: Πώς ο Πόλεμος Εκτοξεύει τα Επιτόκια στα Αμερικανικά Ομόλογα»

Τεράστιες απώλειες στα ομόλογα – Πάνω από 2,5 τρισ. δολάρια έχουν χαθεί από την έναρξη του πολέμου στο Ιράν

Αύξηση Κόστους Δανεισμού στις ΗΠΑ λόγω Πολέμου με το Ιράν

Η σύγκρουση με το Ιράν έχει οδηγήσει σε αύξηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων δανεισμού των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς οι προοπτικές για υψηλότερο πληθωρισμό και περιορισμένες μειώσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) εντείνονται, ενώ ο ομοσπονδιακός δανεισμός αυξάνεται.

Η καθημερινή ενημέρωση του iEidiseis έρχεται απευθείας στο inbox σας. Εγγραφείτε εδώ.

Τα αυξανόμενα επιτόκια ασκούν νέες πιέσεις σε έναν ήδη αδύναμο κλάδο της κατοικίας, εντείνουν τις δημοσιονομικές προκλήσεις της κυβέρνησης και μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες για τις επιχειρηματικές επενδύσεις και τους καταναλωτές.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες γεωπολιτικές κρίσεις, όπου τα κεφάλαια συχνά κατευθύνονταν προς τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα ως ασφαλές καταφύγιο. Στις 10:30 π.μ. (ώρα Ανατολικής Ακτής), η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του Δημοσίου ανήλθε στο 4,45%, σημειώνοντας αύξηση μισής ποσοστιαίας μονάδας από το 3,96% πριν την επίθεση των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Ιράν. Στη συνέχεια υποχώρησε ελαφρώς στο 4,42% μέχρι τις 11:45 π.μ., ενώ τρεις δημοπρασίες κρατικού χρέους αυτή την εβδομάδα αποκάλυψαν χαμηλή ζήτηση για τους τίτλους αυτούς — γεγονός που σημαίνει υψηλότερο κόστος δανειοδότησης για την κυβέρνηση.

Επιπλέον, παρατηρείται σημαντική άνοδος στα επιτόκια στεγαστικών δανείων. Σύμφωνα με στοιχεία από το mortgage News Daily, το μέσο επιτόκιο ενός στεγαστικού δάνειου διάρκειας 30 ετών ήταν μόλις 5,99% στα τέλη Φεβρουαρίου πριν ξεκινήσει η σύγκρουση και είχε φτάσει στο 6,62% μέχρι την Πέμπτη.

Προβλέψεις Υψηλότερου Πληθωρισμού

Οι επενδυτές αναμένουν ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται τα επόμενα χρόνια εξαιτίας της ανόδου των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ωστόσο, αυτό δεν είναι ο κύριος παράγοντας πίσω από τη μεταβολή αυτή. Οι αποδόσεις των προστατευμένων από τον πληθωρισμό δεκαετών ομολόγων δείχνουν πληθωρισμό περίπου στο 2,34% για τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας — μια μικρή αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο ποσοστό του 2,25%.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Axios , μόνο ένα μικρό ποσοστό της αύξησης στην απόδοση των δεκαετών τίτλων αυτού του μήνα μπορεί να αποδοθεί στις προσδοκίες για υψηλότερο πληθωρισμό· η υπόλοιπη διακύμανση σχετίζεται κυρίως με το λεγόμενο «ασφάλιστρο διάρκειας» — δηλαδή τη χρηματική αποζημίωση που απαιτούν οι επενδυτές όταν δεσμεύουν τα κεφάλαιά τους μακριά στον χρόνο.

Aνησυχίες στην Αγορά Ομολόγων

Tον τελευταίο μήνα παρατηρείται έντονη μεταβλητότητα στην αγορά κρατικών ομολόγων καθώς επίσης και άνοδος στη διαφορά κινδύνου που ζητούν οι επενδυτές προκειμένου να αγοράσουν αμερικανικά κρατικά χρεόγραφα», δήλωσε ο Joe Brusuelas επικεφαλής οικονομολόγος της RSM.
«Οι ανησυχίες περιλαμβάνουν μη βιώσιμες δημοσιονομικές συνθήκες στις ΗΠΑ καθώς επίσης αυξανόμενο κίνδυνο πληθωρισμού».

Tην τελευταία εβδομάδα περίπου οι traders στοιχηματίζουν ότι η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων λόγω επίμονου πληθωρισμού αντί να μειώσει όπως αναμένονταν νωρίτερα.
Τα συμβόλαια futures εκτιμούν πλέον πιθανότητα ύψους 40% ότι η Fed θα έχει υψηλότερα επιτόκια μέχρι τέλος χρόνου σύμφωνα με δεδομένα του εργαλείου CME FedWatch.

Aυτή η αλλαγή έγινε παρά την έλλειψη σαφών ενδείξεων σχετικά με πιθανές αυξήσεις επιτοκίων εκ μέρους της Fed.
Την Πέμπτη o αντιπρόεδρος Philip Jefferson ανέφερε πως υπάρχει «υψηλή» αβεβαιότητα γύρω από την οικονομία κι ότι θεωρεί κατάλληλη τη σημερινή πολιτική ώστε να περιμένουν εξελίξεις στην οικονομία.
Οι προσδοκίες μιας παρατεταμένης διαταραχής στη δραστηριότητα μαζί μ’ έναν πιο περιοριστικό δρόμο πολιτικής εκ μέρους της Fed οδηγούν τώρα τα κόστη δανειοδότησης ψηλά.

Scroll to Top