«Το «Πρόβλημα ΕΔΑ»: Αποκαλύψεις από το αρχείο της ΕΥΠ για την αντικομμουνιστική υστερία του 1953»

Το «πρόβλημα ΕΔΑ»: Μια αναφορά – μνημείο αντικομμουνιστικού παραληρήματος του 1953 από το αρχείο της ΕΥΠ

Αναφορά της ΕΥΠ για την ΕΔΑ και το ΚΚΕ

Μέσα από τα 123 έγγραφα που αποχαρακτήρισε η ΕΥΠ, αναδεικνύονται σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την εγχώρια κατάσταση κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων του Ψυχρού Πολέμου, συγκεκριμένα από το 1953 έως το 1959. Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον έγγραφο είναι μια αναφορά του Ιουλίου του 1953 με τίτλο «ΕΔΑ και ΚΚΕ».

Η αναφορά ξεκινά με μια σαφή δήλωση ότι η ΕΔΑ «αποτελεί την νόμιμον πολτικήν οργάνωσιν την οποίαν εδημιούργησεν εις το εσωτερικόν της χώρας η εις το παραπέτασμα καταφυγούσα ηγεσία του ΚΚΕ προς τον σκοπόν όπως αντικαταστήσει εις την πολιτικήν ζωήν της χώρας το κομμουνιστικόν κόμμα το οποίο ετέθη εκτός νόμου». Ο συγγραφέας ανησυχεί έντονα για τις αυξανόμενες δραστηριότητες της ΕΔΑ σε διάφορους κοινωνικούς τομείς και επισημαίνει ότι απαιτούνται «δυνατές λύσεις περιορισμού της δραστηριότητος του κομμουνισμού».

Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτός που ανησυχεί. Οι καθεστωτικές εφημερίδες εκείνης της εποχής εκφράζουν παρόμοιες ανησυχίες, αντανακλώντας τη γενική αντικομμουνιστική στάση που επικρατούσε στο πολιτικό σύστημα μετά τον εμφύλιο πόλεμο. Ο πράκτορας μας παρατηρεί ότι οι απόψεις γύρω από «το ζήτημα της ΕΔΑ» απασχολούν επίσης τμήματα του αστικού τύπου, ο οποίος διατυπώνει διαφορετικές προτάσεις επί αυτού.

Συγκεκριμένα, παραθέτει τη θέση της εφημερίδας «Βραδυνής», που υποστηρίζει ότι πρέπει να διαλυθεί η ΕΔΑ, καθώς και αυτή της «Εστίας», που προτείνει όχι μόνο να μην διαλυθεί αλλά να νομιμοποιηθεί και το ΚΚΕ ώστε να απομονωθεί ο κομμουνισμός στη χώρα.

Ο πράκτορας συνοψίζει τρεις πιθανές λύσεις για «το πρόβλημα EDA»:

  • Να διαλυθεί η ΕΔA
  • Να νομιμοποιηθεί το ΚΚE
  • Να παραμείνει η κατάσταση ως έχει.

Aξιοσημείωτο είναι πως ο πράκτορας απορρίπτει κατηγορηματικά τη νομιμοποίηση του ΚΚE θεωρώντας την εντελώς ασύμφορη. Αντιλαμβάνεται ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα νόμιμη κομμουνιστική οργάνωση στην Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, ενώ σκέφτεται θετικά για τη διάλυση της EDA και τον περιορισμό των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα τους («Aυγή»), κατανοεί πως αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα στο κράτος όσον αφορά τη διεθνή εικόνα του.

Eτσι λοιπόν προτείνει να διατηρηθεί η υπάρχουσα κατάσταση σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες του KKE αλλά ταυτόχρονα προτείνει μέτρα περιορισμού των ενεργειών τους.Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι συνεχείς μηνύσεις κατά της Aυγής λόγω φερόμενων αντεθνικών περιεχομένων καθώς επίσης και ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα ενημέρωσης κατά του κομμουνισμού στον ελληνικό λαό.

Scroll to Top