«Τραμπ: Το διάγγελμα που αναστάτωσε τη Wall Street – Καταρρέουν οι αγορές, εκτοξεύεται το πετρέλαιο!»

«Βόμβα» στη Wall Street το διάγγελμα Τραμπ – Ματώνουν οι αγορές, στα ύψη το πετρέλαιο

Ανακοίνωση Τραμπ και Επιπτώσεις στις Αγορές

Ο Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε σε ένα διάγγελμα που περιγράφεται ως «βομβαρδισμός» των αγορών, ανακοινώνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράν, χωρίς να προσδιορίσει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της εκστρατείας στη Μέση Ανατολή.

«Θα πλήξουμε το Ιράν εξαιρετικά σκληρά μέσα στις επόμενες δύο έως τρεις εβδομάδες», δήλωσε ο Πρόεδρος, διαψεύδοντας τις ελπίδες που είχαν δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες – βάσει δηλώσεων του ίδιου και άλλων αξιωματούχων – ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να τελειώσει σύντομα.

Οι χρηματιστηριακές αγορές κατέγραψαν πτώση ενώ οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύθηκαν, καθώς οι ΗΠΑ και ο υπόλοιπος κόσμος βυθίζονται όλο και περισσότερο στην κρίση που έχει προκαλέσει ο πόλεμος του Τραμπ. Στη wall Street, ο δείκτης S&P 500 σημείωσε πτώση 1,1%, με το 75% των μετοχών του βασικού δείκτη να καταγράφουν απώλειες. Ο Dow jones Industrial Average άνοιξε με απώλειες 545 μονάδων ή 1,2%, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε κατά 1,6%. Οι κύριοι δείκτες στην Ευρώπη και την Ασία ακολούθησαν επίσης πτωτική πορεία.

Στην αγορά κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ οι αποδόσεις παρέμειναν σχετικά σταθερές με την απόδοση του δεκαετούς να αυξάνεται στο 4,33% από το προηγούμενο επίπεδο του 4,32%. Οι τιμές του πετρελαίου αποτέλεσαν τον κύριο παράγοντα πίσω από τις έντονες διακυμάνσεις των χρηματιστηρίων παγκοσμίως. Η ναυσιπλοΐα σχεδόν έχει σταματήσει στα Στενά του Ορμούζ όπου διέρχεται περίπου το ένα πέμπτο της παγκόσμιας εμπορίας πετρελαίου σε περίοδο ειρήνης.

Η τιμή του Brent αυξήθηκε κατά 7,8%, φτάνοντας τα 109,10 δολάρια ανά βαρέλι. Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο σημείωσε αύξηση κατά 11,7%, φτάνοντας τα 111,92 δολάρια ανά βαρέλι. Πριν από την ανακοίνωση Τραμπ την Τετάρτη οι τιμές είχαν υποχωρήσει κοντά στα 100 δολάρια ανά βαρέλι.

Όπως αναφέρει το Associated Press , οι αγορές έχουν κινηθεί πτωτικά συνολικά από την αρχή της σύγκρουσης αλλά παρουσιάζουν συχνά έντονες διακυμάνσεις ανάλογα με τις δηλώσεις του Προέδρου σχετικά με τη διάρκεια της κρίσης. Μόλις τη Δευτέρα ο S&P 500 πλησίασε μια σημαντική πτώση κοντά στο -10% από το ιστορικό υψηλό σημείο ενός αρκετά μεγάλου ποσοστού ώστε πολλοί επαγγελματίες επενδυτές να μιλούν για «διόρθωση». Ωστόσο την Τρίτη και την Τετάρτη κατέγραψε άνοδο λόγω ελπίδων για γρήγορη λήξη της σύγκρουσης.

Οι αεροπορικές εταιρείες καθώς και άλλοι κλάδοι που σχετίζονται με τα ταξίδια υπήρξαν μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων της Πέμπτης: η United Airlines υποχώρησε κατά 6,1% ενώ η Carnival μειώθηκε κατά 5%. Αντίθετα οι ενεργειακές εταιρείες παρουσίασαν ανοδική πορεία: η Exxon Mobil ενισχύθηκε κατά 2,3% ενώ η Chevron ανέβηκε κατά 3,4%.

Scroll to Top