«Πάσχα με ασφάλεια: 11 τόνοι ακατάλληλων κρεάτων κατασχέθηκαν σε σαρωτικούς ελέγχους – Βαριά πρόστιμα για παραβάτες (εικόνες)»

Σαρωτικοί έλεγχοι στην αγορά ενόψει Πάσχα: Κατασχέθηκαν 11 τόνοι ακατάλληλων κρεάτων, έπεσαν βαριά πρόστιμα (εικόνες)

Εντατικοί Έλεγχοι στην Αγορά της Αττικής

Η παρουσία των ελεγκτικών αρχών της Περιφέρειας Αττικής είναι ιδιαίτερα έντονη στην αγορά, καθώς οι στοχευμένες έρευνες για την περίοδο του Πάσχα έχουν αυξηθεί σημαντικά με στόχο την καταπολέμηση φαινομένων αισχροκέρδειας και τη διασφάλιση της υγείας των καταναλωτών. Σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, ο αριθμός των ελέγχων έχει σημειώσει αξιοσημείωτη αύξηση.

Από τις αρχές Μαρτίου μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη 9 Απριλίου, τα εξουσιοδοτημένα κλιμάκια ολοκλήρωσαν συνολικά 5.746 υγειονομικούς και αγορανομικούς ελέγχους. Οι επιθεωρήσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα τη δέσμευση 11 τόνων κρέατος που κρίθηκαν ακατάλληλα για κατανάλωση και την επιβολή διοικητικών προστίμων ύψους 244.770 ευρώ. Για σύγκριση, κατά την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι οι έλεγχοι ανήλθαν σε 4.236 με πρόστιμα που άγγιξαν τα 157.000 ευρώ και κατασχέσεις ακατάλληλων προϊόντων στους 4,2 τόνους.

Με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής, όλες οι αρμόδιες Διευθύνσεις παραμένουν σε πλήρη κινητοποίηση έως τη Δευτέρα του Πάσχα στις 13 Απριλίου. Σκοπός είναι η συνεχής εποπτεία της αγοράς ώστε να διασφαλιστεί η νομιμότητα και να προστατευθεί η δημόσια υγεία από πρακτικές που μπορεί να παραπλανήσουν τους καταναλωτές.

Ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε σχετικά: «Η προστασία της δημόσιας υγείας και του καταναλωτή αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για την Περιφέρεια Αττικής. Τα αποτελέσματα των ελέγχων δείχνουν ότι προχωρούμε με σχέδιο και αποφασιστικότητα εν μέσω μιας κρίσιμης περιόδου όπου οι τιμές επηρεάζονται από διεθνείς συνθήκες.»

«Έχουμε ενισχύσει τους μηχανισμούς ελέγχου χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα ώστε να διασφαλίσουμε ότι τα προϊόντα που φτάνουν στα πασχαλινά τραπέζια είναι ασφαλή», πρόσθεσε ο ίδιος τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξει ανοχή σε φαινόμενα νοθείας ή αισχροκέρδειας.

Αύξηση Κατασχέσεων Κρεάτων

Τα στοιχεία από τις αυτοψίες δείχνουν ξεκάθαρα τη βούληση της Περιφέρειας να εφαρμόσει πιο αυστηρούς ελέγχους σε όλους τους τομείς εμπορίου:

  • Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Ανάπτυξης: Εξακριβώθηκαν παραβάσεις σε 2.498 επαγγελματικούς χώρους με συνολικά πρόστιμα ύψους 244.770 ευρώ.
  • Eπιχειρήσεις: Εξετάστηκαν πωλητές λαϊκών αγορών (943),κρεοπωλεία (323),επιχειρήσεις εστίασης (302) καθώς επίσης ζαχαροπλαστεία (207).
  • Pρατήρια καυσίμων: Υπήρξαν ποιοτικοί έλεγχοι σε 29 πρατήρια καυσίμων ενώ εξετάστηκαν επίσης ζυγαριές (415).

Aπό πλευράς Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα συνολικά 2.236 έλεγχοι στην αλυσίδα τροφίμων,εκ των οποίων οι περισσότεροι σχετίζονταν με εγχώρια αγορά αλλά υπήρξαν επίσης σημαντικές εξετάσεις στον εξαγωγικό τομέα.

Tελευταίες Σημειώσεις

Aξιολογώντας τις δράσεις αυτές φαίνεται πως υπάρχει μια σαφής τάση αύξησης στους αριθμούς συγκριτικά με πέρυσι: +19% στους γενικούς ελέγχους και +48% στις εξαγωγές ενώ σχεδόν τρεις φορές περισσότερες ποσότητες ακατάλληλου κρέατος έχουν δεσμευτεί φέτος.

Tελειώνοντας, η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας ολοκλήρωσε πάνω από χίλιους ελέγχους επικεντρωνόμενη κυρίως στη σωστή εφαρμογή αντικαπνιστικών νόμων αλλά κι άλλες υπηρεσίες όπως κομμωτήρια ή χώρους λιανικής πώλησης βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση για λόγους ασφάλειας.

Κύλιση στην κορυφή