Αμερικανικές Δυνάμεις και Στρατηγική Παρέμβαση στα Στενά του Ορμούζ
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, οι κίνδυνοι για μια νέα επικίνδυνη κλιμάκωση αυξάνονται καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να επιβάλλουν πλήρη αποκλεισμό σε πλοία που προσπαθούν να εισέλθουν ή να αποχωρήσουν από ιρανικά λιμάνια. Περισσότερα από 15 πολεμικά πλοία έχουν αναπτυχθεί σε στρατηγικές θέσεις εντός και γύρω από τα Στενά του Ορμούζ.
Υπενθυμίζεται ότι απομένουν μόλις 9 ημέρες πριν την λήξη της εκεχειρίας.Σε δεύτερο άρθρο της, η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι οι αμερικανικές εξαγωγές αργού πετρελαίου αναμένονται σε επίπεδα ρεκόρ αυτόν τον μήνα, με περισσότερα από 70 υπερδεξαμενόπλοια να πλησιάζουν τις ακτές του Κόλπου. Το σχέδιο των ΗΠΑ για τον έλεγχο των Στενών του Ορμούζ έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή περίπου 2 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου ημερησίως από το Ιράν, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων κατευθύνεται προς την Κίνα.
Ταυτόχρονα, η Σαουδική Αραβία ασκεί πιέσεις στις ΗΠΑ προκειμένου να άρει τον αποκλεισμό στο Ορμούζ, εκφράζοντας ανησυχίες ότι το Ιράν θα μπορούσε να κλιμακώσει την κατάσταση και να κλείσει το Μπαμπ αλ-Μαντέμπ, τη βασική οδό εξόδου για το πετρέλαιο της περιοχής.
“Σε ασφαλή απόσταση τα 15 αμερικανικά πλοία”
Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει αποφασίσει να μην αναπτύξει πλοία κοντά στις ακτές του Ιράν ώστε να μειώσει τις πιθανότητες επιθέσεων. Αντίθετα, επικεντρώνεται στην παρακολούθηση πλοίων που κινούνται εκατέρωθεν του Ορμούζ. Όποιο σκάφος υποψιάζεται ότι παραβιάζει τον αποκλεισμό θα υποχρεωθεί σε έλεγχο από τα αμερικανικά πλοία. Σε περίπτωση άρνησης συνεργασίας ενός σκάφους,οι Πεζοναύτες και οι Navy SEALs μπορούν να παρέμβουν βιαίως.
Ελικόπτερα που επιχειρούν από διάφορες πλατφόρμες έχουν επίσης αναπτυχθεί στην περιοχή για ενίσχυση της επιτήρησης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν εκτενή συστήματα παρακολούθησης καθώς και πληροφορίες ανοικτού κώδικα για την καταγραφή κινήσεων σκαφών στην περιοχή.
Η Wall Street Journal σημειώνει πως υπάρχουν περιορισμοί πρόσβασης σε λιμένες και παράκτιες ζώνες κατά μήκος του Περσικού Κόλπου αλλά και άλλων γειτονικών θαλάσσιων περιοχών.
Φόβοι Αντιποίνων Από Το Ιράν
Με τις ιρανικές ακτές κοντά τους, τα αμερικανικά σκάφη είναι ευάλωτα σε απειλές όπως drones ή νάρκες στη θάλασσα καθώς επίσης και επιθέσεις από ταχύπλοα σκάφη που διαθέτει το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης.
The idea of blocking the Strait of Hormuz has been considered for years as an alternative to defensive strategies and detailed plans have been developed by the U.S Central Command in preparation for such a moment. Until now, the U.S had avoided executing such actions due to high risks including direct retaliation from Iran and potential seizures of tankers.
“Η ιδέα αυτή υπάρχει εδώ και χρόνια ως εναλλακτική λύση στην υπάρχουσα δομή άμυνας.”
